
Bakkerstaal - T
Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Taaikloppen
Speciaal bij eieren en eiwit het met een langzame snelheid langdurig kloppen van een massa waardoor een taai, standig geheel ontstaat.

Taartdecor
De oppervlakteversiering van een taart waarbij gelet wordt op het doel van de taart en de manier waarop het taartoppervlakte verdeeld is.

Tableren
- Gesmolten chocoladecouverture uitgieten op een koeltafel of marmerblad en het vervolgens met een platenmes uitspreiden en met een glaceermes om en om verdelen totdat de chocoladecouverture een temperatuur van ongeveer 27°C heeft bereikt en kristallen ontstaan.
- Het roeren in een suikeroplossing voor het verkrijgen van een fijne uitkristallisatie.

Tamis
Ronde Zeef.

Tantpourtante
Drooggemalen noten en suiker half om half.
Foto: Revez Sucre

Tartelette
Klein taartje of gebakje.

Tempereren
Het verhogen en verlagen van de temperatuur van chocoladecouverture, waarbij intensief wordt geroerd, om de juiste kristalvorm te bevorderen.

Titaandioxide
Wit kleurpoeder met EEG-nummer E171

Toeren
Het uitrollen van deeg waarin vetstof is gevouwen tot een rechthoek met een dikte van circa 1 cm, afstoffen en opvouwen. Bladerdeeg wordt zo gemaakt.
Tourneren
Het bijsnijden van deegranden.
Foto: Lieziepeasy

Totaal-bloem
Een stof waaraan voor de bereiding van deeg alleen nog gist en water dient te worden toegevoegd.

Totaal-broodverbetermiddel
Een stof die bij de bereiding van deeg wordt toegevoegd. ze wordt in de handel gebracht in vorm van crème, pasta en poeder voor de bereiding van deeg wordt aan bloem, gist, zout en water alleen nog een totaal-broodverbetermiddel toegevoegd.
Foto: de bakwinkel

Toxinen
Giftige stoffen die door bacteriën of schimmels worden geproduceerd.
Foto: Wikipedia

Tracer
Verklikker (kleur of smaakstof) gebruikt om onderscheid te maken tussen boter en geconcentreerde boter.
Foto: Hanos

Transformeren
Vermogen van een (cacaoboter) kristal om over te gaan in een andere kristalvorm.
Foto: Plantonic

Transparant glaceren
Doorschijnende suikerlaag aangebracht op een product. Hiervoor dunne fondant of afgeslapte poedersuiker aanbrengen op geabricoteerde artikelen.

Tremperen
Het met trempeerlikeur besprenkelen van gebak ter bevordering van de smaak en de malsheid.
Trempeerlikeur
Een dik vloeibare smaakstof met een wettelijk minimum van 22 % alcohol dient zonder vergunning verwerkt te worden.
Foto: Bakery Sensation

Truffelpoeder
Poeder dat bestaat uit 50% poedersuiker en 50% cacaopoeder.
Turbinen
Het opslaan en koelen van de mix tot een pasta-achtige vorm.

Tyroliënbeslag
Beslag op basis van eiwit en half om half fijngemalen hazelnoten en suiker.