Midden Oosten
De keuken van het Midden-Oosten omvat de landen, Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Libië, Israël, Jordanië, Palestina, Libanon, Syrië, Bahrein, Irak, Iran, Koeweit ,Mauritanië, Oman, Qatar, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, en Jemen. Ook Turkije en Marokko vallen onder het Midden-Oosten, maar vanwege de vele Nederlanders die hun roots in deze landen hebben gaf 'Vers-inspiratie' ze een eigen pagina.
Over het algemeen genomen dankt de keuken haar kenmerken hoofdzakelijk aan de Islam met in enkele streken wat invloeden van het Christen- en Jodendom. Vanwege de godsdienst wordt er vrijwel geen varkensvlees gegeten. Je moet het hoofdzakelijk doen met kalfs-, lamsvlees en ook kamelenvlees. Het Midden-Oosten heeft een traditionele keuken met als opvallend kenmerk dat in de verschillende regio's dezelfde gerechten vaak heel anders smaken. Ze bevatten dan verschillende kruiden en specerijen en ook de grondstoffen kunnen verschillen. Een en ander is voornamelijk bepaald door de traditie en ook doordat de verkrijgbaarheid van de grondstoffen vroeger regionaal sterk verschilde. Het aanbod op de marktplaatsen was vaak bepalend. Nu nog merk je dat in de verschillende gerechten. Hun samenstelling stamt puur uit de grijze oudheid. Koken in Oriëntaalse stijl heeft als voordeel dat je in een recept de ingrediënten kunt wijzigen. Je gebruikt wat je lekker vindt of wat er beschikbaar is zonder het gerecht geweld aan te doen. Iedere regio kent, door de natuur en de beschikbaarheid van de ingrediënten, heel eigen en unieke kenmerken.
Het eten speelt een belangrijke rol in de omgang met familie en vrienden. Grote diners met meer dan 20 gerechten zijn geen uitzondering. Het eten is in de regel behoorlijkpittig en kruidig en de maaltijden worden meestal geserveerd met rijst. Over het algemeen hebben de restaurants in de buiten stedelijke gebieden een beperkte kaarten kun je echt traditionele gerechten vaak alleen eten bij de inwoners thuis.
בתיאבון B'tayavon (smakelijk eten in het Hebreeuws)
Foto: Mooi panorama van de stad Nizwa, Oman
Adas Polo
Iran
Een heerlijk zoet rijstgerecht volgens kenners met de smaak van appelgebak. De smaak ontstaat onder andere door de toevoeging van rozijnen, kaneel en dadels. Gekookt kippendijen, linzen, rozijnen, dadels en rijst vormen de basis ingrediënten.
Dolma
Turkije
Dolma is een specialiteit en is een mengelmoes van groene pepers, aubergines, kool, bladeren van de druivelaar en ui gevuld met gemalen vlees, rijst, look en verschillende kruiden.
Fesenjan
Iran
Een eenvoudig stoofgerecht met kip, granaatappels en walnoten. Het gerecht is speciaal voor feestelijke gelegenheden en heeft een rijke en volle smaak die wat zoet/zuur aan doet. Fesenjan kan ook worden gemaakt met eend of kalkoen.
Quzi
Irak
Gegrild of geroosterd en daarna verder gaar gestoofd vlees van een een heel lam of een stuk daarvan. Een heel lam kan worden gevuld met rijst of vermicelli, walnoten, rozijnen, verse erwten en andere groenten. Een andere bereidingswijze bestaat uit het bereiden van de schouder of de poot waarna de voornoemde groenten er los bij geserveerd worden.
Zarb
Jordanië
Een Jordaanse ‘Zarb’ proberen is een absolute must. Zarb is ontstaan bij de Bedoeïenen. Zij combineren kip en lamsvlees met heerlijke specerijen, groenten en rijst en koken dit in een speciaal gegraven gat onder de grond. Door de hitte van de aarde wordt het vuur extra goed warm en na uren sudderen komen alle smaken heerlijk tot hun recht.
