13-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Canada

Canada

Eigenlijk zijn er 3 stromingen binnen de Canadese keuken. In het Engelstalige deel zijn dat hoofdzakelijk de sterke Amerikaanse en Britse invloeden en in het Franstalige deel zijn de invloeden van de Franse keuken sterk aanwezig. Daarnaast vind je nog veel verschillende gerechten die afkomstig zijn uit de keukens van Duitsland, Polen, Rusland, Scandinavië en andere landen waar  veel bewoners oorspronkelijk afkomstig zijn. Verder zijn er nog rijkelijk invloeden aanwezig van de oorspronkelijke inwoners de Inuits die hun eten hoofdzakelijk uit de natuur halen. 

Over het algemeen kun je zeggen dat de Canadezen van verse seizoensgebonden ingrediënten houden. Ze eten over het vaak een heel stuk gezonder dan hun buren de Amerikanen. Ze houden van kariboe, bizon en zalm en vruchten als bosbessen, ahornsiroop en groenten als jonge varenscheuten de zogenaamde fiddleheads. Andere veel gegeten artikelen zijn eend, varkensvlees, buffel, kwartel en rendiervlees.

Gewoonlijk eten de Canadezen 3 keer per dag. Een ontbijt dat voornamelijk bestaat uit wat broodjes, cornflakes, vruchtensap en thee of koffie. Tijdens de lunch nemen ze vaak eenvoudige broodjes en pretzels al of niet vergezeld van een kop soep. Het diner kent meestal aardappels en groenten als basis vergezeld van rund-, varkensvlees en/of kip. In de grote steden heb je restaurants in alle mogelijke prijsklassen. Van sterrenrestaurants tot de alom bekende fastfoodketens. Op het platte land zijn de menu's vaak eenvoudig en bestaan veelal uit friet met een steak. Afhankelijk van de streek vind je daar verschillende interessante gerechten vervaardigd van regionale ingrediënt en. De moeite van het proberen waard. 

Good apetite (eet smakelijk)

Foto: Horseshoe Falls, Niagara, Canada.

Smoked meat from Quebec

Een met mosterdpoeder, gebroken peperkorrels en worchestersaus ingesmeerde runderborst, In Nederland heet dat stuk klapstuk. Het vlees wordt heel langzaam gaar gerookt boven gloeiend en rokend houtskool van eikenhout en hickory. Dit proces duurt met gemak 4 tot 5 uur duren, maar dan is het vlees ook zo gaar dat je het als het ware met een lepel kunt snijden.

Poutine

Echt fastfood eten dat oorspronkelijk afkomstig is uit de omgeving van Quebec. De maaltijd bestaat uit friet bestrooid met onrijpe kaas en overgoten met jus. Er bestaan talloze varianten waaraan bijvoorbeeld plaatselijke producten als kreeft, hazenpeper en verschillende soorten vlees als rund, varken, lam en kip zijn toegevoegd. De Nederlandse variant heet patatje 'kapsalon' dat steeds vaker bij een cafetaria op de menulijst staat.

Lumby

Het Lumberjack's-, loggersbreakfast of lumby is een reusachtig ontbijt dat eenmaal genuttigd voorkomt dat je voorlopig weer trek krijgt. Het is een ontbijt voor houthakkers die zwaar werk moeten verrichten. Het bestaat uit eieren, gebakken ham, spek, worst en pannenkoeken

Pulled pork

Het vlees dat op het bovenstaand broodje wordt geserveerd is afkomstig van een langdurig gestoofde varkensschouder. Vaak wordt voor het stoven de crockpot gebruikt. Wanneer het vlees, de specerijen en smaakmakers als azijn, soms een scheut whiskey en veel barbecuesaus zijn gegaard dan wordt het met een vork uiteen getrokken in draadjes en warm op een broodje of bij de warme maaltijd geserveerd.

Pine grilled steak

Over het algemeen wordt vlees gerookt met beuken- of eikenhout. Veel minder vaak met sparren- of dennenhout. Vanwege de problemen die men verwacht met de aanwezige hars. Toch kun je goed met sparrenhout roken. De hars uit deze takken die een beetje muntachtig smaakt werd vroeger namelijk gebruikt als smaakstof in kauwgom en frisdrank. Het resultaat is een heerlijke steak met een wel heel aparte smaak

Kippenpoten uit de crockpot

De crockpot is van oudsher een aardenwerken pot die op het gloeiende vuur werd geplaatst zodat de aanwezige ingrediënten langzaam konden garen. Tegenwoordig is de crockpot een modern elektrisch apparaat met binnenin nog steeds de aardenwerken pot. Met behulp van deze 'slow coocker' of op z'n Hollands de 'sudderketel' worden de lekkerste gerechten gemaakt.

Ploye

Een soort aan één kant gebakken pannenkoek gemaakt van boekweitemeel, tarwebloem, bakpoeder en water. Van oorsprong was het eenvoudig voedsel voor de bevolking. Tegenwoordig is het een traditioneel gerecht dat alom verkrijgbaar is. De pannenkoek wordt besmeerd met ahornsiroop, bruine suiker of belegd met lekkernijen als een grilworst of cretons , een koude vleesspread. De receptuur verschilt per gezin of gelegenheid.

Gerookte kariboe

Een Canadees gerecht dat al eeuwenlang wordt bereid door de Iinuït, de Canadese Eskimo's, is gerookte kariboe. Het vlees is onverminderd populair. Het wordt gezouten en gerookt om het lang te kunnen bewaren. Het wordt koud geserveerd op brood, maar kan ook warm gebruikt worden bij de warme maaltijd of in de soep.

Cretons

Cretons is een koude ontbijtspread gemaakt van varkensvlees (of een mix van vlees), vermengd met gehakte ui en specerijen. Het vlees is behoorlijk vet, maar mild gekruid en langdurig gegaard. De spread wordt meestal geserveerd op toast met een beetje Franse mosterd. Cretons wordt ook gebruikt bij de lunch en, in combinatie met broodkruim, gebruikt als vulling voor kalkoenen.

Terug naar boven