05-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Kinderbarbecue

Kinderbarbecue

Het uitgangspunt van deze pagina is 'gaar'. Alle hier gepresenteerde producten zijn gaar en dus zonder gevaar te eten. Daarnaast zijn ze, omdat ze al gaar zijn, voor de ongeduldige kindermonden snel klaar en dat is ook een belangrijk aspect voor het slagen van een kindersmikkelfeest. Maak de hapjes voor kinderen niet te groot. Ze eten vaak beduidend minder dan een volwassene en dan bieden kleine hapjes meer mogelijkheden om te variëren. 

 

Schijvenparade

Hamburger

Een voorgegaarde hamburger wordt meestal niet van puur rundvlees gemaakt. Zou dat wel het geval zijn dan wordt de hamburger al snel veel te droog en stug tijdens het opnieuw verhitten. Daarom wordt aan deze hamburger vaak varkensvlees toegevoegd. Samen met de kruiden krijg je dan een lekkere wat sappiger hamburger die snel klaar is

Bereiding: paar minuten om en om

Kalfsburger

Een kalfshamburger gemaakt van de magere snippers van zacht kalfsvlees. De kruiding is helemaal afgestemd op het vlees en is gluten- en allergenenvrij. Voorgegaard, dus ook voor kinderen veilig te gebruiken op de barbecue.

Bereiding: paar minuten om en om

Sjoelschijf

Het is een dikkere plak boterham-worst. De worst wordt zo op de barbecue gelegd en kan zonder moeite worden gebakken. Boterhamworst is met alle denkbare sauzen te combineren.

Bereiding: paar minuten om en om

Gezichtjesworst

Deze boterhamworstvariant is met verschillende figuurtjes verkrijgbaar. Hier zie je de Kwaks-worst. Het is een product waarvan je door jouw slager heel gemakkelijk plakken kunt laten snijden. Een halve centimeter dik is voldoende. De worst is uiteraard gaar en kan om en om op de barbecue opgewarmd worden. Een vrolijke kinderlekkernij.

Bereiding: paar minuten om en om

Grillworstlolly

Grillworstlolly is een prachtig product op de kinderbarbecue. De worst is al gaar, kan zowel koud als warm gegeten worden en is over het algemeen wat pittiger dan boterhamworst. Kinderen zijn er dol op.

Bereiding: paar minuten om en om

Kluivers

Drumsticks

Deze kipsnacks worden gemaakt van de onderpootjes van de kip. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Van complete kippenbouten tot drumsticks. Het vlees kan een aantal uren gemarineerd worden, nodig is dat echter niet. Vervolgens wordt de snack langzaam gegaard. Zelf kun je de drumsticks ook garen door ze in de kippenbouillon voor te koken. Als ze gaar zijn levert dat voor kinderen geen enkel gevaar meer op.

Bereiding: 8 à 10 minuten

Babyrib

Deze van oorsprong Amerikaanse lekkernij verovert Nederland. Het is een plak van de varkensbuik waar het kleine beentje (ribbetje) nog in zit. Deze mooi bevleesde ribbetjes waarvan de punt is schoongemaakt, zodat je ze gemakkelijk kunt oppakken, zijn gemarineerd in een Indische ketjap-marinade. Daarna is de babyrib gegaard in een speciale barbecue de Big Green Egg of in een oven. Een verrassende malse varkenssteak. Omdat de babyrib al gaar is kan hij zo op de barbecue.

Bereiding: 8 à 10 minuten

Gemarineerde kipkotelet

Steeds vaker komt het voor dat slagers en andere producenten kipproducten verkopen die al voorgegaard zijn. Met name voor de barbecue is dat heel interessant. De producten zijn snel warm en vormen geen gevaar voor de gezondheid omdat ze al gaar zijn. Zo ook deze kipkotelet. Kippenvlees wordt, voorzien van kruiden, goed gemengd en in een als kotelet voorgevormde darm gestopt en vervolgens gegaard. Daarna wordt het grote stuk in plakken gesneden en gemarineerd.

Bereiding: 6 à 8 min

Kipvleugeltjes

Ook een snackje dat er bij kinderen wel in gaat. Ze zijn veelal al voorgegaard te koop. Zo niet dan kun je ze zelf voorgaren in warme bouillon. Heerlijke kluivers die op de barbecue snelgaar zijn.

Bereiding: kort opwarmen

Hamworststick

Neem wat dikkere plakken hamworst en snijd deze in 4 kwarten. Steek deze aan een spiesje en verwarm ze op de barbecue. Je kunt ze eten met alle mogelijke sausjes. Het smaakt altijd.

Bereiding: enkele minuten

Amsterdams spiesje

Deze spiesjes worden gemaakt door om en om borrelworstjes of stukjes knakworst aan een houten spiesje te rijgen samen met Amsterdamse uitjes. Een heerlijk 'fris' spiesje met een heel aparte smaak.

Bereiding: enkele minuten

Honingspies

De spies is samengesteld uit iets dikkere plakjes fijn rookworst, gegrilde rookworstballetjes en plakjes Zeeuwse spek. Ze worden afwisselend aan een bamboespiesje gestoken. Na het aanrijgen wordt de spies ingesmeerd met een dressing waaraan honing is toegevoegd. De spies kan koud gegeten worden, maar is ook een verrassende spies die het bij kinderen goed doet.

Bereiding: 5 à 8 minuten

Tostispies

Laat de slager wat plakken ham iets dikker afsnijden. Neem daarbij eveneens wat dikkere plakken jonge kaas. Snijd nu borrelworstjes half door en beleg ze met kleine reepjes ham en kaas. Steek een aantal van deze gevulde worstjes aan een spies. Bak ze op aluminiumfolie of pak ze in, dat maakt de spies nog wat spannender. Verpak je de spiesjes niet dan druipt de kaas op de hete kolen en dat is jammer. Daarnaast gaat verbrande kaas ook stinken

Bereiding: enkele minuten

Hollandse spies

Simpeler kan het haast niet. Snijd frikandellen in kleine blokjes en rijg ze aan een houten spies. Even bakken op de barbecue en het is genieten geblazen. Zeker met een lik ketchup. Varianten kun je ook maken door de stukjes frikandel om en om aan een spies te steken met vruchten als kersen, plakjes banaan en partjes ananas.

Bereiding: enkele minuten

Juniorspies

Een uitstekende spies voor kinderen. Het stokje is volgeregen met mini's van frikandel, knakworst, gehaktballetjes en een blokje ananas. Alle ingrediënten zijn voorgegaard dus dat is lekker gemakkelijk en extra veilig voor ongeduldige kinderen.

Bereiding: enkele minuten

Paprikaballetjes

De spies bestaat ui voorgegaarde en mild gekruide gehaktballetjes die om en om samen met verse paprika en verse ui aan een satépen worden geregen. De bereiding kost vanwege het voorgegaarde gehakt weinig tijd, omdat de groente niet te gaar moet worden en wel wat beet mag behouden.

Bereiding: 4 - 6 minuten

Kipsaté

Deze saté is gemaakt van blokjes of reepjes voorgegaarde kipfilet die voor het afgaren eerste enkele uren in een pittige oosterse marinade heeft gelegen. Het vlees is gaar en kan dus zelfs als het niet helemaal door en door warm is zonder gevaar gegeten worden.

Bereiding: enkele minuten

Mexicanostick

Een veel gegeten snack afkomstig uit de cafetaria. Hij doet het uitstekend op de barbecue. Leg hem er gewoon op en verwarm de Mexicano even. Heerlijk met een pittige saus. Voor kinderen kun je deze snack in een paar stukjes snijden. Dat hapt lekkerder weg.

Bereiding: 4 - 6 minuten

Wentelteefjes

Maak op de ouderwetse manier wentelteefjes van wit brood. Als ze klaar zijn snijd dan de plakken na afkoeling in vierkante blokjes. Steek deze blokjes om en om aan een satéprikker met verschillende soorten fruit. Verwarm ze boven een vel aluminiumfolie tegen het einde van de barbecue. Het vuur is dan minder warm en de spiesjes vormen een heerlijk afsluiting.

Bereiding: opwarmen

Net even anders

Grilstengels

Voor deze lekkere barbecuesnaaier heb je niets anders nodig dan gewone grilworsten. Koop een stuk grilworst en snijd deze in de lengte in vier kwarten, waardoor je driekantige staven krijgt. Deze worden eventueel ingesmeerd met een speciale kruidenpaste en gegrild.

Bereiding: paar minuten

Kraaienpootjes

De frikandellen, eenpersoons fijne rookworsten of knakworstjes worden in stukjes gesneden. Deze stukjes worden op de kop kruislinks ingesneden waarna ze kort worden gefrituurd. Het deeg krult naar buiten en vormt zo de pluim. Heerlijk koud te eten, maar opwarmen op de barbecue is ook geen probleem.

Bereiding: paar minuten, om en om opwarmen

Ananas

Gegrild fruit aan het einde van de barbecue maakt het smikkelfeest compleet. Bananen en schijven ananas zijn de lekkerste alhoewel je ook appels en peren in de hete kolen kunt poffen. Doop de schijven ananas in de kokosmelk, bestrooi ze met kaneelsuiker en bak ze op het warme rooster.

Bereiding: per kant 4 - 6 minuten

Kipfrieten

Magere kipfilet en gemalen kippenvellen worden samen vermengd met als smaakmaker kippenbouillon. Het vlees wordt gemalen en in kunststof darmen geperst en vervolgens gegaard. Na het garen wordt de worst in friet-dikke repen gesneden die meteen gefrituurd worden. Heerlijk als snack. Je kunt deze frieten ook zelf maken door kippengrilworst in repen te snijden en deze vervolgens kort te frituren. Opwarmen op de barbecue is dan geen probleem meer.

