24-februari-2023 |
Graskaas krijgt weer eigen ‘vlaggetjesdag’

Graskaas krijgt weer eigen ‘vlaggetjesdag’

Traditioneel Hollands product verdient primeur-moment

Als seizoensproduct is graskaas maar een beperkte periode te verkrijgen. Om dat bijzondere karakter van Graskaas te benadrukken hebben boeren, kaasmakers en -handel afgesproken om van de start van het graskaasseizoen een feestelijk moment te maken. Daarmee wordt een oude traditie weer in ere hersteld. Dit jaar is de feestelijke start van het Graskaasseizoen op vrijdag 26 mei tijdens de Kaasmarkt in Alkmaar.

Vier weken na ‘koeiendans’

Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk die koeien geven als zij in het voorjaar weer de wei in gaan. Doordat ze dan vers voorjaarsgras eten heeft de melk, en daarmee de kaas, een andere romige smaak. Die smaak kan bovendien nog verschillen dankzij de grondsoort waarop het gras groeit. De Graskaas is een jonge kaas, die minimaal vier weken mag rijpen. Dat betekent dat graskaas vier weken na de ‘koeiendans’ beschikbaar komt. Graskaas is dan over het algemeen tot begin september verkrijgbaar.

Zachter en gezonder

Graskaas bevat dus geen gras. Doordat het eerste gras van het voorjaar meer voedingstoffen en vitaminen bevat dan het wintervoer is de kaas smeuïger en zachter dan ‘normale’ jonge kaas. Graskaas is niet vetter dan ‘normale’ jonge kaas, sterker nog, Graskaas bevat bestanddelen zoals meer onverzadigde vetten en bevat meer CLA. CLA, ook wel linolzuur genoemd, werkt cholesterol verlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen. Tevens bevat Graskaas een stofje dat het lichaam omzet in vitamine A en is het melkvet extra zacht van structuur.

Graskaas om het voorjaar te vieren

In het verleden werd het primeur-moment van Graskaas bij verordening bepaald door het productschap zuivel. Met het wegvallen van het productschap verdween ook het gezamenlijke startmoment van het Graskaasseizoen.

Juist vanwege het bijzondere karakter van deze seizoenskaas hebben boeren, kaasmakers en
-handel nu besloten de start van het Graskaasseizoen weer feestelijk te markeren. “Daarmee krijgt Graskaas weer de aandacht die dit bijzondere seizoensproduct verdient. Je kunt het vergelijken met Vlaggetjesdag of de Beaujolais primeur. Doordat de hele kaasbranche samenwerkt krijgt Graskaas de aandacht die het verdient en worden kaasliefhebbers geïnformeerd over de jaarlijkse delicatesse die slechts tijdelijk verkrijgbaar is” aldus Rick Brantenaar, die als directeur Stichting Foodspecialiteiten Nederland de seizoensstart coördineert.

Nationale Graskaasdag

Het nieuwe initiatief wordt wereldkundig gemaakt zaterdag 13 mei tijdens de 15e editie van de traditionele Woerdense graskaasdag wanneer de historische binnenstad van Woerden volstroomt met kenners en liefhebbers van kaas. Een stoet van klassieke kaasbrikken en tractoren op weg naar de markt trekt veel bekijks en een reuzengraskaas van maar liefs 125 kilo wordt met vereende krachten op het podium getild en voor het goede doel geveild. Door het hele Stadshartcentrum is er een kramenmarkt, vinden er optredens plaats en laten de kaasmeisjes de lekkerste kaas proeven.

De daadwerkelijke start van het graskaas verkoopseizoen is op vrijdag 26 mei. De start wordt gemarkeerd door het luiden van de klok op de Alkmaarse kaasmarkt.

De week vanaf 26 mei is ook de Nationale Kaasweek. Alle kaasspeciaalzaken en ambulante kaasspecialisten in kaas in Nederland laten hun klanten genieten van Graskaas en andere kaasspecialiteiten door middel van lekkere recepten, leuke activiteiten en proeverijen.

Foto: booijkaasmaken.nl

Terug naar boven