21-september-2021 |
Winterpeen

Winterpeen

De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt, werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven.

Kooptips

Koop onbeschadigde penen zonder bruine vlekken met een heldere kleur. De peen moet er dof en droog uitzien.

Bewaartips

Een peen kun je een aantal weken goed houden op een koele plaats. Bewaar hem niet in de koelkast dat verkort de houdbaarheid. Gegaard kun je de wortel invriezen.

Toepassingen

♦ Met dipsaus bij de borrel;
♦ Koken met aardappels als wortelstamppot;
♦ Rauw uit het vuistje;
♦ Samen met ui in de hutspot;
♦ In stoofschotels van wild en rund;
♦ Roerbakken in olie;
♦ In salades met fruit als appel.

Bereiding

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
20 - 25 minuten
5 minuten
ca. 30 minuten
35 - 40 minuten
6 - 8 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven