Het varkensvlees ontdoen van klieren, zwoerd, stempels, zenen, kraakbeen en bloederige vleesdelen. Het vlees in eigrote stukken snijden en in platte bakken afgedekt koelen in de koelcel bij1˚C of licht aanvriezen. Zorg voor voldoende ruimte tussen gestapelde bakken zodat de gekoelde lucht overal goed kan komen. Kruiden en hulpstoffen afwegen: kruiden en hulpstoffen nauwkeurig afwegen en in gesloten verpakking gereed zetten. Houd het keukenzout apart van de andere kruiden e.d., om ongewenste omzetting te voorkomen. Witte broodbolletjes gereedmaken: snijd van de witte broodbolletjes de kapjes af, hol de bolletjes uit. Het uitgehaalde wit verkruimen voor verwerking in het gehakt. Platen en messen: de platen: 10 mm voor het voormalen en 3 mm voor het afmalen en de messen dienen goed geslepen te zijn.
Het goed gekoelde of licht aangevroren vlees eerst door de 10 mm plaat malen. Alle kruiden en hulpstoffen en het broodkruim dat uitgehold is door het vlees mengen en de massa afmalen door de 3 mm plaat. Het deeg kort namengen tot er een goede binding is. Te kort mengen geeft te weinig binding, te lang mengen leidt tot een stug eindproduct.
Vul de uitgeholde broodjes met het gehaktmengsel, druk het gehakt goed in de uitholling en bestrooi de bovenkant van het deeg met wat Emmentaler kaas. Tip: men kan de gevulde gehaktbroodjes rauw verkopen, maar gegaard heeft de voorkeur zeker in verband met de houdbaarheid.
Verwarm daarvoor de oven op 200˚C en laat de gevulde broodjes in ca 40 minuten gaar en bruin worden. Het gehakt moet een kerntemperatuur hebben van 70˚C.
Deze broodjes zijn heerlijk als lunsgerecht. En met een salade erbij ook als hoofdgerecht. De consument kan de reeds gegaarde broodjes in de oven opwarmen. Als vulling niet is gegaard door de slager dan bij een temperatuur van 200˚C gedurende 40 minuten garen en bruinen, tot een kerntemperatuur van 70 graden.