21-september-2021 |
Boerenkool

Boerenkool

Langs de kust van West-Europa komt de wilde voorganger van de boerenkool nog steeds voor. We kennen in de winkel echter alleen de geteelde soort. Het is bij uitstek een winterkost-groente. De verkoop van de originele stronk komt steeds minder voor. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan.

Nederland is het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld. Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van oktober tot en met december verkrijgbaar. Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.

Voedingswaarde per 100 gram bereid

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B6
Vitamine C
Vet
Vezels

159 KJ, 38 kcal
2.9 gr
1.0 mgr
4.8 gr
22.0 mgr
219 mgr
0.7 mgr
0.05 mgr
0.07 mgr
0.14 mgr
42 mgr
0.8 gr
2.2 gr

Kooptips

De brede gekrulde rand moet net zo fris en vers zijn als de andere bladeren. De kleur is fris- en heldergroen. Bij gesneden boerenkool let je op de frisgroene kleur en de houdbaarheid op de verpakking.

Bewaartips

Eet boerenkool zo vers mogelijk en bewaar hem in ieder geval op een droge koele plaats. De kool is dan bij 12-15°C ongeveer een week houdbaar. Aan de stronk is de kool in de koelkast bij 1 - 4°C enkele dagen houdbaar. Voorgesneden boerenkool is maar een paar dagen houdbaar. Rauwe boerenkool moet voor het invriezen gedurende 3 minuten geblancheerd worden en kan daarna circa 12 maanden bij -18°C bewaard worden.

Toepassingen

♦ Als stamppot met rookworst en jus;
♦ Roerbakken met ui en tomatensaus. Serveren met aardappelpuree;
♦ Stomen samen met ringen ui;
♦ In een stamppot met gebakken appel en geraspte kaas.
♦ Prima in overnschotels.
♦ Serveren met varkens-krabbetjes, gehakt, hachee en zelfs met blokjes kaas. 
♦ Favoriet in Indische gerechten.

Bereiding

De lekkerste boerenkool krijg je na het vriezen. Dan wordt de kool zoeter. Boerenkool die nog niet bevroren is geweest kun je lekkerder maken door de bladeren een nacht in de vriezer te leggen. Breek de bladeren van de steel en verwijder de dikke stelen. Was de boerenkool heel goed in stromend water. Daarna kun je de bladeren snijden of fijnhakken voor het gebruik. Ook kun je ze in het geheel koken. Voeg voldoende water toe tijdens het koken. De kool slinkt behoorlijk, maar geeft geen water vrij. Kook de kool niet te lang. Deze wordt dan papperig en verliest veel smaak. 

♦ Koken
♦ Roerbakken
♦ Smoren
♦ Stomen
♦ Magnetron
10 - 15 minuten
ca. 15 minuten
20 - 30 minuten
ca. 25 minuten
7 - 12 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem      
Uit het buitenland      
Terug naar boven