Beschermde herkomstnamen
In de Europese Unie zijn bepaalde producten vastgelegd met betrekking tot hun originele naam. Soms komt daarbij ook de kwaliteit van het product ter sprake. Voor deze aanduidingen op de producten worden officiële afkortingen en symbolen gebruikt. Elk land heeft zijn eigen afkortingen voor deze kwaliteitsaanduidingen. Deze overkoepelende aanduidingen zijn beschikbaar voor verschillende producten als Vleeswaren, kaas, wijn, olijfolie, balsamicoazijn, maar ook groenten en fruit. Er zijn Europees 3 vormen van bescherming mogelijk. De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), De beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Ieder land gebruikt daarvoor haar eigen afkortingen en beeldmerken.
Meer informatie bij: Het Voedingscentrum / meer over keurmerken / voedselveiligheid / beschermde benaming
Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB)
Producten die het keurmerk gebruiken van de Beschermde Oorsprongsbenaming moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden in een door de organisatie vastgesteld gebied. Ook moeten de handelingen gebeuren volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. In Europa zijn meer dan 1000 producten beschermd. Een bekend voorbeeld is de Italiaanse Parmaham.
Vergelijkbare afkorting in:
- Frankrijk: AOP
- Italië: DOP
- Spanje: DOP
- Portugal: DOP
- Engeland: PDO
Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
Deze aanduiding wordt verleend aan landbouwproducten en levensmiddelen die zijn geproduceerd en/of verwerkt in een nauwkeurig vastgesteld geografisch gebied. Wel moet een duidelijk verband bestaat tussen de faam of de hoedanigheid van een product en de streek van herkomst. In verschillende landen is dat het geval voor hammen en worsten die een zekere faam genieten en volgens traditionele methoden binnen een bepaalde streek worden bereid. Bekende voorbeelden zijn de hammen Ardenner en de Schwarzwalder Schinken.
Vergelijkbare afkorting in:
- Frankrijk: IGP
- Italië:
- Spanje:
- Portugal:
- Engeland: PGI
Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS)
Bij deze erkenning wordt niet naar de herkomst gewezen, maar naar de traditionele manier van produceren of de samenstelling van het product. Traditioneel betekent in dit geval dat de aanpak minimaal 30 jaar onveranderd moet zijn. Een bekend voorbeeld is de Seranoham.
Vergelijkbare afkorting in:
- Frankrijk: STG
- Italië: DOP
- Spanje: DOP
- Portugal: DOP
Het Zwitserse kwaliteitslogo (AOP)
Sinds 1 december 2011 is de wederzijdse erkenning met de Europese Unie voor wat betreft het AOCP en het AOC en de erkenning van de Europese logo's. Een bekend voorbeeld is het befaamde Bündnerfleisch.