Bestrijk de gans rondom met de olijfolie en bestrooi hem daarna met peper en zout. Leg de platen vet spek (van het varken) over de filets heen. Dit zogenaamde lardeerspek kun je bij jouw slager bestellen. Leg de takjes rozemarijn en de geplette knoflook in de braadslede en plaats de gans er bovenop. Zet de braadslee in een hete oven (180°C) en gaar de gans gedurende ongeveer 90 minuten. Halverwege die tijd kan de temperatuur teruggezet worden naar 120°C. Bedruip het vlees elke 10 minuten met het braadvocht. Verwijder 10 minuten voor het einde het spek van de gans zodat ook de filet even kan aanbakken en een mooie kleur krijgt. Giet tegelijkertijd de wijn bij het braadvocht. De gans is gaar wanneer de kernthermometer gedurende minstens 10 minuten 70°C aangeeft. Haal de gans uit de oven en laat nog 10 minuten rusten. Breng intussen de jus op smaak met peper en zout.
Witte Riesling Spätlese uit Pfalz of Rheingau of rode rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol.