19-februari-2019 |
Korver Kaas: Kenmerk van kwaliteit

Korver Kaas: Kenmerk van kwaliteit

300 Roodbonterdames heeft Evert Fokker, eigenaar van Korver Kaas, in de wei staan. Van de melk maakt hij als enige in het land Roodbonterkaas.

Evert: “We hebben een kaasgroothandel in Bodegraven en een melkveehouderij in Zwammerdam met 300 Roodbonterdames. Deze specifieke koesoort geeft melk die veel lekkerder is dan de melk van de gangbare zwarte koe. Het eiwitgehalte is hoger en de smaak is romiger. Onze dames leiden een relaxt leven, ze gaan zo veel als mogelijk de wei in. Ze worden gemiddeld 7 jaar, andere koeien slechts 4.  Van de melk maken wij onze Roodbonterkaas.”

Derde generatie

Evert is de derde generatie in het bedrijf. Zijn opa begon 100 jaar geleden met de zaak. “Het idee om een speciale kaas te maken zat al tien jaar in mijn hoofd. Drie jaar terug kwam het er dan uiteindelijk van. Ik zocht een onderscheidend product voor mijn kaasgroothandel. Samen met Bas de Groot, de enige melksommelier in het land, hebben we onze melk getest. Het bleek van zeer hoge kwaliteit te zijn, een uitstekende basis voor onze Roodbonterkaas. Onze melk is donkerder van kleur. Als je het in een glas walst, blijft het aan de zijkanten hangen. Dat is een kenmerk van de kwaliteit.” 

Dames op 2 benen

De Roodbonterkaas is verkrijgbaar via online platform Verstrade, bij speciaalzaken, marktventers en deur-tot-deurventers. “In het begin was het lastig om wederverkopers te overtuigen van de kwaliteit van onze kaas. Nu loopt het uitstekend, maar we hebben wel geduld moeten opbrengen. Ik heb 3 dames op twee benen in dienst die de kaas door het hele land onder de aandacht brengen. Ook ben ik actief op Facebook en Instagram, organiseer ik open dagen op mijn melkveehouderij en staan wij op uiteenlopende beurzen. We hebben gemerkt dat transparantie anno nu een belangrijk item is voor consumenten en leveranciers. Tijdens de open dagen laten we zien hoe we met onze koeien omgaan, wat voor een heerlijk leven ze leiden en hoe de kaas wordt gemaakt. Enthousiasme alom.”

www.roodbonterkaas.nl

Terug naar boven