28-april-2017 | Door: Gerhard Kwak

Bakkerstaal - W

Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Waterglazuur

Een mengsel van poedersuiker en vocht met of zonder smaakstof.

Foto: My life as Eline

Weken

Langzaam zacht laten worden en zwellen van gedroogde ingrediënten in koud vocht.

Wellen

Het in warm vocht laten zwellen van meestal gedroogde ingrediënten, zoals rozijnen.

Foto: kookboek Katrijn

Wellingtonspijs

Amandelspijs dat heel fijn is gedraaid en met eiwit wordt vermengd om te verwerken in amandel (spijs)koekjes.

Foto: Patisserie de Ridder, Bussum

Wieksen

Het voor het bakken bestrijken van brooddeeg of het bestrijken van gebakken broodproducten met wieks. Een mengsel van water en suiker, in de broodbakkerij gebruikt om broden mee te bevochtigen direct nadat ze uit de oven komen.

Terug naar boven