29-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Buffetten en barbecueparty's

Buffetten en barbecueparty's

Vanuit een eenvoudig lopend buffet met salades, wat vlees en sauzen ontstonden de meest waanzinnige thema's. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Ook de slager specialiseert zich steeds vaker op dit terrein. Gewoon omdat het  volledig past binnen zijn  vakgebied. Er zijn slagers die niet verder gaan dan het aanbieden van eenvoudige maar smakelijke schotels, maar er zijn ook slagers die zich hebben gespecialiseerd tot aanbieders van de meest uiteenlopende activiteiten. Van stamppotbuffet tot tapas-party. Overleg vrijblijvend met jouw slager. Vrijwel niets is hem te gek. Via deze pagina vind je meer informatie over buffetten en vind je tips wanneer je zelf een buffet wilt samenstellen.

Traditioneel horeca buffet

Bij het traditionele buffet spreken we meestal van een rechthoekige tafelopstelling waarbij de gast van links naar rechts langs een tafel loopt. Ze pakken dan eerst een bord en het nodige bestek en stellen vervolgens hun maaltijd samen vanaf verschillende vleesschotels, salades, sauzen en andere lekkernijen als brood en toast. Meestal worden op een dergelijk buffet de warme onderdelen aan het einde geplaatst. Vaak worden de gasten bediend door medewerkers die van achter de tafel adviezen geven en behulpzaam zijn met de bediening. Vooral wanneer er bijvoorbeeld warme ham aangeboden wordt is dat belangrijk. Kenmerkend voor de traditionele buffetten zijn vaak de grote sierstukken van gehakt ijs, fruit en brood.

Snackbuffetje voor 4 personen

De verschillende producten worden kant en klaar aangeleverd en moeten zelf op tafel gerangschikt worden. Het buffetje bestaat uit: een opgemaakte runder-scharrelsalade, stokbrood met kruidenboter, gebakken aardappels, varkenshaas in roomsaus, kip in kerriesaus, satévlees in satésaus, gehaktballetjes in jachtsaus en een broccolischotel.

Gezien bij: Uw Slager Sander Duin in Breezand

Minibuffet

Ondanks het feit dat moderne buffetten vaak steeds groter en complexer worden zijn er slagers die het bij de eenvoud houden. Gewoon omdat niet iedereen een maxibuffet wil. In bijgeplaatst voorbeeld is een eenvoudig maar meesterlijk samengesteld 'minibuffet' te zien. Het bestaat uit alles wat de gemiddelde Nederlander lekker vindt in een mini uitvoering. Het assortiment bestaat uit: saladebolletjes, gevulde eieren, aspergerolletjes, gevulde tomaatjes, paté, plakjes rauwe ham en meloen, gebraden kipfilet, plakken gebraden gehakt, Indische balletjes en grilworst. Samen met verschillende sauzen heb je zo alles wat een buffet compleet en lekker maakt.

Koud huiskamerbuffet

Het koude huiskamerbuffet bestaat uit verschillende componenten. Vleeswaren- en worstenschotels, salades, sauzen, groentegarnituren, brood en fruit. De schotels zijn vaak kunstig opgemaakt en zijn een lust voor het oog. De opmaak is feestelijk en de schalen worden vaak op verschillende hoogten geplaatst om een speelse presentatie te verkrijgen.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn in Huizen.

Koud/warm huiskamerbuffet

Het koud/warme huiskamerbuffet bestaat eveneens uit verschillende componenten. Vleeswaren- en worstenschotels, salades, sauzen, groentegarnituren, brood en fruit. Daarnaast worden warme onderdelen toegevoegd. Dat kan variëren van saté tot en met maaltijdcomponenten als warme ham, warme rollade en zelfs maaltijden. De warme onderdelen worden in chafing-dishes geserveerd. Dat zijn speciale au bain-marie warmhoudpannen. De opmaak is feestelijk en de schalen worden vaak op verschillende hoogten geplaatst om een speelse presentatie te verkrijgen.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn in Huizen.

