13-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Midden Amerika & Caribisch gebied

Midden Amerika & Caribisch gebied

Midden-Amerika omvat Mexico, Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied. Veel van de landen in dit deel van de wereld liggen in de Caribische zee. Midden-Amerika is een echte smeltkroes van culturen met tal van invloeden uit de 'oude wereld'. Je maakt kennis met swingende latino's, de afro-americanos en de typische Caribische cultuur van de boven- en benedenwindse eilanden. Tropische stranden en regenwouden, uitstekende reisbestemmingen die ook op culinair gebied volop te bieden hebben.

In grote lijnen vertonen de verschillende landen veel overeenkomsten. Het eten is er 'spicy' en het tempo waarmee een en ander wordt opgediend is duidelijk anders dan wij gewend zijn. Men neemt vaak de tijd niet alleen bij het serveren maar ook in de bereiding. Daarnaast wordt er veel gebarbecued. In Costa Rica kom je geen gekke dingen tegen. Het eten is er redelijk vergelijkbaar met onze maaltijden. Voor lekkere regionale maaltijden kun je terecht bij de 'sodas'. Eenvoudige lokale restaurants. De meeste Sodas hebben een 'plato del dia'; een goede en goedkope warme maaltijd die tussen 10.00 en 14.00 uur wordt geserveerd. Maak daar gebruik van want een paar uur later betaal je voor hetzelfde gerecht al gauw het dubbele.

In Belize krijg je vaak gerechten die een mix zijn van de lekkernijen uit de landen in de buurt en van traditionele gerechten uit Amerika en Engeland. Ook zijn er nog enkele Maya invloeden. Op Cuba lijkt het eten veel op de Spaanse keuken. Vooral varkensvlees en kip (gegrild) zijn er belangrijk. Cuba kent naast gewone ook staatsrestaurants. Ze zijn bijna zonder uitzondering zeer matig. Er zijn ook privérestaurants aan huis. Het eten is daar meestal redelijk tot goed. Het nadeel is dat je vaak lang moet wachten omdat men pas begint te koken wanneer je binnen stapt. 

De Mexicaanse keuken wordt in het binnenland gekenmerkt door maaltijden die pittig zijn gekruid met Jalapeño pepertjes. In de grote steden is het eten echter geenprobleem. Er is voldoende internationale variatie. De oorspronkelijke bewoners van Nicaragua aten veel mais en dat is tot op heden de basis van hun keuken. Ook zijn er veel overeenkomsten met de aanliggende landen. Heel bijzonder is het gebruik van alle delen van de slachtdieren. Zo wordt van een varken naast het vlees ook het zwoerd (huid) en het bloed gebruikt, van een stier de testikels en van een koe eten ze de pens, de hersenen en het uier. Verder serveren ze zonder met de ogen te knipperen verschillende bedreigde diersoorten als  hagedissen, boa's en schildpadeieren, 

De Panamese keuken is heel divers. In de grote steden kent men een internationaal aanbod maar in de 'cantinas' op het platte land eet je heerlijke gerechten die niet al te pittig zijn gekruid. De basis komt van diverse vleessoorten en kip aangevuld met tropisch fruit en verse groenten. De gerechten worden vaak met salsa picante op smaak gebracht. De Caribische keuken is een samensmelting van Afrikaanse, Indiaanse, Chinese en Indische keukens. De traditionele keuken heeft nog verschillende kenmerken van de slavenafkomst van de bevolking.

Buen apetito (eet smakelijk in Costa Rica)

Foto: In de hangmat aan een tropisch strand in Midden Amerika.

Carne adasa

Mexico

Dit vleesgerecht wordt veelal als straatsnack verkocht. De snack wordt gemaakt van niet al te duur vlees uit de flank van de koe. De kruiding is meestal eenvoudig met zout, zwarte peper en knoflookpoeder. Het vlees wordt gegrild en geserveerd op een tortilla samen met groenten, rauw of mee gegrild, salsa en soms zure room en kaas.

Lechon asado

Porto Rico

Deze specialiteit heeft als basis een gegrilde varkensschouder. Het vlees wordt op smaak gebracht met knoflook, oregano en annato-olie. Het varken wordt langdurig geroosterd tot het van binnen helemaal gaar is en de korst lekker knapperig. Ook het knapperig gebakken zwoerd ( varkens-huid) is niet te versmaden. Het staat aldaar bekend onder de naam 'chicarrones'.

Cecina enchilada

Heel Midden-Amerika

In Midden-Amerika wordt cecina meestal gemaakt van varkensvlees. Dit in tegenstelling tot het land van herkomst 'Spanje' waar rundvlees wordt gebruikt. Het vlees wordt gezouten, bedekt met chilipepers en in de zon gedroogd. Cecina wordt dun gesneden geserveerd.

