
Voedselprijzen niet langer de aanjager van inflatie
De inflatie in Nederland blijft hardnekkig hoog, maar voedselprijzen spelen daar inmiddels een kleinere rol in. Hoewel voedingsmiddelen eerder flink bijdroegen aan de prijsstijgingen, drukken ze de inflatie sinds vorig jaar juist licht omlaag. Andere productgroepen, zoals tabak en horecaprijzen, hebben een veel grotere invloed op de aanhoudend hoge inflatiecijfers.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de inflatie in januari op 3,3%, wat ook het gemiddelde over 2024 tot nu toe is. In het verleden werd vaak gewezen naar de stijgende voedselprijzen als oorzaak, maar de impact daarvan is veranderd. Voeding en alcoholvrije dranken drukten de inflatie het afgelopen jaar zelfs met -0,2%-punt. Dat betekent dat zonder deze categorie de inflatie nog 0,2%-punt hoger zou zijn uitgekomen.
Tabak en horeca als grote boosdoeners
Wat drijft de inflatie dan wél omhoog? Vooral tabak en de horeca spelen een belangrijke rol. De prijzen in de horeca stegen harder dan gemiddeld en de forse prijsverhoging van tabak had een duidelijke inflatieverhogende impact. Roken is daardoor flink duurder geworden, wat vooral rokende consumenten direct in hun portemonnee voelen.
Voedselprijzen mogelijk weer in de lift
Hoewel voeding in 2024 een dempende werking had op de inflatie, kan dat dit jaar veranderen. De FAO-food price index, die internationale voedselprijzen bijhoudt, stijgt al een tijd. Dat kan erop wijzen dat de prijzen van voedingsmiddelen in de loop van 2025 weer sterker gaan stijgen. ING Research verwacht een inflatie van 3,3% voor dit jaar, mede door stijgende huur- en loonkosten.