Mosterd
Mosterd is een in de keuken gebruikte kruidenpasta die honderden varianten kent, qua smaak en kleur. De pasta heeft een milde tot scherpe smaak. Afhankelijk van ingrediënten en bereiding.
In Nederland wordt veel grove mosterd geproduceerd. In bijna iedere streek vindt men een eigen soort mosterd. Zo is er Groninger mosterd, Zwolse mosterd, Zutphense mosterd, Deventerse Mosterd en Doesburgse mosterd om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze streekmosterdsoorten worden vaak volgens origineel recept geproduceerd. Vers-inspiratie presenteert een aantal soorten die regelmatig opduiken in de Hollandse keuken.
Fijne- of Franse mosterd
Deze milde mosterd smaakt uitstekend bij snacks en bij rood en wit vlees. De mosterd is ook niet te versmaden bij een hotdog omdat deze de mooie vleessmaak van een goede hotdog niet aantast.
Doesburgse mosterd
Een grove mosterd volgens oeroud recept. Gemalen van mosterzaad dat is geweekt in natuurazijn. Heerlijk bij ouderwetse braadworst of een mooie gehaktbal met gebakken uitjes, maar ook niet te versmaden bij rundvlees van de barbecue.
Colman´s Mustard
Deze pittige mosterd is al sinds 1814 een befaamde Engelse mosterd. De basis is droog gemalen mosterdmeel dat hoofd-zakelijk wordt gemaakt van zwart en wit mosterdzaad. Het is een mooie combinatie van zuur, scherp en zoet. Heel geschikt voor het maken van een mosterdkorst en voor het bestrijken van braadvlees.
Amerikaanse mosterd
Voor deze mosterd wordt het gele mosterdzaad gebruikt. Na maling wordt er relatief veel suiker toegevoegd, waardoor deze mosterd een heel milde, zoete smaak heeft. Deze mosterd lijkt nauwelijks op de Europese soorten. Amerikanen zijn verzot op deze mosterd en gebruiken deze zoete variant bij hotdogs en hamburgers.
Moutarde de Dijon
Bij de Franse Dijonmosterd wordt hoofdzakelijk gemaakt van bruine mosterdzaadjes die in water worden geweekt tot ze opzwellen (mouten). De vliesjes worden verwijderd door het geheel te zeven, waarna de zaadkerntjes met nog niet vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen. Door het gebruik van bruine zaadjes en de most is de mosterd scherp maar fruitig en past dus goed bij vlees.
Süßer Senf
Beierse mosterd is zacht en zoet, en staat bekend als Süßer Senf. De mosterd bestaat uit grof gemalen, gedeeltelijk geroosterd mosterdzaad en suiker. Er wordt bij de bereiding zoetstof of appelmoes gebruikt. In Duitsland wordt de mosterd vooral bij witte worst (Bratwurst) en gehakt (frikadellen) gegeten. Probeer de mosterd eens bij barbecueworstjes.
Kruidenmosterd
Een milde mosterd van witte zaden met kruiden als dille, kervel peterselie en dragon. Lekker bij Duitse- en gewone biefstuk.
Honing mosterd
is een zeer milde zoete mosterd. Heel bewust kiezen de makers bij het maken van deze mosterd voor geel mosterdzaad. Daardoor blijft de mosterd heel zacht van smaak vooral ook door de toevoeging van een rijkelijke hoeveelheid honing die de zoete smaak benadrukt. Honingmosterd is erg lekker op salades, door sauzen of vinaigrettes.
Champagnemosterd
Een grof gemalen mosterd waaraan tijdens de bereiding champagne wordt toegevoegd. De mosterd is heel geurig en de smaak is gematigd scherp. Een uitstekende combinatie bij gegrilld en gebakken vlees. Vooral wanneer het van de barbecue komt.
Zaanse mosterd
De mosterd is middelscherp van smaak en verkrijgbaar in een grove en een fijne maling. Ook is er een variant waaraan gebroken pepertjes zijn toegevoegd. Heel fijn en zacht van structuur. In Nederland is met name de fijne variant dé klassieker bij knakworstjes, gehakt-ballen en saucijsjes.
Düsseldorfer ABB senf
De scherpe, moutig bruine mosterd (Senf) wordt gemaakt van bruin en geel mosterdzaad. De "Düsseldorf Senf" mag alleen door Düsseldorfer fabrikanten worden gemaakt. Het zaad wordt gemengd met ongefilterde Düsseldorfer azijn. Daarnaast is de wijze van productie sinds 1726 vrijwel onveranderd. en wordt het zaad nog steeds door een 500-pond granieten molensteen gemalen. De naam "ABB" staat voor de initialen van de oprichter van de mosterdfabriek Adam Bernhard Bergrath
Moutarde violet
Een Franse zoete mosterd is de violette mosterd , die vooral gebruikt wordt vanwege zijn kleur. Een specialiteit uit Frankrijk. Deze mosterd is gemaakt van de most van druiven en heeft een subtiele smaak van zoet en pittig. Deze lekkernij wordt in de Franse Perigord als begeleider van steaks geserveerd. Daarnaast smaakt de mosterd uitstekend bij langdurig gegaard draadjes (soep)vlees.
Grillmosterd
Om deze mosterd een aparte smaak mee te geven wordt aan de receptuur paprika toegevoegd. Dat maakt de mosterd heel geschikt voor gebruik bij de barbecue.
Grove Franse mosterd
Een grove middelscherpe, maar wel pittige mosterd. Hij is gemaakt volgens oud recept en heeft als voordeel dat het aroma niet verloren gaat bij hogere temperaturen. Heel geschikt dus voor het inwrijven van braadstukken, maar ook voor het marineren van vlees en vis.
Limburgse mosterd
Een milde volle mosterd van in natuurazijn gewelde zaadjes. De structuur is wat grover en de smaak bourgondisch. Vervaardigd naar oud origineel Limburgs recept. Lekker bij rood vlees, vis en kaas.