21-september-2021 |
Drabbelkoeken

Drabbelkoeken

Boter drabbelkoeken zijn sinds 1850 een Sneker specialiteit en worden al generaties lang gebakken door bakker Haga. Vroeger was het been elitaire lekkernij  want roomboter was heel kostbaar. 15 Koeken kostten toen maar liefst een hele gulden en dat is een behoorlijk bedrag indien je bedenkt dat het weekloon destijds pakweg  fl. 7.00 bedroeg. Het is een apart koekje dat er vreemd uit ziet. De basis bestaat uit boekwetmeel, tarwebloem, patentmeel, suiker, zout en roomboter. Het originele recept is een familiegeheim. De koeken worden grotendeels nog met de hand gemaakt. Het dunne slappe deeg wordt door de bakker, via een trechtertje,  in de vloeibare roomboter gegoten die absoluut niet heet mag zijn, anders ontstaat geen knapperig en bros eindresultaat. Deze vorm van bakken heet 'drabbelen'. Bij het eten is de koek lekker knapperig en heeft een krokante beet. 

Gezien bij:  Haga´s Boterdrabbelkoekfabriek ´De Friese Sjees´

 

Terug naar boven