Noors gebraad op z’n Belgisch

Ingrediënten

  • 2 kg Uitgebeende, verse varkensfilet en/of uitgebeende korte ribben
  • 250 gram Gedroogde abrikozen (zonder pit)
  • 1,5 dl Witte wijn
  • 1 Winterwortel
  • 1 Grote ui
  • 1 gram Tijm
  • 2 Laurierblaadjes
  •   Sinaasappellikeur (naar smaak)
  •   Peper en zout
  • Gebruik voor het bakken of braden een combinatie van boter en (zonnebloem)olie. Per 100 gram rollade ca. 15 gram boter en 15 gram olie gebruiken. Opmerking: in de uitgebeende varkensfilet / korte rib maken we een gat voor de vulling.
  • 1 dl Witte wijn
  • 0,5 liter Room of koksroom (die diepvries –en magnetronbestendig is en niet schift )
  • 50 gram Mosterd
  •   Sap van 2 kg sinaasappelen
  •   Boter, peper en zout
  •   Partjes sinaasappel
  •   Eventueel allesbinder of maïzena om de saus op de juiste dikte te krijgen
  • 0,5 kg Gedroogde pruimen
  • 0,5 dl Rode port
  • 100 gram Suiker
  • 2 kg Aardappelen (na het koken in plakjes kan snijden)
  •   Boter, peper en zout
  •   Partjes sinaasappel
  • 2 kg Uitgebeende, verse varkensfilet en/of uitgebeende korte ribben,
  • 250 gram Gedroogde abrikozen (zonder pit),
  • 1,5 dl Witte wijn,
  • 1 Winterwortel,
  • 1 Grote ui,
  • 1 gram Tijm,
  • 2 Laurierblaadjes,
  •   Sinaasappellikeur (naar smaak),
  •   Peper en zout,
  • Gebruik voor het bakken of braden een combinatie van boter en (zonnebloem)olie. Per 100 gram rollade ca. 15 gram boter en 15 gram olie gebruiken. Opmerking: in de uitgebeende varkensfilet / korte rib maken we een gat voor de vulling.,
  • 1 dl Witte wijn,
  • 0,5 liter Room of koksroom (die diepvries –en magnetronbestendig is en niet schift ),
  • 50 gram Mosterd,
  •   Sap van 2 kg sinaasappelen,
  •   Boter, peper en zout,
  •   Partjes sinaasappel,
  •   Eventueel allesbinder of maïzena om de saus op de juiste dikte te krijgen,
  • 0,5 kg Gedroogde pruimen,
  • 0,5 dl Rode port,
  • 100 gram Suiker,
  • 2 kg Aardappelen (na het koken in plakjes kan snijden),
  •   Boter, peper en zout,
  •   Partjes sinaasappel

Bereiding

  • De gedroogde abrikozen enkele uren wellen in wat water en wat sinaasappellikeur (naar smaak). Het gat in de varkensfilet/korte rib vullen met de gewelde abrikozen en goed in de filet/korte rib aandrukken. De buitenkant van het vlees licht betrooien met peper en zout. Verwarm de oven voor op 250˚C laat de boter. olie in de braadslede heet worden en leg de rollade erin. Bedruip de rollade met de boter/olie en laat hem snel op een hoge temperatuur aan alle kanten aanbakken (kleuren). Voeg nu de grof gesneden wortel, ui, tijm, laurierblaadjes en de 1,5 dl witte wijn en een scheut sinaasappellikeur toe. Zet de oven dan op ca.175˚C en laat de rollade in ongeveer 1 uur bruin en gaar worden, bedruip het vlees af en toe met het braadvocht. De rollade is gaar als ze niet meer meegeeft wanneer u er met de achterkant van een vork op drukt. Als u gebruik maak van een kerntemperatuurmeter; de rollade is gaar als de thermometer in de kern van de rollade 60 tot 68˚C aangeeft. Als de rollade gaar is deze uit de braadslede halen en 10 minuten laten rusten op een vleesplank of rekje, voordat u haar in plakken snijdt.

  • Breng in een steelpan 2 dl water en 100 gram suiker aan de kook. Voeg de gewelde pruimen toe en laat ze eventjes sudderen. Doe er dan de rode port (0,5 dl) bij.

  • Was de aardappelen en kook ze in de schilgaar. Pel de aardappelen en laar ze afkoelen.Snijd ze in plakjes. Bak ze in een koekenpan in de hete boter goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout.

  • Voor dit gerecht hebben we bakjes voor oven en/of magnetron nodig; met 3 vakjes. Vul het grootste vak met het Noorse gebraad(2 plakjes) en giet er wat saus bij. Het middelgrote vakje vullen met partjes sinaasappel ( ±6 partjes) en ( ±4) pruimen. Het kleinste vakje vullen met de gebakken aardappelschijfjes.

  • Presenteer kant-en-klaar gerecht ingesloten bakjes (met doorkijkdeksel) in de toonbank, met prijs, naamaanduiding, houdbaarheidsdatum en gebruiksaanwijzing.

Terug naar boven