Chinees / Indisch buffet

Er zijn slagers die zelf hun Chinees/Indische buffetten samenstellen. Er zijn echter ook slagers die een samenwerkingsverband zijn aangegaan met de plaatselijke chinees. Deze buffetten zijn samengesteld uit verschillende maaltijdcomponenten die samen eigenlijk één grote rijsttafel vormen.

Herkomst: Azië

Stamppotbuffet

De laatste jaren is het organiseren van een stamppotbuffet helemaal in. De buffetten zijn samengesteld uit verschillende ouderwetse maaltijdcomponenten, die per streek en per slager kunnen verschillen. Denk bij de hoofdonderdelen aan: wortelstamp, boerenkool, zuurkoolstamppop en andijviestamppot. De vlees-bijlagen die je kunt aantreffen zijn: rookworst, gebakken speklappen en/of spekjes, gekookt spek en klapstuk. De overige bijlagen bestaan uit: Amsterdamse uitjes, zilveruitjes, gesneden augurk, mosterd, piccalilly, azijn en uiteraard een goede Hollandse jus.

Gezien bij: slagerij Ter Weele in Oene

Sandwichbuffet

Een sandwichbuffet wordt vaak gebruikt tijdens een feestelijke lunchbijeenkomst. De samenstelling kan eenvoudig door vleeswarenschotels te presenteren met daarbij al of niet besmeerde broodjes die je vervolgens zelf kunt beleggen. Het komt echter ook regelmatig voor dat het buffet bestaat uit allemaal verschillende sandwiches die kant-en-klaar worden gepresenteerd.

Herkomst: Engeland

Tapasbuffet

De laatste jaren neemt het tapasbuffet steeds vaker de plaats in van grote en zware buffetten. Menig slager heeft zich daarom ook in deze smulmogelijkheid verdiept. Belangrijke lekkernijen zijn: gevulde champignons, gegrilde paprika, (gevulde) olijven, (gevulde) cocktailtomaatjes, pittige gevulde Mexicaanse pepers, zongedroogde tomaten, ingelegde schapenkaas en nog talloze andere varianten. De slager zelf vult deze Mediterrane specialiteiten vaak nog aan met mini hapjes van salami, Parma- en Serranoham en diverse exotische vleeswaren en worstsoorten.

Herkomst: Middellandse Zee

Snack buffet

Een meer dan uitgebreid snackbuffet met tal van variaties van worst en vleeswaren, kaas tot salades, sauzen, crackers en verschillende groenten en fruit.

Snaaibuffet

Groot rond tafelblad dat op een speels manier is volgepakt met de meeste verschillende lekkernijen. Bedek de tafel wel eerst met een plastic kleed. Dan kun je zonder problemen je gang gaan. Kijk er maar eens goed naar. Het is teveel om op te noemen. De moeite waard.

Toetjesbuffet

Ter afsluiting van een buffet zijn nagerechtjes of toetjes vaak van harte welkom. Deze buffetten worden vaak apart geserveerd. Ze kunnen bestaan uit ijs, vruchten, fruitsalades, crèmes en mousses.

Herkomst: Nederland

Varken aan het spit

Voor een varken aan het spit wordt meestal een speenvarken gebruikt. Denk er wel aan dat het varken vroegtijdig besteld moet worden. Het gewicht van een speenvarken varieert van 25 - 30 kilo exclusief een vulling van gekruid gehakt. Het is geschikt voor een party van 30 - 50 personen. Het varken wordt in de slagerij geïnjecteerd met een kruidenpekel en vervolgens langzaam gegaard. Op de party zelf wordt het speenvarken aan het spit nagebakken en dat geeft een mooie krokante korst en nog meer smaak. Het varken wordt uitgeleverd met professionele bediening die het vlees trancheert en de botten verwijdert. Naar keuze worden verschillende sausen en garnituren meegeleverd.

Gezien bij: Slagerij van Engelen, Garderen

Een heel lam

Een heel lam waarschijnlijk voorgegaard in de oven en daarna nageroosterd op een barbecue boven kolen en blokken hout waaraan rooksnippers zijn toegevoegd. Op deze manier ontstaat een geurige en knisperende korst die lamsvlees net dat beetje exrtra geeft.

Herkomst: Engeland

De kanjerspies

Deze reuze spies is bij uitstek geschikt voor groepen van 15 tot 30 personen en bestaat uit grote stukken voorgegaarde kipdöner, beenham, varkenssaté, voorgebraden gehakt en gegrild spek. Omdat de blokken al zijn voorgegaard hoeven ze op de barbecue alleen opgewarmd te worden, waardoor ze meteen een krokant kostje krijgen. Even voorsnijden aan plakken en klaar is het barbecuefeestje.

Gezien bij: slagerij Arno de Best, Bergen (L)

Reuzenspies

Een variant op bovenstaande reuzenspies. Deze spies is beduidend uitgebreider met onder andere: Gekookte hammen, gebraden gehakt en stukken (katen)spek. Als slager kun je verschillende voorgegaarde producten gebruiken. Het werkt wat sneller en er is voor elk wat wils.

Gezien bij: Slagerij Liesveld in Groot Ammers

Hammen aan het spit

Het komt regelmatig voor dat iemand gek is op grote stukken vlees aan het spit, maar dat de aanwezigheid van een heel varken net iets te veel van het goede is. Jouw slager bedacht daarvoor de ham aan het spit. Ze worden meestal voorgegaard in de oven en daarna afgegaard en gebruind op de barbecue. Omdat er geen been aanwezig is zijn ze gemakkelijk te versnijden.

Gezien bij: Keurslager Brummelhuis, Hengevelde

Os aan het spit

Voor een os aan het spit wordt meestal een volgroeid kalf geslacht. Deze activiteit moet ruim van te voren besteld worden in verband met de levertijd en de tijd die het kost om het vlees goed te garen. Het beest weegt tussen de 180 - 220 kilo en is geschikt voor party's vanaf 250 personen. Een en ander is eveneens afhankelijk van de bijbestelde garnituren. De os wordt in de slagerij eveneens geïnjecteerd met een kruidige pekel en langzaam gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van minimaal 65°C. De os wordt warm aangevoerd, geregen aan een speciaal daarvoor vervaardigd spit, en tijdens de party wordt de buitenkant nog extra gegrild. Vakbekwame slagers trancheren en verdelen het vlees.

Gezien bij: slagerij van Engelen, Garderen

Buffet uit de maxipan

De maxipan is een reuzen koekenpan met een doorsnede van ruim één meter. Deze pan staat op een grote voet en wordt verwarmd door middel van een gasbrander. De pan is uitermate geschikt voor een feest buiten in tegenstelling tot een elektrische partypan voor binnenshuis. De maxipan is verdeeld in twee vakken, één voor het vlees en een voor de aardappelen en de groenten. Op het middenschot kunt je eventueel een pitabroodje warm maken. In deze pannen wordt vaak shoarmavlees aangeboden.

Gezien bij: Slager Ankersmit, Well

Ofyr party

De Ofyr is bij uitstek geschikt voor een grote barbecueparty. Het toestel biedt een nieuwe manier van koken en maakt daarnaast terrassen en binnenplaatsen extra warm en gezellig. Midden in de kom wordt een houtvuur gestookt. De kegelvormige vuurschaal heeft een brede, vlakke rand die fungeert als een zeer efficiënte kook- en bakplaat. doordat de warmte vanuit het centrum vloeiend naar de rand straalt. Met als resultaat uitstekende temperaturen op de kookplaat. Op de rand kun je alles koken en bakken van een ei tot een heerlijke steak.

Foto: Keurslagers Robert Nagtegaal.

Terug naar boven