Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook ze in ruim water totdat ze beetgaar zijn. Schil ondertussen de appels en snijd ze, zonder klokhuis, in partjes. Verwarm de oven voor op 225 °C en doe de aardappels, appels en de knoflook in een ovenschaal. Plaats die ongeveer 15 minuten in de oven. Bak, terwijl de appels en aardappels in de oven zitten, in een ander braadpan de duiven rondom goudbruin en leg ze daarna bij de andere ingrediënten in de ovenschaal. Laat de duiven nog 30 minuten tegelijk met de appels in de oven garen. Maak van het bakvocht in de braadpan een mooie jus. Blus daartoe het duivenbraadvocht af met de wildfond en de cognac en voeg de appelstroop toe. Roer alles mooi glad en laat het licht inkoken. Haal de duiven daarna uit de oven en serveer ze met de appels en aardappels. Schenk de appelstroopjus eroverheen.
Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello).