Hele kalkoen

Ingrediënten

  • 1 hele kalkoen
  • 2 halve citroenen 
  • 1 kleine geschilde appel 
  • 1 kleine gepelde ui
  • 1 kleine geschilde aardappel
  • zout en peper 
  • 100 gram boter 
  • 150 gram honing 
  • 250 ml kippenbouillon 
  • 1 hele kalkoen,
  • 2 halve citroenen ,
  • 1 kleine geschilde appel ,
  • 1 kleine gepelde ui,
  • 1 kleine geschilde aardappel,
  • zout en peper ,
  • 100 gram boter ,
  • 150 gram honing ,
  • 250 ml kippenbouillon 

Bereiding

  • Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier. Wrijf de buitenkant van de kalkoen stevig in met de citroenhelften. Kruid de binnen- en buitenkant met zout en peper. Vul de kalkoen met de twee citroenhelften, appel, ui en aardappel. Plaats de vogel in een braadslee. Smelt de boter in een steelpannetje samen met de honing op een niet al te hoog vuur. Als alles goed is gemengd giet je het over de kalkoen. Verdeel het honing-botermengsel over de hele buitenkant. Laat de kalkoen een half uurtje staan en bedruip de buitenkant regelmatig. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Plaats de braadslee met de kalkoen er in en bak hem aan gedurende ongeveer 30 minuten. Bedruip de kalkoen regelmatig. Na de aanbakperiode verlaag je de temperatuur maar 175°C en bak en bedruip je nog minsten 30 minuten door. Je kunt eventueel kippenbouillon toevoegen om uitdrogen te voorkomen. Dek vervolgens de kalkoen af met aluminiumfolie en laat hem in de oven 1,5 tot 2 uur nagaren. De kalkoen is gaar wanneer de kerntemperatuur, gemeten in het dikste deel van de dij minimaal 85°C. bedraagt. Heb je geen kernthermometer dan kun je een gaatje in het dikste deel van de dij prikken. Wanneer het uittredende vocht roze of rood is dan is de kalkoen nog niet gaar. Bij een gare kalkoen is het sap namelijk helder.

  • Verwijder de folie gedurende de laatste 15 minuten en bedruip de kalkoen een laatste keer. Haal de kalkoen uit de oven, dek af met een dubbel vel aluminiumfolie en laat rusten op een warme plaats gedurende 15 minuten alvorens te snijden. Serveren met wat je lekker vindt. 

  • Grote keuze aan zowel rood als wit. Op z'n Amerikaans met Zinfandel. Of een stevige rode Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië.

Terug naar boven