26-januari-2017 | Door: Gerhard Kwak
Veelgestelde vragen over brood

Veelgestelde vragen over brood

Via deze pagina's laat Versinspiratie zien welke vragen er regelmatig gesteld worden over de producten die we in de winkel verkopen. Voor jou en je medewerkers zijn ze interessant omdat ze je kunnen helpen bij een snel antwoord wanneer een consument een vraag stelt. Ook kan de consument zelf via deze pagina's naar een antwoord zoeken. 

Allergenen: Welke allergenen moeten altijd vermeld worden?
De vermelding van de volgende stoffen is verplicht: gluten bevattende granen tarwe, spelt, rogge, gerst en haver, melk, ei, vis, noten, pinda’s, sesamzaad, soja, selderij, lupine, mosterd, sulfiet, schaal- en weekdieren.

Brood pp: Hoeveel eten we per jaar per persoon
Gemiddeld eten we per jaar ongeveer 49 kilo brood per persoon. Volkorenbrood wordt volgens onderzoek het meest gegeten.

Brood sinds: Hoe lang kennen we brood?
Brood is al eeuwen oud. Gesneden brood werd rond 1928 voor het eerst in de markt gezet. 

Brood: Wat is brood?
Brood is niets anders dan gebakken graan. Gemaakt van de gemalen korrel.  Aan het graan worden bepaalde  stoffen als gist, water en eventueel broodverbeteraars toegevoegd.  

Belangrijk: Waarom is brood belangrijk?
Brood levert energie in de vorm van koolhydraten in combinatie met belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, eiwitten, mineralen en vitaminen.

Bewaren: Hoe bewaar je brood? 
Bewaar het brood bij voorkeur in de plastic zak waarin je het gekocht hebt. Sluit deze zak na gebruik en bewaar hem in een broodtrommel. Het brood blijft ruim 3 dagen lekker als het goed is verpakt. Heeft het brood een krokante korst dan kun je die goed houden door een papieren zak te gebruiken. Bewaar brood niet in de koelkast want dan is het oud voor je het weet. Invriezen kan wel. Brood blijft ongeveer 2 weken lekker in de vrieskast. Haal voor gebruik het aantal benodigde plakken uit de zak en leg de rest van het brood meteen terug in de vriezer. Laat het brood op een bord ontdooien of leg de sneden in de magnetron. Gebruik het laagst mogelijke vermogen. 

Biologisch brood: Wat is biologisch brood?
Het brood wordt gebakken van biologisch geteeld graan. Dat betekent dat de boeren geen kunstmest of chemische beschermingsmiddelen mogen gebruiken. Voor de gebruikte ingrediënten geldt  dat minstens 95% eveneens van biologische oorsprong moet zijn. Biologisch brood valt onder het EKO-keurmerk dat kun je zien aan het ouwel-etiket op het brood. 

Broodzout: Wat is broodzout?
Dit zout bestaat uit gewoon zout (natriumchloride) waaraan jodium is toegevoegd. In 1968 werd het toevoegen van jodium verplicht vanwege omdat door het gebrek aan jodium afwijkingen aan de schildklier konden ontstaan. Momenteel is deze toevoeging niet meer verplicht, maar de meeste bakkers blijven het echter toevoegen. 

Broodsoorten: Welke broodsoorten kennen we in Nederland?
In grote lijnen kunnen we ons brood verdelen in de groepen: witbrood, bruinbrood, roggebrood, luxe brood (kerststol en stuksbroodjes) en 'buitenlands' brood (Knäckbröd). 

Busbrood: Wat is een busbrood?
Het is brood dat in een bus wordt gebakken. Een bekend voorbeeld is het casinobrood. 

Conservering: Zitten er conserveermiddelen in brood?
Door het gebruiken van conserveermiddelen wordt de houdbaarheid verlengt en bederf tegen gegaan. Conserveermiddelen in brood zijn  wettelijk niet toegestaan. Met uitzondering van roggebrood zodat een langere houdbaarheid kan worden gegarandeerd. Het middel moet wel op de verpakking worden vermeld. 

Consumptie: Hoeveel brood eten we in Nederland?
In Nederland eten we ongeveer 60 kilo brood per persoon per jaar. Gemiddeld genomen ligt dat per volwassene op circa 3 – 4 sneden brood per dag. Te weinig volgens het Voedingscentrum. Meer informatie op Voedingscentrum

Desem: Wat is desem?
Zuur)desem, zuurdeeg of natuurdesem is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van bakkersgist  De ingrediënten zijn bloem en water. 
Meer over desem via Wikipedia.

Desembrood: Is desembrood gezonder dan gewoon brood?
Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat desembrood gezonde pluspunten heeft, maar is er duidelijk nog meer onderzoek nodig. Zeker is wel dat het brood een karakteristieke smaak (wat zuurder) en een voller aroma heeft. Ook is het langer houdbaar. 

Etiket: Moeten alle broden geëtiketteerd worden en wat moet er op staan?
Neen. Alleen brood dat langer dan 24 uur voor de verkoop wordt voorverpakt moet een etiket hebben. De volgende informatie moet aanwezig zijn: De naam van het product, de ingrediëntenlijst  inclusief de eventueel aanwezige stoffen die intoleranties of allergieën veroorzaken, heel of hal brood en de netto hoeveelheid, de houdbaarheidsdatum of de productie code. Buiten deze gegevens moeten ook de naam van de producten, de verpakker en de verkoper vermeld worden. Wanner het voorgebakken brood betreft dat de consument nog verder moet bereiden moet tevens een gebruiks- of bereidingsadvies vermeld worden evenals een bewaaradvies. 

Gezond: Is brood eten gezond?
Kinderen tot 4 jaar:             1-3 boterhammen per dag.
Tussen 4-12 jaar:               3-5 boterhammen per dag.
Jongeren van 13-21 jaar: 5-8 boterhammen per dag.
Volwassenen:                     5-7 boterhammen per dag.

Gist: Wat doet gist in het deeg?
Gist  is een levend organisme dat de aanwezige suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dit gas maakt belletjes in het deeg die het deeg omhoog en uit elkaar duwen. Die zorgen voor kleine gaatjes in het deeg waardoor het luchtig wordt. Tijdens het bakken vervliegt het koolzuurgas en de alcohol. 

Gluten: Wat zijn gluten?
Gluten is de naam voor de eiwitten uit tarwe. In het brood zorgen ze voor de luchtige structuur. Bekend is dat sommige mensen overgevoelig zijn voor gluten. Met name voor de stof gliadine die er in aanwezig is. We noemden deze overgevoeligheid ‘coeliakie’ of ‘gluten-intolerantie’. De intolerantie veroorzaakt darmstoornissen. De stoornis kan worden bestreden met een glutenvrij dieet. 
Mensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten een eiwit dat voorkomt in granen. Deze gluten worden niet in de darmen afgebroken waardoor de wand van de dunnen darm (ernstig) beschadigd wordt. Voor meer informatie kun je terecht bij https://www.glutenvrij.nl/  van de Nederlandse coeliakie vereniging.

Houdbaar:  Hoe lang is brood houdbaar?
Als ze goed zijn verpakt blijft een brood ongeveer drie dagen vers. Bij voorkeur op kamertemperatuur. In de koelkast wordt brood sneller oud. Na deze dagen neemt de malsheid en de smaak af. Dat wil niet zeggen dat het niet meer eetbaar is. Bewaar het brood bij voorkeur niet in een plastic zak. Dan wordt de korst taai en slap.

Ingrediënten: Wat zit er in brood?
Het brood kent als basis tarwebloem of volkoren tarwemeel. Ook andere granen zijn mogelijk. Denk hierbij aan: haver, mais, gerst, rogge en spelt. Verder vind je in brood: gist, broodzout, water en soms een broodverbetermiddel. Soms ook verschillende oliehoudende zaden als lijnzaad, zonnepitten, sesamzaad, maanzaad en gierst. Afhankelijk van de soort brood zijn er nog veel meer grondstoffen. Denk aan: Noten, vruchten en soja. 

Invriezen: Kan brood ingevroren worden? 
Geen enkel probleem. Brood kun je ruim 2 weken in de vriezer bewaren. Neem bij voorkeur gesneden brood en vries dat in in een plastic zak. Dan kun je het benodigde aantal boterhammen er gemakkelijk uitpakken. Ontdooid brood kun je beter niet meer invriezen. Het verliest dan veel smaak en kwaliteit. 

Kerst- en Paasbrood: Wat is het verschil tussen Kerst- en Paasbrood?
In wezen is de basis van de broden grotendeels hetzelfde. Het verschil zit hem meestal in kleine zaken als het uiterlijk. Paasbrood wordt gedecoreerd met gebroken hazelnoten of amandelschaafsel. Kersrtbrood wordt bestrooid met poedersuiker

Keuren: Wie keurt ons brood?
Bakkers laten hun brood keuren door het Nederlands Bakkerij Centrum. Dit centrum keurt het brood op verschillende kwaliteitsaspecten.

Klacht: Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?
Je kunt telefonisch of digitaal contact opnemen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Kleur-, geur- en smaakstoffen: Mogen die in brood aanwezig zijn?  
Brood mag wettelijk geen kleur-, geur- en smaakstoffen bevatten. Met uitzondering van suikerbrood en brood waaraan vruchten zijn toegevoegd waar deze stoffen in de vruchten aanwezig kunnen zijn.

Knipbrood: Hoe komt knipbrood aan zijn naam?
Na het rijzen knipt de bakker aan de bovenkant van het deeg in de bakvorm met een schaar een bepaald patroon. Tijdens het baaken scheurt het brood dan open met de puntige bovenkant als resultaat.

Koelkast: Kan brood in de koelkast bewaard worden?
Neen. Brood droogt uit in de koelkast. Bewaar het liever in het vriesvak.

Korsten: Zijn broodkorsten gezond?
Er is geen verschil tussen de binnen- en de buitenkant van een brood. Beide zijn even gezond.

Meel: Waarin verschillen de meelsoorten?
Volkorenmeel is gemalen van de hele tarwekorrel en heeft een lichtbruine kleur. Gewoon meel is ontdaan van de kiemen en zemelen. Bij bloem wordt alleen de kern van de korrel gebruikt zonder de, uitgezeefde, kiemen en zemelen. 

Meelverbeteraar: Wat is een meelverbeteraar?
Moutmeel, ascorbinezuur (vitamine C) en enzymen zijn meelverbeteraars die Warenwettelijk in beperkte mate zijn toegestaan. Ze worden gebruikt om de meeleigenschappen te verbeteren of om een constante meelkwaliteit te bereiken.

Mes: Welk snijmes gebruik ik voor brood?
Gebruik voor het snijden een groot mes met kartels. Op die manier zaag je het brood als het ware en dat geeft de mooiste plakken. Om een kartelmes goed te houden moet je een houten snijplank gebruiken. Snijd een versgebakken brood niet meteen. Het in het brood aanwezige vocht moet eerst verdampen. Dat geeft het mooiste resultaat. 

Mineralen: Welke mineralen zitten er in brood?
Brood is een heel belangrijke leverancier van calcium.

Ongesneden: Blijft ongesneden brood langer vers?
Ja. want de binnenkant is zo beter beschermd tegen uitdroging. Het is ook beter in te vriezen. Feit blijft dat gesneden brood in de vriezer handiger is wanneer je slechts een paar plakken nodig hebt. 

Ontdooien: Hoe ontdooi je brood?
Laat het brood in de plastic zak ontdooien. Dan voorkom je sterke uitdroging. 

Oud brood: Is oud brood minder gezond?
Neen. De samenstelling van brood verandert niet. Alle voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en vezels blijven gewoon aanwezig. Alleen de kenmerken van een vers brood als kleur, geur, malsheid  en krokantheid nemen snel af. Je maakt oud brood weer wat lekkerder door het in de oven te verwarmen op ongeveer 60 graden.

Roggebrood: Kun je roggebrood invriezen?
Ja. Door het in te vriezen blijft roggebrood tot wel een maand goed.

Roggebrood: Wat is er anders aan roggebrood?
Doordat roggebrood langdurig wordt gegaard in plaats van het echt te bakken zoals bij gewoon brood is de smaak en de structuur duidelijk anders. Verder heeft roggebrood een grover structuur en een veel steviger beet dan gewoon brood. Doordat het minder luchtig is heb je voor je gevoel al snel genoeg gegeten. 

Schimmel: Kun je broodschimmel eten?
Neen. Gooi beschimmeld brood meteen weg. Dat is absoluut niet lekker meer. De meest voorkomende schimmel is groen of zwart, maar die is niet gevaarlijk en kan geen voedselvergiftiging veroorzaken. 

Soep: Wat doet brood bij soep?
Brood breekt het ‘vet’. Bovendien is het prettig voor de mond ter afwisseling van de vloeibare soep een stevige hap brood te nemen.

Hoeveel soorten brood zijn er?
Er zijn tientallen soorten brood. Niet alleen per streek, maar ook per plaats. Bakkers bakken namelijk vaak streekbroden of eigen vindingen. Wereldwijd zijn er honderden  zo niet duizenden broodsoorten.

Spelt: Wat is spelt?
Spelt is een soort oergraan dat de laatste jaren weer is herontdekt en langzaam aan populariteit wint. Het is voedzaam, lekker en de voedingswaarde is groot. Speltbrood is licht verteerbaar en bevat veel vitaminen als E en B, foliumzuur en mineralen als fosfor, ijzer en magnesium. Spelt heeft een wat kruidige smaak. Door spelt licht te roosteren wordt deze smaak nog versterkt. 

