Gedroogde kruiden en specerijen
Specerijen komen uit de warmere streken en kunnen bestaan uit (veelal gedroogde) zaadjes, bast, vrucht, bloemknoppen, wortelstok of meeldraden van tropische planten, struiken en bomen. In dit overzicht staat achter de naam een (s) om aan te geven dat het een specerij is. De overige producten behoren tot de groep kruiden. Veel van onderstaande kruiden zijn vaak niet meer los te verkrijgen. Ze worden alleen nog verkocht en gebruikt in speciaal samengestelde melanges.
Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat het eten er lekker uitziet, fijn geurt en heerlijk smaakt. Ze worden geheel naar eigen smaak toegevoegd. De meeste soorten bevatten etherische oliën en andere werkzame stoffen die stimulerend werken op de spijsvertering. Specerijen moeten zo vers mogelijk verwerkt worden. Maar al te vaak staan potjes met de meest exotische smaak- en geurstoffen al maanden, zo niet jaren, in een keukenkastje. Daardoor is er van de oorspronkelijke geur en smaak niets meer over, waardoor je een van oorsprong lekker stuk vlees gewoon verpest. Houd ook de potjes schoon waarin je de specerijen bewaart. Voor je het weet is de smaak eraf.