14-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Slagers

Slagers

Slagers algemeen

Slagers: Hoeveel slagers telt Nederland en België? 
Anno 2021 zijn er in Nederland nog ca. 1910 slagerijen inclusief de daarbij behorende filialen.

Kopers: Wie koopt er bij de slager? 
Gelukkig is de omzet bij jongere consumenten toegenomen. Hoognodig want tijdens een telling in 2010 bleek dat ongeveer 65% van de bestedingen bij slagers wordt gerealiseerd door aankopen van 50-plussers.

Slagersvak: Waar leer ik het slagersvak? 
Het slagersvak leer je natuurlijk het beste bij de ambachtelijke slager. Daar krijg je te maken met vrijwel alle facetten van mijn mooie vak. Het opleidingsinstituut dat de schoolse trainingen verzorgt is de Slagers Vak Opleiding (SVO). 

Historie: Waar kan ik iets meer zien over de historie van het slagersvak?
Er zijn in Nederland verschillende musea die het slagersvak belichten. Kijk voor meer informatie op de historische pagina's van 'Vers-inspiratie'. 

Hygiëne

HACCP: Hoe controleert de slager de hygiëne? 
Deze afkorting staat voor: Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een systeem van risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Alle bedrijven die zich, in de breedste zin van het woord, bezig houden met het bereiden, verwerken, behandelen, verpakken, vervoeren en distribueren van levensmiddelen hebben er mee te maken. Ze zijn vanuit de Europese regelgeving verplicht alle aspecten en risico's rondom voedingsmiddelen te identificeren en de gevaren te analyseren. Ieder bedrijf dus ook de slagersbranche moet dit systeem op het eigen vakgebied en de eigen situatie toespitsen en zelf aangeven waar de de kritische punten en gevaren voor de gezondheid van de consument eventueel ontstaan. Op basis daarvan wordt vastgelegd welke controles uitgevoerd moeten worden om problemen te voorkomen. Door het gebruik van de HACCP code kan er voedselveilig gewerkt worden. Iedere slager en medewerker is zich volledig bewust van het HACCP-systeem en werkt er dagelijks mee. Er vinden vanuit de verschillende slagersorganisaties en -opleidingen trainingen plaats waarbij de deelnemers bewust worden gemaakt van de voedselveiligheidsgevaren. De trainingen vinden vaak op de werkplek.

Reclame

Goudkeur: Wat betekent de kreet 'goudkeur'? 
Onderscheiding voor slagersproducten die een minimum van 9,6 punten hebben behaald tijdens officieel erkende vakwedstrijden voor en door slagers. De keuringen worden verricht door onafhankelijke keurmeesters. Ieder voor zich specialisten op hun vakgebied. De keuringen geschieden onder nummer zodat er onafhankelijk en zonder voorkennis gekeurd kan worden. Er wordt gekeurd op: uiterlijk aanzien, kleur, geur, smaak, afwerking en de samenstelling. Kenmerkend van deze keuringen is dat naast het certificaat ook een juryrapport wordt meegegeven met daarop de verbeterpunten. Een bekende jaarlijks terugkerende keuring is die van de Gelderse rookworst. Vrijwel iedere slager doet op de een of andere manier mee aan een keuring om het felbegeerde 'goudkeurcertificaat' in de wacht te slepen.

Onderscheidingen; Wat doen al die onderscheidingen in de winkel? 
Menig slager heeft in zijn winkel verschillende onderscheidingen hangen die veelal zijn behaald bij winkel- en/of productkeuringen en wedstijden. In heel Europa worden jaarlijks tientallen vakwedstrijden gehouden. Daar wordt in verschillende rubrieken gestreden om de beste producten. Elke zichzelf respecterende slager/worstmaker doet daar aan mee, om zijn producten te verbeteren en natuurlijk om de eer. Het zijn wedstrijden waar specialisten de producten keuren op zaken als: uiterlijk en binnenaanzicht, kleur, kwaliteit, vakmanschap, smaak en geur. De bekendste vakwedstrijden in Nederland zijn: De jaarlijkse wedstrijd om de Gouden Slagersring. De vakwedstrijden van organisaties als: Keurslager, Gildeslager en Topslager. De strijd om de lekkerste gehaktbal georganiseerd door de KNS. De Young Butchers competitie door SVO en de KNS. De Slavakto vakwedstrijden. De wedstrijd om de Slagerij van het Jaar. De vakwedstrijden van de Confrèrie en Arnhem Rookworststad om de lekkerste rookworst van Nederland.

Slagers: Waar vind ik een slager die over zijn vak wil vertellen?
Op de website slagerindeklas.nl vinden (basis)schooldocenten enkele digitale lessen over de slagerij, de keten, keurmerken vlees, schijf van vijf en waar zit welk stukje vlees. Een interessante aanvulling op het bestaande lespakket 'Lekker werk'. Daarnaast kun je via Mijn Slager vragen welke slagerij bereid is om voor de klas een aansprekend verhaal over zijn vak te vertellen. 


 

Terug naar boven