06-september-2023 |
Voedselverspilling
7 manieren waarop de ambachtelijke slager voedselverspilling tegengaat
Tijdens de Verspillingsvrije Week is extra aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. KNS maakte een overzicht van zeven manieren waarop de ambachtelijke slager voedselverspilling tegengaat.
- De slager verwerkt 'van kop tot kont’. Slagers verspillen vanuit de traditie nauwelijks. De slager gebruikt alles wat ingekocht wordt van het dier. Incourante delen worden gebruikt bij het maken van worst en vleeswaren.
- De slager biedt een product op maat. De consument koopt dus niet meer dan noodzakelijk. Niet vier hamburgers als je er drie nodig hebt en de portiegrootte wordt afgestemd op verzoek van de klant, bijvoorbeeld 80 gram in plaats van 120.
- De slager is een adviseur over hoe je vlees kan bewaren. In de slagerij krijgt de consument advies over hoe lang producten bewaard kunnen worden en of het product in de koelkast of diepvries kan. De slager past de verpakking aan op de bewaarwijze.
- De slager stimuleert de consument met behulp van de kijk-ruik-proef-picto’s om met eigen zintuigen te beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie.
- De slager deelt handige ‘diepvriesstickers’ uit met advies over de geschikte duur hoe lang je vlees kan invriezen.
- Het vleesvee van Nederlandse bodem heeft steeds vaker voeding gegeten uit reststromen van producten bedoeld voor menselijke consumptie. Zoals bierbostel, aardappelschillen en andere producten.
- Ruim 180 slagerijen doen actief mee aan Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat. De maaltijden die via deze app van de prullenbak gered zijn, hebben meer dan 130.000 kg CO₂ uitstoot vermeden.