28-maart-2023 |
Ontdek Israël's culinaire kant

Ontdek Israël's culinaire kant

Israël heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een waar paradijs voor culinaire hoogstandjes. De tijd dat het land enkel bekend stond om gerechten als falafel en shoarma ligt ver achter ons. Natuurlijk zijn deze gerechten nog steeds populair, maar het niveau van de Israëlische culinaire scene is de laatste jaren enorm gestegen.

 De Israëlische keuken is een combinatie van de Midden-Oosterse keuken en verschillende andere etnische keukens van over de hele wereld. Het gebruik van dagverse producten en gerechten uit verschillende eeuwenoude culturen en tradities vormen een uniek geheel. Niet voor niets schieten Israëlische restaurants wereldwijd als paddenstoelen uit de grond en zijn de kookboeken van bekende Israëlische chefs zoals Ottolenghi in menig Nederlandse keukens te vinden. Op naar een culinaire reis door Israël dus!

 Tel Aviv
Een culinair bezoek aan Israël begint bij het ontbijt. Kijk niet vreemd op als het ontbijtbuffet vol staat met frisse salades. Het inmiddels wereldwijd bekende gerecht shaksukha, dat in Nederland ook ’s avonds wordt gegeten, wordt in Israël vaak bij het ontbijt geserveerd. De verse eieren gepocheerd in een tomaten-paprikasaus vormen een goed en stevig begin van de dag.  

 Breng ’s ochtends een bezoekje aan een van de fascinerende markten in Tel Aviv, de bekende Carmel markt, waar je kennis maakt met de lokale gerechten. Hier komen alle zintuigen tot leven: de geuren van kruiden, verse vis, kazen en vlees, de kleuren van de groenten en fruit, de geluiden van de verkopers die je op creatieve manieren naar hun kraampje proberen te lokken en de fantastische smaken die op je wachten.  

 Jeruzalem
De oude stad van Jeruzalem is natuurlijk een must, maar de stad heeft veel meer  te bieden dan alleen de historische en culturele bezienswaardigheden. Struin rond op de markt (souk) en zie en ruik de Arabische specerijen. In Jeruzalem komen veel verschillende culturen en tradities samen met een unieke culturele smeltkroes als resultaat. Een van de culinaire hoogtepunten is natuurlijk de bekende Machane Yehuda markt. Niet alleen lokalen doen hier hun dagelijkse boodschappen, ook chefs van hoog aangeschreven restaurants halen hier hun dagverse producten.

 Galilea
Breng ook eens een bezoek aan het prachtige groene noorden van Israël. De regio Galilea is een heuvelachtig gebied met schattige bergdorpjes, diepe dalen met talloze watervallen en wandelpaden en natuurlijk het indrukwekkende Meer van Galilea (ook wel Meer van Tiberias genoemd). De bevolking bestaat uit Joden, Arabieren en Druzen en de regio biedt dan ook een verscheidenheid aan culinaire mogelijkheden.  

 Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme, Postbus 3240, 1001 AA Amsterdam, tel. 020-6161948


Terug naar boven