Hele stoofkip

Ingrediënten

  • Verse kip boter of margarine
  • Kipkruiden
  • kippenbouillon
  • Zout 
  • Verse kip boter of margarine,
  • Kipkruiden,
  • kippenbouillon,
  • Zout 

Bereiding

  • Veeg de kip van binnen en van buiten even wat droger en bestrooi alle kanten met zout en de kipkruiden. Leg binnen in de kip een klontje boter. Smelt in een stoofpan een stevig stuk boter en/of margarine en bruin de kip rondom. Begiet de kip regelmatig met de braadjus. Voeg zo nodig wat lauw water of kippenbouillon toe om te voorkomen dat de bodem droog valt en de kip verbrand.

  • Braad de kip gedurende drie kwartier tot een uur. Het is belangrijk dat de kip door en door gaar is. Steek een kerntemperatuurmeter tussen dij en borst, maar zorg ervoor dat de punt niet tegen een bot aan zit. Als de temperatuur 80°C aan geeft is de kip gaar. Je kunt ook in het vlees prikken. Rood vleessap is fout, kleurloos vleessap betekent dat het vlees goed is. Nadeel bij het prikken is natuurlijk wel dat je kip iets minder sappig wordt, want dat sap loopt er dus uit.

  • Na het stoven serveer je de kip met gekookte aardappelen, worteltjes en boontjes of, helemaal anders, met gekookte rijst en een vruchten compôte.

  • Chardonnay (Bulgarije, Puglia, Zuid Frankrijk) Côtes de Provence (rose) Côtes de Roussillon (rood) Macon-Villages Pinot gris, Pinor grigio, Rose d'Anjou Vin de pays d'Oc (rose)

Terug naar boven