01-september-2023 |
Genieten van ambachtelijke vleeswaren

Genieten van ambachtelijke vleeswaren

De zomervakantie is voor veel mensen weer voorbij; Nederland gaat weer aan de slag. Nu we terug zijn van vakantie, betekent dat ook afscheid nemen van ‘uitgebreid eten’. We eten weer thuis, nemen een lunchtrommel mee naar werk of school of kopen een broodje. Met verse vleeswaren van de ambachtelijke slager blijf je genieten van lekker en gezond eten. KNS vroeg onder slagers welke vleeswaren populair zijn en welke zelf gemaakt worden.

Vleeswaren
Vleeswaren zijn één van de grootste specialiteiten van de ambachtelijke slager. Het is een brede productgroep met uiteenlopende producten. Vleeswaren zie je terugkomen bij alle eetmomenten van de dag; aan de ontbijttafel, lunch, borrel en de avondmaaltijd. Vleeswaar van de slager is ambachtelijk gemaakt, naar eigen receptuur en dus uniek van smaak. Alle slagers maken zelf vleeswaren, dat blijkt uit een peiling1 onder de leden. Bij de consument betreft het een populair product. Na rundvlees is het met 16% van de omzet, de belangrijkste productgroep in de slagerij.

Aankopen en bewaren
Uit de poll blijkt dat meer dan de helft van de consumenten drie typen vleeswaren koopt per bezoek aan de slager. Bijna driekwart van de consumenten vriest de vleeswaren thuis in, om ze op een later moment te kunnen ontdooien voor gebruik.

Zelfgemaakt door de slager
De productieprocessen van vleeswaren zijn heel divers. Vlees kan worden gemalen, gepekeld, gerookt, gedroogd, gebraden of gekookt en dan zijn er allerlei recepten en methoden om tot een mooi product te komen. De invulling van een zelfgemaakte assortiment vleeswaren bij de slager kan sterk verschillen. Slagers werken met een hygiënecode om voedselveilige vleeswaren te maken. De slager zorgt voor een goede houdbaarheid door het maakproces en bij de keuze voor ingrediënten. Doordat de productieketen van de ambachtelijke slagers kort is, kan minder conserveermiddel, zoals zout, worden gebruikt.

Welke vleeswaren je aantreft bij de slager hangt ook af van de lokale eetcultuur. Wist je bijvoorbeeld dat je in een slagerij in Limburg veel meer patés vindt dan in de rest van het land en ossenworst iets typisch Amsterdams is? Gedroogde worst uit Groningen heeft een andere smaak dan in Zeeland. En in Maastricht eten ze geen filet-americain maar preparé. Iedere slager maakt worst en vleeswaar naar eigen recept en draagt daarbij een enorme schat aan traditie en streekcultuur bij zich. Vaak komen de familierecepten nog van generaties terug.

Top 10 van de meest zelfgemaakte vleeswaren
KNS vroeg in de poll welke vleeswaren zelf worden gemaakt. Dit is de top 10 van zelfgemaakte vleeswaren bij de ambachtelijke slager.

  1. Rosbief
  2. Filet americain
  3. Gebraden gehakt
  4. Fricandeau
  5. Grillworst/ rookvlees/ Zeeuws spek
  6. Gebraden rollade
  7. Gekookte ham
  8. Bacon/ontbijtspek

Top 5 beste verkochte vleeswaren
Ook vroeg KNS aan slagers welke vleeswaren het best verkocht worden, op basis van kilo’s verkocht product.

  1. Gekookte ham
  2. Grillworst
  3. Filet americain
  4. Rookvlees
  5. Rosbief

Eigen specialiteiten
Naast de bovengenoemde vleeswaren, vroegen we de deelnemers naar hun eigen specialiteiten. Een paar voorbeelden uit een lange lijst slagersspecialiteiten: gekookte worst, nagelhout, corned beef, kipfilet, zure zult, pastrami, smeermetworst, casselerrib, paardenworst, katenspek, leverworst en entrecote fumé. Dankzij het ambacht van de slager kun je genieten van lekkere, unieke en zelfgemaakte vleeswaren.

Foto: Slager John Geelhoedt, Terneuzen 

1. Bron: Poll van KNS augustus 2023: Vleeswaren bij de ambachtelijke slager
2. Bron: GfK Nederland Slagersmonitor in 2021, december 2022

Terug naar boven