13-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Antillen

Antillen

De Antilliaanse keuken is een combinatie van de kookkunst die ontstond door verschillende invloeden. Allereerst door de ligging. De bovenwindse eilanden (Saba, St. Eustacius en St. Maarten) zijn vochtiger en groener dan de droge benedenwindse eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). De laatste liggen dichtbij Venezuela en worden vanaf daar voorzien van verse groenten en fruit. En verder zijn de invloeden van de oorspronkelijke Indianen, Afrikanen, Spanjaarden, Joden en Hollanders van grote invloed geweest. 

De oorspronkelijk inwoners van de Antillen, de Indianen, hadden mais en bruine bonen als hoofdvoedsel. Daarnaast verbouwden ze cassave, aardnoten en zoete aardappels. Ze gebruikten verder groenten en fruit als ananas, papaja en avocado's. Om alles te kruiden beschikten ze over basilicum, oregano en ruku. Vlees was hoofdzakelijk afkomstig van kalkoen, eend, leguaan, vis en schelpdieren. Deze basis werd door de eeuwen heen aangevuld met de inbreng van Afrikaanse slaven, Hollanders, Joden uit Brazilië, Aziatische contractarbeiders en Indonesiërs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al met al ontstond zo de 'mengelmoes' keuken die  verschillende verrassende gerechten kent. 

Bon apetit (eet smakelijk)

Foto: Divi-divi boom op Aruba, Nederlandse Antillen.

Guiambo

Dit gerecht zal, naarmate de beurs meer of minder gevuld is, veel of weinig ingrediënten bevatten. In een goed gevulde 'guiambo' vind je gezouten vlees en 'orea salu' (gezouten varkensstaart), vis, kaas, garnalen en ‘karko’ (schelpdier). De ‘guiambo’, is bij toeristen niet echt in trek vanwege de glibberigheid van het gerecht. De ‘guiambo’ wordt altijd met funchi gegeten.

Stoba di cabritu

Vooral op Bonaire wordt geitenvlees gegeten. Dat varieert van de bouten tot en met de kop. Een bekend gerecht is het gestoofde geitenvlees. Hierbij wordt het vlees in grove stukken in water gegaard tot het lekker zacht is. Daarna wordt het vlees gebakken in olie met bruine suiker en vermengd met verse smaakmakers als paprika, uien en knoflook. Tegen het eind wordt nog bouillon en tomatenpuree toegevoegd.

Stobá cun funchi

Stoofvlees met maismeelkoek. De basis bestaat uit riblappen die door en door gaar worden gestoofd samen met tomaten, ui, knoflook en paprika. In het laatste half uur van de stoverij worden aan het vlees winterpeen en aardappelen toegevoegd zodat deze nog wat beet houden. Serveren met plakken gekookt griesmeel.

Keeshi yena

De Hollandse inbreng is bij dit gerecht onmiskenbaar. Een Edammer kaasje wordt uitgehold en gevuld met uien, tomaat, rozijnen pittige madam jeannette pepers en paprika's. Het vleesbestanddeel is vaak lekker gekruide kip. De smaak wordt afgemaakt met ketjap manis, worsestershire saus en piccalilly. Daarna wordt het geheel in de oven gebakken. Als afmakertje worden cashewnoten toegevoegd.

Pastechi

Eenvoudige deegpasteitjes die tijdens het traditionele ontbijt worden gegeten. Ze worden gevuld met vlees, kip of groente of met restjes van de maaltijd van de vorige dag. De pasteitjes worden in de olie gefrituurd. Tegenwoordig worden deze typisch Antilliaanse lekkernijen ook vaak als snack verkocht vanuit kleine stalletjes langs de weg.

Mondongo

In Midden-Amerika is deze soep wijd verbreid en komt in verschillende varianten voor. Het is een soep die wordt getrokken van klein gesneden runderpens en groenten als uien, paprika, wortels, kool, selderij en tomaten. De soep wordt onder andere op smaak gebracht met koriander en knoflook.

Bruine bonen met zoutvlees

Het zoutvlees wordt minstens een halve dag in koud water geweekt waardoor het overtollige zout er uit trekt. Daarna wordt het gekookt. Breng het vlees op smaak met peper, zout, tijm, knoflook en tobasco. Vervolgens gaan de gekookte bruine bonen en een papje van maismeel bij het vlees. Er wordt geroerd tot de massa lekker dik is.

Foto: zoutvlees

Lomito

Het vlees van de runderossenhaas kan in zijn geheel worden gebraden. Ook wordt het wel in dunnere plakken snel gegrild en als een soort super broodje warm vlees op vers brood geserveerd met sla en tomaat. Lomito is in heel Zuid-Amerika een veel gegeten vleessoort

Cook-up

Een opruimertje. Verschillende soorten, meestal restjes gekookt vlees of vleeswaren worden in een olie gebakken waaraan bruine suiker is toegevoegd. Voorafgaand aan het vlees zijn in de olie tomaten, knoflook en peterselie voorgebakken. Wanneer het geheel lekker is aangebakken gaat er rijst en het grof gesneden vlees bij. Onder toevoeging van nog wat water kookt alles door tot de rijst gaar is.

Sopa di yuana

Leguanen behoren tot de hagedissen en leven op de Antillen in vrijheid. Volwassene leguanen zijn groenachtig grijs. Ze hebben dus een uitstekende schutkleur. Op Curaçao broeden leguanen in gevangenschap want ze worden nogal bedreigd. De inwoners van Curaçao maken soep van leguanen. Dat smaakt naar kip.

Johnny cake

Een luchtig broodje van maismeel gebakken in plantaardige olie. Het broodje wordt voornamelijk gegeten op de Bovenwindse Eilanden. Meteen na het bakken worden de broodjes vaak open gesneden en gevuld met verschillende vullingen van vlees, kip met kerrie, kaas en/of vis.

Ham di Pascu (Antilliaanse kerstham)

Voor dit gerecht wordt gebruik gemaakt van een voorgezouten, gekookte of verse ham. De ham wordt, kort voor het einde van het bakproces, ingesmeerd met een mengsel van honing, sinaasappel, bruine suiker, kruidnagel, en piment. Eenmaal uit de oven wordt de ham opgemaakt door kruidnagels in de huid te steken en door hem te beleggen met ringen ananas en cherry's.

Funchi

Een gerecht (soort polenta) gemaakt van maismeel en water met wat zout. De pap wordt op een zacht vuurtje tot een stijve maar zachte massa gekookt. Om het af te maken gaat er nog een klontje boter in. De funchi wordt geserveerd bij geitenvlees en vis.

Pan bati (broodpannenkoek)

Deze dikke pannenkoek die wel wat weg heeft van de Indiase roti wordt gemaakt van sorghummeel en melk. Het deeg wordt op een ijzeren plaat, de cazuela, gebakken. De pan bati eet je als bijgerecht bij vis, vlees, soep of stoof-gerechten. In plaats van aardappels of rij

Dumplings

De basis voor deze kleine meelproductjes is maismeel, bloem en water of melk. Het deeg wordt gekneed tot verschillende formaten. Langwerpig, driehoekig en plat. Ze worden aan allerlei gerechten toegevoegd.

Terug naar boven