Hoemoes
Het hele Midden-Oosten
Hummus (uitspraak: Hommos) is een kikkererwtenpuree, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied ten oosten van de Middellandse zee. De puree wordt vrijwel altijd vervaardigd in combinatie met raapolie en de sesamzaadsaus tahin. De smaak wordt vooral gevormd door het gebruik van sesamzaad en -olie. De Hoemoes wordt gegeten op een pitabroodje of gewoon van een bord. De Hoemoes wordt vaak gegarneerd met wat groenten, peterselie of een pepersaus.
La hm bil ajuin
Syrië
Deze specialiteit bestaat uit een deegbodem die wordt bedekt met een heel fijn gehakt mengsel van vlees van lam of schaap, ui, tomatenpuree, knoflook en verschillende kruiden. Het vleesmengsel gaat op de deegbodem eigenlijk net als bij de pizza en het geheel wordt gebakken in een hete oven. Van deze lekkernij zijn verschillende varianten. o.a. vegetarisch, verkrijgbaar.
Kibbeh
Het hele Midden-Oosten
De torpedovormige op een kroket gelijkende kibbeh is de meest bekende variant van dit Arabische gerecht. Het wordt gemaakt van burghul, een graanproduct gemaakt van verschillende tarwe soorten (meestal van durumtarwe), gehakte uien en gemalen vlees van geit, rund of lam. Aan het deeg worden komijn, pijnboompitten en rozijnen toegevoegd. De kibbeh worden gefrituurd.
Koofteh Tabrizi
Iran
Het Perzische woord kūfta betekent vleesbal. Kort gezegd bestaat het vlees uit gehakt van runderen, schapen en/of geiten. Een opvallende variant is het gerecht Koofteh Tabrizi uit de Perzische keuken, waarbij vleesballen worden gerold die soms met gemak een doorsnede van wel 20 centimeter halen.
Kabsa
Saudi Arabië
Dit nationale rijstgerecht is ook bekend in de omliggende landen. Het gerecht wordt samengesteld uit langkorrelige rijst, specerijen als zwarte peper , kruidnagel , kardemom , saffraan , kaneel , laurier en nootmuskaat, groenten en vlees van geit, lam, kip, kameel en soms van het rund. .Het vlees wordt gekookt in een pan of een diep gat in de grond of geroosterd op platte stenen die bovenop gloeiende kolen liggen. Vaak wordt bij de schotel zelfgemaakte tomatensaus geserveerd.
Koftaburgers
Israel
Kofta is een belangrijk gerecht in het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit een soort gehaktballen die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan. De Israëlische keuken kenmerkt zich door het begrip Koosjer. Dit houdt voornamelijk in dat het vlees aan bepaalde regels moet voldoen. Alleen het vlees van herkauwende dieren met gespleten hoeven als runderen, schapen en geiten is toegestaan. Evenals gevogelte.
Kip maraq
Jemen
Maraq is een bouillon die meestal van kip wordt getrokken. Jemenieten serveren maraq als een soep, of ze gebruiken het vlees en serveren dat met rijst. Maraq is een populair gerecht. Wanneer iemand ziek is krijg hij maraq te eten of wanneer een vrouw is bevallen krijgt ze voor 40 dagen maraq om weer op krachten te komen. Het gerecht wordt geserveerd met uitgeperste limoensap.
Salta
Jemen
Het nationale gerecht van Jemen, bestaat uit vlees, bouillon, eieren, gehakt, uien, tomaten en een mengsel van fenegriek en geraspte prei de zogenaamde hilba. Het ziet er allemaal niet zo duidelijk uit, meer het restjes idee, maar het is een bijzonder smakelijke maaltijd die wordt gegeten met een plat brood en natuurlijk met de rechterhand.
Tahina
Egypte
Een stoofpot die hoofdzakelijk bestaat uit vlees en uien. Voor het vlees kan gebruik gemaakt worden van lam, geit en kameel.
Mezze
Libanon
Een Libanese maaltijd begint vaak met een verzameling hapjes de 'mezze'. Soms is het aanbod zo groot dat het een vrijwel complete maaltijd betreft. Het eten van de mezze is een sociale gebeurtenis waarbij de gasten genieten van de eetlustopwekkende hapjes.