28-april-2017 | Door: Gerhard Kwak

Bakkerstaal - T

Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Taaikloppen

Speciaal bij eieren en eiwit het met een langzame snelheid langdurig kloppen van een massa waardoor een taai, standig geheel ontstaat.

Taartdecor

De oppervlakteversiering van een taart waarbij gelet wordt op het doel van de taart en de manier waarop het taartoppervlakte verdeeld is.

Tableren

  • Gesmolten chocoladecouverture uitgieten op een koeltafel of marmerblad en het vervolgens met een platenmes uitspreiden en met een glaceermes om en om verdelen totdat de chocoladecouverture een temperatuur van ongeveer 27°C heeft bereikt en kristallen ontstaan.
  • Het roeren in een suikeroplossing voor het verkrijgen van een fijne uitkristallisatie.

Tamis

Ronde Zeef.

Tantpourtante

Drooggemalen noten en suiker half om half.

Foto: Revez Sucre

Tartelette

Klein taartje of gebakje.

Tempereren

Het verhogen en verlagen van de temperatuur van chocoladecouverture, waarbij intensief wordt geroerd, om de juiste kristalvorm te bevorderen.

Titaandioxide

Wit kleurpoeder met EEG-nummer E171

Toeren

Het uitrollen van deeg waarin vetstof is gevouwen tot een rechthoek met een dikte van circa 1 cm, afstoffen en opvouwen. Bladerdeeg wordt zo gemaakt.

Tourneren

Het bijsnijden van deegranden.

Foto: Lieziepeasy

Totaal-bloem

Een stof waaraan voor de bereiding van deeg alleen nog gist en water dient te worden toegevoegd.

Totaal-broodverbetermiddel

Een stof die bij de bereiding van deeg wordt toegevoegd. ze wordt in de handel gebracht in vorm van crème, pasta en poeder voor de bereiding van deeg wordt aan bloem, gist, zout en water alleen nog een totaal-broodverbetermiddel toegevoegd.

Foto: de bakwinkel

Toxinen

Giftige stoffen die door bacteriën of schimmels worden geproduceerd.

Foto: Wikipedia


Tracer

Verklikker (kleur of smaakstof) gebruikt om onderscheid te maken tussen boter en geconcentreerde boter.

Foto: Hanos

Transformeren

Vermogen van een (cacaoboter) kristal om over te gaan in een andere kristalvorm.

Foto: Plantonic

Transparant glaceren

Doorschijnende suikerlaag aangebracht op een product. Hiervoor dunne fondant of afgeslapte poedersuiker aanbrengen op geabricoteerde artikelen.

Tremperen

Het met trempeerlikeur besprenkelen van gebak ter bevordering van de smaak en de malsheid.

Trempeerlikeur

Een dik vloeibare smaakstof met een wettelijk minimum van 22 % alcohol dient zonder vergunning verwerkt te worden.

Foto: Bakery Sensation

Truffelpoeder

Poeder dat bestaat uit 50% poedersuiker en 50% cacaopoeder.

Turbinen

Het opslaan en koelen van de mix tot een pasta-achtige vorm.

Tyroliënbeslag

Beslag op basis van eiwit en half om half fijngemalen hazelnoten en suiker.

Terug naar boven