Deze soep wordt bereid met twee soorten ui: witte uien en prei. Prei is een overal verkrijgbare, zeer smakelijke, aromatische groente, het enige probleem is: het wassen. Tijdens het groeien gaat het zand in de prei vastzitten en is het nagenoeg onmogelijk deze ongesneden schoon te krijgen. De truc is de groente eerst in stukjes te snijden en daarna in koud water schoon te spoelen. Goed laten uitlekken.
De uien schillen en in dunne ringen snijden. De prei in de lengte halveren. In stukjes van 1 cm snijden. Gebruik ongeveer 8 cm van het groen. De prei in koud water wassen en laten uitlekken. Snijd de plakjes rauwe hem in smalle reepjes. Verwarm de oven voor op de hoogste grill-stand.
De olijfolie (250 ml) in een soeppan verwarmen. De rauwe ham toevoegen en 5 minuten uitbakken. De uien en prei erbij doen en alles 20 minuten zachtjes bakken.
De bouillon toevoegen en het geheel 30 minuten laten sudderen.
De soep op smaak brengen met de azijn, rode wijn en peper.
Schenk de soep in kleine ovenschoteltjes en leg op elk schoteltje een sneetje Frans brood met wat geraspte kaas.
Zet de schoteltjes ongeveer 4 à 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Serveer deze heerlijke Toscaanse uiensoep met twee sneetjes stokbrood.
Beeld: ©Alexander Prokopenko/Shutterstock.om