21-september-2023 |
CBS: Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten

CBS: Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 36% van de volwassen Nederlanders graag gezonder wil eten. Hoewel deze intentie er is, ervaren velen het als uitdagend om de verleiding van ongezond voedsel te weerstaan, met name in gezelschap van anderen of tijdens stressvolle momenten.

Het onderzoek, gepubliceerd in ‘Nederland in cijfers’, toont aan dat van deze groep, 46% zich soms door anderen laat overhalen tot het consumeren van ongezonde lekkernijen. Daarnaast vindt 39% het een uitdaging om ongezonde snacks te laten staan, terwijl 17% aangeeft dat de financiële middelen voor gezondere voedingskeuzes ontbreken.

Opmerkelijk is dat 58% van de volwassenen aangeeft geen behoefte te hebben aan een gezonder dieet omdat ze geloven dat hun huidige voedingspatroon al voldoende gezond is. Een minderheid (5%) houdt zich niet bezig met hun voedselinname, terwijl 1% het belang van gezonde voeding volledig negeert.

De drijfveren achter de wens om gezonder te eten zijn duidelijk: het verminderen van gezondheidsrisico's is voor velen een prioriteit, zoals aangegeven door meer dan de helft van de respondenten. Daarnaast geeft 28% aan dat een beter fysiek welzijn een motivator is en 10% ziet het als een middel voor gewichtsverlies of verbetering van hun uiterlijk.

Sociale situaties vormen een belangrijke hindernis. Meer dan de helft van degenen die gezonder willen eten, vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen wanneer anderen in hun omgeving kiezen voor ongezonde opties. Stress speelt eveneens een significante rol, waarbij 46% moeite heeft om ongezond voedsel te weerstaan in stressvolle tijden.

Bij mensen met ernstig overgewicht is de wens om gezonder te eten nog nadrukkelijker aanwezig. Maar liefst 54% van hen geeft aan gezonder te willen eten, waarbij vooral stressmomenten en het alleen thuis zijn als struikelblokken worden ervaren.

Cbs.nl

Terug naar boven