Stokbrood: Kun je slap stokbrood verversen?
Ja dat gaat prima door het brood circa 5 minuten in een oven op 180°C op te bakken.

Suiker: Hoeveel suiker zit er in brood?
Gewoon brood bevat niet meer dan 3% suiker. Deels afkomstig van het verwerkte graan en van eventueel gebruikt broodverbeteraars. In vruchtenbrood zorgen de toegevoegde vruchten voor een suikergehalte van ongeveer 12%. 

Stokbrood: Hoe maak je de korst weer krokant?
Maak het stokbrood of harde broodjes aan de bovenkant een beetje nat en plaats ze ongeveer 5 minuten terug in een voorverwarmde oven. De beste temperatuur is rond de 200°C.

Vloerbrood: Wat is een vloerbrood?
Vloerbrood is brood dat in een langwerpige of ronde vorm wordt gekneed en daarna direct op de vloer van de wordt gebakken. Doordat ze meestal vrij van elkaar liggen krijgen ze rondom een mooie korst. 

Vochtig brood: Blijft vochtig brood langer vers?
Hoe vochtiger de broodsoort, hoe langer het bewaard kan worden. Roggebrood blijft dus langer vers dan een baguette.

Volkorenbrood: Is volkoren gezonder dan witbrood?
Wit- en volkorenbrood bevatten veel vitamines als B1 en B6, calcium en ijzer. Het verschil zit hem in het feit dat volkorenbrood meer voedingsvezels bevat en dus gezonder is. Meer over volkorenbrood van het Nederlands Bakkerij Centrum.

Volkoren / Niet volkoren: Wat is het verschil?
In volkorenbrood wordt de hele korrel gebruikt waardoor de vitamines, mineralen en voedingsvezels die er in zitten grotendeels worden gebruikt. Ewanneer je het graan gaat bewerken zoals bij pellen of zeven dan verdwijnt een deel van deze stoffen. In grote lijnen kun je zeggen: “Hoe bruiner het brood, hoe gezonder.”

Volkoren: Hoe zie ik dat ik echt volkorenbrood koop?
De juiste informatie wordt altijd op het etiket en op de schapkaart vermeld. Op het etiket staat als eerst in de ingrediëntenlijst het volkorenmeel. Het brood kan ook voorzien zijn  van een ouweletiket met de aanduiding VK (Volkoren). Uiteraard kun je ook de medewerkers om minformatie vragen. 

Voordeeg: Wat is voordeeg?
Voordeeg, ook wel poolish genoemd is een deeg dat bestaat uit bloem, meel, water en een weinig gist. De ingrediënten worden door elkaar gemengd en moeten vervolgens 12 uur rusten. Met als resultaat een prima basis voor een lekker brood. 

Vet: Hoeveel vet bevat ons brood?
Brood bevat ongeveer 2% vet.  Over het algemeen bevat brood weinig vet. Pakweg 1 gram per snee.  Er zijn er verschillende luxe soorten die meer vet bevatten. Een mooi voorbeeld is de croissant. Die kan zonder het gebruik van vet namelijk niet bereid worden. 

Vet: Is het vet in ons brood dierlijk of plantaardig?
Van nature bevat ons brood alleen dierlijk vet. Bedenk echter wel dat een broodverbetermiddel soms visolie, varkens- of rundvet kan bevatten. 

Vitamines: Welke vitamines bevat brood?
Brood bevat vooral vitamine B1 en B6. Ze komen voornamelijk voor in de zemelen en de kiem van het de graankorrel. Het zal duidelijk zijn dat volkorenbrood dus meer vitamines bevat dan bijvoorbeeld witbrood. 

Voedingsstoffen: Welke voedingsstoffen zitten er in brood?
Brood blijkt van alle voedingsmiddelen de belangrijkste leverancier van koolhydraten (zetmeel) voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium.

Voedingsvezels: Wat doen voedingsvezels?
Voedingsvezels (onverteerbare plantaardige deeltjes die geen calorieën leveren)  zijn verantwoordelijk voor een betere spijsvertering waardoor de aanwezige voedingsstoffen beter in het lichaam worden opgenomen. De vezels zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan minder welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, darmkanker en verbetering van de stoelgang. In Nederland gebruiken  nog te weinig vezels. 

Wettelijke eisen: Waaraan moet ons brood voldoen?
Ons brood moet voldoen aan tal van eisen die voor het overgrote deel zijn afgeleid van de richtlijnen die de Europese unie aangeeft. Deze regels en besluiten zijn opgenomen in de Nederlandse Warenwet. De controle gebeurt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Bakkers zelf kunnen hun brood laten controleren door het Nederlandse bakkerij Centrum.

 

Terug naar boven