Poc chuc

Mexico

Licht gepekelde karbonaadjes of dunne plakken varkensvlees die hun naam te danken hebben aan de Maya's. Het woord betekent namelijk 'gegrild op sintels'. Na het grillen heeft het vlees een knapperige rand waaraan de poc chuc herkenbaar is. De lekkernij wordt gegrild met uien en geserveerd met verse groenten en een wat zuur sap afkomstig van een soort limoen.

Jerk pork

Jamaica

Op Jamaica wordt jerk pork gemaakt van varkensvlees dat vanaf de buitenzijde wordt ingesneden waardoor het vlees goed plat op de barbecue komt te liggen. Ook kunnen de specerijen en kruiden als Madame Jeanettpepers, witte en bruine suiker en smaakmaker rum dan goed intrekken. Het vlees ligt tijdens het roosteren op een rek van pimenthout en gloeiende sintels van hetzelfde materiaal. Met een fantastische smaak tot gevolg. Het vlees kan gegeten worden als jet het met de vingers uit elkaar kunt trekken.

Tacos al pastor

Mexico

De naam is afkomstig van de bijnaam van Libanese handelaren die ooit naar Mexico emigreerden en spottenderwijs schaapherder (pastor) werden genoemd. Het vlees voor deze lekkernij wordt aan een verticale gril geroosterd net als bij de shoarma. Het is daardoor extra knapperig. De kruiding bestaat uit chilipepers en achiote een pasta waarmee het vlees gemarineerd wordt. Je eet het vlees op een tortilla vaak samen met ananas.

Gezouten resten

Heel Midden-Amerika

De delen van een varken die we in Nederland niet zoveel gebruiken, zoals staarten, oren en dergelijke, worden in Midden-Amerika veelal gezouten. Om ze te kunnen eten worden ze in verschillende recepten meegekookt. Klik op de foto voor een overzicht.

Cabrito's

Heel Midden-Amerika

Cabrito is een woord van Spaanse afkomst, en verwijst naar jonge met melk gevoede geiten. In de Engels sprekende landen en eilanden van het Caribische gebied is de cabrito een veel voorkomende traditionele specialiteit met name in de Mexicaanse en Caribische keuken. De geiten worden meestal in het geheel langzaam geroosterd.

Picadillo

Cuba

Een traditioneel gerecht dat in het hele gebied gegeten wordt. De Cubaanse variant bevat naast het rundergehakt en de tomaten een veelvoud aan pepertjes, uien, knoflook en bouillon. Niet zelden worden ook kappertjes, rozijnen en olijven toegevoegd. De Cubaanse picadillo wordt geserveerd met 'black turtle beans' (zwarte schildpadbonen) en rijst.

Casado

Costa Rica

Dit volksgerecht met de naam casado betekent 'getrouwd' en dat is precies wat er met het gerecht wordt bedoeld. Het is een 'huwelijk' van basis etenswaren als: vlees, bonen met rijst, gebakken banaan, een groentesalade en tortilla's. Lekker en voedzaam en wanneer je een casado eet in de voormiddag zeker niet duur.

Gallo pinto

Nicaragua

De naam betekent 'gespikkelde haan' en zo ziet het er ook wel een beetje uit. Het gerecht bestaat uit rijst met bruine bonen en ontbreekt vrijwel bij geen enkele maaltijd, maar wordt veelal als ontbijt gegeten. Afhankelijk van de regio wordt de maaltijd ook wel verrijkt met wat andere (groente) ingrediënten.

Sancocho

Panama

Een bekend gerecht in Panama is de 'sancocho', een gepeperde dikke soep van kip, maïs en andere groentes. De soep wordt meestal geserveerd met witte rijst. De samenstelling van het gerecht kan per kok verschillen.

Comida coriente

Panama

De 'comida coriente' is een gewone lunch waarbij naast rijst en een groentesalade ook vlees van rund- (bistec), varkens- (puerco) en geitenvlees (chivo), kip (pollo) of vis (pescado) wordt geserveerd.

Geitenkoppen

Heel Midden-Amerika

Zoal reeds gezegd wordt van de slachtdieren niets weggegooid. Dat geldt ook voor de koppen van de cabrito's. Ze worden in de Caribische keuken helemaal gaar gekookt of gestoofd voor stoofpotten.

Tamales

Panama

Een nationaal gerecht zijn de tamales. Gemaakt van maïsdeeg met een vulling van vlees, kip of vis waaraan rozijnen, uien en kruiden zijn toegevoegd. Het deeg wordt gewikkeld in bananenbladeren en gestoomd.

Terug naar boven