Varkensvlees stoofschotel met witte bonen en sperziebonen

Ingrediënten

  • 1 kilo gepekelde varkensschouder (schouderstukken van jonge varkens; stukken van ca. 500 gram, zonder zwoerd en vet)
  • 160 gram nitrietpekelzout
  • 840 gram water *
  • 200 gram gedroogde witte bonen
  • 1,2 liter vleesbouillon
  • 200 gram wortel, in 1 cm lange blokjes
  • 500 gram geschilde ongekookte vastkokende aardappelen, in 2 cm grote blokjes gesneden
  • 250 gram ongekookte sperziebonen, 3 cm lange stukken
  • 100 gram prei, in 1 cm dikke rondjes gesneden
  • 1 takje bonenkruid
  • 5 gram zwarte peper
  • Gehakte peterselie (garnering)
  • 1 kilo gepekelde varkensschouder (schouderstukken van jonge varkens; stukken van ca. 500 gram, zonder zwoerd en vet),
  • 160 gram nitrietpekelzout,
  • 840 gram water *,
  • 200 gram gedroogde witte bonen,
  • 1,2 liter vleesbouillon,
  • 200 gram wortel, in 1 cm lange blokjes,
  • 500 gram geschilde ongekookte vastkokende aardappelen, in 2 cm grote blokjes gesneden,
  • 250 gram ongekookte sperziebonen, 3 cm lange stukken,
  • 100 gram prei, in 1 cm dikke rondjes gesneden,
  • 1 takje bonenkruid,
  • 5 gram zwarte peper,
  • Gehakte peterselie (garnering)

Bereiding

  • Zet de witte bonen de avond voor de productie in een kom onder koud water en laat ze een nacht weken. Giet de bonen de volgende dag af.

  • Schil wortel en aardappels. Halveer de wortel in de lengte en snijd de helften in 1 cm lange blokjes. Snijd de aardappelen in 2 cm grote blokjes. Was de sperziebonen, haal ze af en breek ze in circa 3 cm lange stukken. Spoel de prei zorgvuldig af onder de koude kraan en snijd die in 1 cm dikke rondjes.

  • Snijd het gepekelde vlees in 3 cm grote blokken

  • Weeg alle ingrediënten af.

  • Breng in een passende pan de vleesbouillon aan de kook. Draai het vuur lager, doe de witte bonen in de bouillon en laat ze er afgedekt ongeveer 30 minuten in sudderen. Doe dan het vlees bij de bonen en laat het vlees 20 minuten meesudderen. In totaal zijn we nu dus 50 minuten bezig.

  • Voeg daarna de blokjes aardappel toe en 10 minuten later de blokjes wortel en weer 5 minuten later de sperziebonen en het bonenkruid. Nog eens 5 minuten later gaat de prei erbij en die laten we nog 3 minuten meekoken.

  • Voeg peper toe, strooi de gehakte peterselie erbij en meng de massa goed door elkaar.

  • Haal de pan van de hittebron en laat het gerecht op een koele plaats afkoelen en meteen daarna in de koelcel goed doorkoelen.

  • * De benodigde hoeveelheid pekel is ongeveer twee keer het volume van het vlees. Omdat dit gepekelde vlees lichtgezouten en dus kwetsbaar is, raden we aan steeds verse pekel te gebruiken. De schouderstukken tweemaal 24 uur pekelen bij circa 6˚C. Let op, dat alle vlees geheel is ondergedompeld; leg daarvoor een verzwaard kunststof rek op het vlees. Na het pekelen de schouderstukken afspoelen met water en daarna(hangend) laten drogen.

Terug naar boven