15-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Luxemburg

Luxemburg

De Luxemburgse keuken is sterk gebaseerd op de Franse keuken, hoewel de duidelijk aanwezige Duitse en Wallonische trekjes zeker niet ontkent mogen worden . Vooral varkensvlees, wild, worsten, hammen en paté's staan op de menukaart. De hammen en de patés worden charcuterie genoemd en overal aangeboden maar zijn het meest ambachtelijk en authentiek bij de plaatselijke beenhouwer (slager). Net als in buurland België. 

Per streek worden smakelijke gerechten aangeboden, zoals de rauwe, gerookte Ardennerham, bloedworst met aardappelpuree of Luxemburgse ossenmaag. Vooral de Thüringer braadworst is een specialiteit die veel, vooral op straat, wordt verkocht.

Over het algemeen geniet de Luxemburger van een niet al te zware lunch en eet in de vroege avond warm. Daarbij wordt meestal niet al te moeilijk gedaan. Een goede stevige maaltijd, vaak met soep en bij voorkeur met de pan op tafel is het uitgangspunt. Naast vlees wordt ook vis (forel) vaak geserveerd. Het land is van oudsher rijk en kent dienovereenkomstig een rijke en vooral Bourgondische keuken. Restaurants zijn alom aanwezig van de snelle bistro tot de sterrenrestaurants. 

Als echt wijnland wordt in Luxemburg bij het eten vaak een glas wijn geserveerd. Maar ook een stevig glas bier is niet ongebruikelijk.

Gudden appetit (eet smakelijk)

Foto: gezicht op de stad Luxemburg.

Paté

Naast België en Frankrijk is ook in Luxemburg de paté ruimschoots aanwezig. In tal van vormen en smaken. In principe is vrijwel iedere vleessoort geschikt zolang het totale eindresultaat maar zacht en smeuïg is. Kenmerk van een paté is het gebruik van lever. Een heel bekende paté is de Ardenner paté gemaakt van puur varkensvlees en varkenslever. Samen met kruiden wordt een mooi gekruid deeg gemaakt dat in een met spek beklede vorm wordt afgebakken.

Huesenziwwi

Een stevig najaarsrecept bereid van wilde gemarineerde haas, groenten en paddenstoelen uit het bos. Voor de marinade worden rijkelijk kruiden en rode bourgogne gebruikt. Eigenlijk kun je hier spreken van een variant op de bij ons bekende 'hazenpeper'. Het lekkerst is de huesenziwwi met winterse groenten en aardappelpuree.

Thüringer rotbratwurst

Een unieke worst die oorspronkelijk afkomstig is uit de Duitse deelstaat Thüringen. Het is een puur ambachtelijke worst waarvan het oudst bekende recept al stamt uit 1613. De worst wordt gemaakt van varkensvlees en spek en wordt pittig gekruid. Het deeg wordt afgestopt in een dunne varkensdarm waarna de worst wordt gekookt. Voor het eten gaat de worst op de gril of in de koekenpan om warm geserveerd te worden met een broodje en saus.

Fierkelsjhelli

Speenvarken in gelei. Het nationale vleesgerecht van Luxemburg. Varkensvlees, bij voorkeur van een speenvarken, wordt gegaard in water waaraan wortels, uien, knoflook, peterselie, witte wijn, tijm, witte peper en zout zijn toegevoegd. Na het garen wordt de bouillon vaak geklaard met behulp van eiwit en wordt alles in een kom gestort. Door de aanwezigheid van natuurlijke gelatine uit het vlees stolt de massa. Niet opgenomen gelatine stolt bovenop en geeft zo extra cachet aan deze lekkernij die koud in plakken wordt geserveerd.

Judd mat gaardebonen

Een gerecht op basis van verse tuinbonen en gekookt varkensvlees van de nek (procureur). Het staat bekend als het officieuze nationale recept. Bij deze schotel wordt gewoonlijk een Riesling gedronken. Het vlees voor dit gerecht wordt langzaam gekookt met prei, wortelen, ui, selderij, laurierblad, peper en kruidnagels. Voor extra smaak wordt tijdens het koken al een stevige scheut Riesling toegevoegd. Verse tuinbonen worden in warme bouillon met bloem gebonden en samen met vingerdikke plakken van de 'judd' geserveerd samen met gekookte aardappels.

Bouneschlupp

Groene bonensoep met ham, hamspek en kookworst is het uitganspunt. De soep bestaat onder andere uit groene bonen, aardappelen, selderij, uien en wortels. De groenten worden gekookt en de soep wordt met meel gebonden. De ham en de worst is apart gegaard, in plakken gesneden, en kan door iedereen naar believen worden toegevoegd. Bij voorkeur met crème fraîche. De bouneschlupp is een echte maaltijdsoep. Qua samenstelling een beetje vergelijkbaar met onze erwtensoep.

Haam am hée

Een typisch Luxemburgse delicatesse die vroeger ontstond op de boerderij. Gerookte ham, water en hooi was alles wat de boerin nodig had. De gezouten ham werd in een grote ketel gestoomd boven een bedje van vochtige hooi zonder met het water in contact te komen. De stoom moest het werk doen. Dat kostte vaak uren. Door het stomen werden de geuren en smaken van het vochtige hooi volledig door de ham opgenomen. Puur natuur en uniek van smaak. Eenmaal gaar werd de ham warm in plakken gesneden geserveerd. Tegenwoordig wordt deze lekkernij vrijwel alleen nog voor toeristen gemaakt.

Paschteit

Het vlees voor dit pasteitje in bladerdeeg komt van varken, rund en kalf. Het vlees is niet altijd even mager want vaak worden snippers gebruikt. Het vlees wordt volkomen gegaard met verschillende groenten en kruiden als majoraan en peper. De vleesmassa gaat in een met deeg beklede vorm waarna, na het bakken van de pastei, een op smaak gebrachte aspic door gaten bovenin de korst, de zogenaamde 'schoorsteentjes', wordt gegoten zodat het vlees als het ware aan elkaar plakt. De paschteit wordt in plakken gesneden en koud geserveerd als voorgerecht.

Kudelfleck

De kuddelfleck wordt bereid uit de pens van de koe. De maag is goed schoon gemaakt en wordt gaar gekookt samen met kruiden als peterselie, laurier, nootmuskaat en kruidnagel. Dat is een langdurig proces dat wel tot 5 uur in beslag neemt. Daarna wordt de pens in kleine stukken gesneden en ingewreven met zout en peper. Vervolgens gaan ze door een dun meelbeslag en in de frituur. De warme kudelfleck wordt meestal geserveerd met een mosterdsaus. Soms wordt het gerecht ook gekookt geserveerd met een tomatensaus en geraspte kaas.

Terug naar boven