Gehakt gevulde savooirolletjes met kappertjessaus

Ingrediënten

  • 1,5 kg Gekruid gehakt (half om half)
  • 50 gram Mosterd
  • 2 Middelgrote uien (fijngesnipperd, vers verwerken)
  • 2 Eieren
  • 100 gram Paneermeel
  • 1 Savooiekool
  •   Boter om in te bakken
  • 1 liter Runderbouillon
  • 0,5 dl Room of koksroom (die diepvries –en magnetronbestendig is en niet schift )
  • 80 gram Boter
  • 100 gram Bloem
  • 60 gram Kappertjes (uit blik)
  •   Sap van 1 citroen
  •   Peper en zout
  • 1,5 kg Geschilde aardappelen
  • 0,5 kg Geschilde/geschraapte winterwortel (in stukken snijden)
  • 3 Eierdooiers
  • 75 gram Boter
  • 150 gram Gerookt ontbijtspek (in heel kleine blokjes gesneden)
  •   Peper, zout en geraspte nootmuskaat
  • 1,5 kg Gekruid gehakt (half om half),
  • 50 gram Mosterd,
  • 2 Middelgrote uien (fijngesnipperd, vers verwerken),
  • 2 Eieren,
  • 100 gram Paneermeel,
  • 1 Savooiekool,
  •   Boter om in te bakken,
  • 1 liter Runderbouillon,
  • 0,5 dl Room of koksroom (die diepvries –en magnetronbestendig is en niet schift ),
  • 80 gram Boter,
  • 100 gram Bloem,
  • 60 gram Kappertjes (uit blik),
  •   Sap van 1 citroen,
  •   Peper en zout,
  • 1,5 kg Geschilde aardappelen,
  • 0,5 kg Geschilde/geschraapte winterwortel (in stukken snijden),
  • 3 Eierdooiers,
  • 75 gram Boter,
  • 150 gram Gerookt ontbijtspek (in heel kleine blokjes gesneden),
  •   Peper, zout en geraspte nootmuskaat

Bereiding

  • Van de savooikool de mooie bladeren afnemen. Deze bladeren wassen en in kokend water met wat zout 3 minuten blancheren. De bladeren zijn nu zacht en buigzaam geworden. Op de werkbank leggen en de dikke nerven bijsnijden zodat ze net zo plat zijn als het blad zelf, maar ze er niet geheel uitsnijden. Het gekruid gehakt aanmaken met de eieren, paneermeel, versgesnipperde uien en de mosterd. Goed mengen tot er een lichte binding is verkregen. Van het gehakt 10 gelijke porties (rolletjes) maken. Gehakt over de bladeren verdelen, oprollen en een tweede savooikoolblad in de tegengestelde richting rollen, zodat mooie rolletjes ontstaan. Braad de rolletjes in een grote koekenpan in de hete boter aan alle kanten licht bruin. Neem een passende ovenvaste schaal of braadslede die beboterd is, leg daarin de aangebraden rolletjes dicht tegen elkaar. De oven voorverwarmen op 180˚C, de schaal in de oven schuiven en de rolletjes in ca. 30 minuten bakken tot het gehakt gaar is. Even laten rusten en dan in plakjes snijden.

  • Warm de bouillon op een laag vuur. Smelt de boter in een andere pan met dikke bodem. Voeg in één keer alle bloem bij de boter en kook dit ca. 3 minuten zonder bruin te laten worden. Voeg onder voortdurend kloppen geleidelijk de bouillon erbij. Blijf kloppen tot de saus dik wordt; op zacht vuur 2 á 3 minuten laten koken. Voeg vervolgens de room/koksroom toe en dan snel de kappetjes. Goed mengen. Niet meer aan de kook laten kommen, anders gaat de saus schiften door het vocht van de kappertjes. Op smaak brengen met citroensap, peper en zout.

  • Kook de aardappelen en de wortelen gaar en pureer ze. Voeg er de eierdooiers en boter bij en meng/roer alles goed onder elkaar. Bak het spek in een koekenpan in hete boter krokant en voeg het bij de puree. Meng/roer alles goed onder elkaar tot een homogene massa. Op smaak brengen met peper, zout en geraspte nootmuskaat.

  • Voor dit gerecht hebben we bakjes voor oven en/of magnetron met 2 vakjes nodig. Vul het grootste vakje met de in plakjes gesneden savooirolletjes en giet er wat kappertjessaus bij. In het andere vakje brengen we met een spuitzak met grote gekartelde opening de wortelpuree. Eventueel garneren met kleine schijfjes wortel.

  • Presenteer kant-en-klaar gerecht ingesloten bakjes (met doorkijkdeksel) in de toonbank, met prijs, naamaanduiding, houdbaarheidsdatum en gebruiksaanwijzing.

Terug naar boven