Altijd die tijd
Het is weer tijd voor wild, paddenstoelen, stoofschotels en stamppotten, voor sjaals en warme truien: de wintertijd nadert. Op 28 oktober gaat hij officieel in. We zetten de klok een uur achteruit. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd, ook al duurt hij maar vijf maanden.
Afgelopen september besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zélf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. De Commissie wil de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf volgend jaar afschaffen. Bij ons thuis, aan gezinstafel bij de avonddis (als we in het hectische bestaan even tijd hebben/nemen voor elkaar) ontstond er een levendige discussie. Welke tijd is de beste? De zomertijd natuurlijk, stelden de kinderen: lekker lang licht. De wintertijd, vond ik. Op zomeravonden gezellig in het donker bij een vuurtje buiten zitten, geen probleem. Het idee dat het op de kortste dag van het jaar pas om kwart voor 10 ’s morgens licht wordt, maakt me bij voorbaat al somber. Maar ik ben dan ook een ochtendmens.
Ik ben ook iemand die graag op tijd op afspraken komt. Johan Cruijff zei ooit: ‘In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt.” Een waarheid als een koe, en ik zie onmiddellijk de link naar vers-ondernemers.
Smaakvoorkeuren, eet- en koopgedrag van consumenten veranderen rap. Ook demografische, economische, sociale, ecologische en technologische ontwikkelingen hebben invloed op jouw winkel en ondernemerschap. ‘Mis de boot niet’, kijk vooruit. Speel tijdig in op de veranderingen: ‘vertrek op tijd’. Op 28 oktober heb je daar zelfs een héél uur extra voor. Maak er gebruik van, nu het nog kan!