Bereiding: paar minuten, om en om opwarmen

Knikkers

Gewoon half om half gehakt wordt lekker gekruid en daarna tot kleine gehaktballetjes gevormd die in de oven worden afgebakken. De balletjes kunnen aan een satépen worden gestoken en zo geroosterd.

Bereiding: paar minuten, om en om opwarmen.

Engelse drop

Ook een zoete lekkernij die heel lekker is wanneer de aan spiezen geregen dropjes heel even worden voorverwarmd. Niet te lang. Verbrande drop is niet lekker.

Bereiding: opwarmen

Marshmallows

Een spek(je), in de Engelse taal marshmallow genoemd, is snoepgoed dat heerlijk is wanneer je het even boven het warme vuur houdt. Niet te lang want anders verbrandt de lekkernij. Een zoete delicatesse die met name in Amerika veelvuldig, en niet alleen door kinderen, gegeten wordt.

Bereiding: bruinig aanbakken

S'more

Een s'more (soms gespeld smore) is een traditionele kampvuursnack en heel erg populair bij kinderen in de Verenigde Staten en Canada. Je hebt twee bis-cuitjes, een stukje chocolade van een reep en een marshmallow nodig. Gril de marshmallow boven het vuur en klem de hete lekkernij tussen twee biscuitjes waarop je het reepje chocolade hebt gelegd. De hete marshmallow laat de chocolade smelten en dan is smullen. Wel goed blazen, want deze lekkernij is behoorlijk heet.

Bereiding: paar minuten bakken

Worstjes

Borrelworstjes

De borrelworstjes uit blik of pot zijn over het algemeen wat zachter van beet dan de gewone knakworst. Gril ze daarom niet al te hard. Ze verbranden snel. Tijdens het barbecueën zal een borrelworstje snel openbarsten wanneer deze direct boven de hete kolen ligt. Gril ze daarom, net als de knakworst, aan de zijkant boven indirecte hitte.

Bereiding: enkele minuten opwarmen

Hotdog

De hotdog is een afgeleide van de Frankfurter knakworst. Gemaakt van varkensvlees en fijne kruiden. De worst wordt voorgegaard verkocht en gegrild gegeten. De naam is vermoedelijk ont-staan naar aanleiding van een tekening van de Amerikaanse karikaturist Tad Dogan die, omstreeks 1901, een blaffende teckel tussen een broodje tekende omdat er tijdens een polo-wedstrijd teckelworstjes werden verkocht voor de honden van de bezoekers.

Bereiding: enkele minuten opwarmen

Knakworst

De worst dankt de naam aan het knakkende geluid dat ontstaat wanneer de worst wordt doorgebroken of gebeten. Dit geluid wordt veroorzaakt door de spanning die op de darm staat vanwege de in de worst aanwezige hoeveelheid warm vet. Tijdens het barbecueën zal een knakworst snel openbarsten wanneer deze direct boven de hete kolen ligt. Gril hem daarom aan de zijkant boven indirecte hitte.

Bereiding: enkele minuten opwarmen

Barbecueworst

Het magere varkensvlees en het kinnebakspek voor de barbecue worst wordt verkleind en vermengd met kruiden als peper, foelie, koriander en gedroogde peterselie. Het deeg wordt afgestopt in een varkensdarm, waarna de lange slierten worst worden afgedraaid tot worstjes van ongeveer 100 gram. De bbq-worstjes worden geweld op 80°C en daarna snel afgekoeld. Ze worden per stuk verkocht en smaken uitstekend bij alle mogelijke soorten sauzen. Voor kinderen zijn het ideale worstjes op de barbecue omdat ze al gaar zijn en het dus niet zo nauw komt of ze door en door verhit worden.

Bereiding: 6 - 8 minuten

Frikandel

De frikandel is een bedenksel van snackfabrikant Gerrit de Vries uit Dordrecht. Vermoedelijk is de naam afkomstig van het Franse woord 'fricadelle' wat gehaktbal betekent. Over frikandellen doen de wildste verhalen de ronde. Er zou letterlijk en figuurlijk alles in verwerkt worden wat er maar voor handen is. Geen producent is daarover echt duidelijk. Duidelijk is wel dat alle frikandellen aan dezelfde strenge eisen moeten voldoen als de overige vleesproducten.

Bereiding: enkele minuten opwarmen

Chevapcici

Deze kleine gehaktstaafjes die van oorsprong afkomstig zijn uit de Slavische keuken kenmerken zich door een wat pittige kruidengebruik dan bijvoorbeeld bij een frikandel. Dat kan een criterium zijn om ze niet aan kinderen te presenteren. Lekker zijn ze wel.

Bereiding: 4 - 6 minuten

Gehaktstaaf

Gehaktstaven zijn gemaakt van vers mager varkens- en rundvlees dat fijn is gemalen. Ze zijn wat korter en dikker dan een frikandel. Het deeg is met verse kruiden en uien op smaak gebracht en tot een staafmodel gevormd. Ook deze gehaktstaven zijn in de frituur voorgebakken. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.

Bereiding: enkele minuten opwarmen

Terug naar boven