26-april-2023 |
De ‘Bio Top 40': biologisch als de standaard

De ‘Bio Top 40': biologisch als de standaard

Het vervangen van gangbare producten door een biologisch alternatief is de meest effectieve maatregel om de consumptie en productie van biologisch te stimuleren. Om die reden publiceerde Bionext op 21 april 2023 de ‘Bio Top 40’: een lijst met 40 verse producten van Hollandse bodem die volledig door biologische producten kunnen worden vervangen. 

Met dit initiatief wil Bionext samen met de supermarkten noodzakelijke stappen zetten om zo bij te dragen aan het doel van 15% biologisch areaal in 2030. Door productlijnen volledig te vervangen worden consumenten geholpen in hun keuze, aangezien de keuze al voor hen is gemaakt. De producten uit de Bio Top 40 zijn geselecteerd op basis van beschikbaarheid, kwaliteit en prijselasticiteit. Dat laatste wil zeggen, een overbrugbaar prijsverschil tussen biologisch en gangbaar.

Marktperspectief

“Wat boeren momenteel missen is marktperspectief. Pas als de vraag toeneemt zullen boeren, aangemoedigd door de overheid en met financiële steun vanuit banken, over kunnen stappen op de biologische productiemethode. Zolang je de keuze alleen aan de consument overlaat, gaan we 15% biologische areaal niet halen”, aldus Michaël Wilde, directeur van Bionext. Lees hier verder in zijn blog.

Bekijk het rapport ’40 producten: biologisch als de standaard’
Bionext.nl

Terug naar boven