26-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Er wordt een test ontwikkeld waarmee de slager kan beoordelen in hoeverre hij in het bedrijf met duurzaamheid bezig is. Alle ondernemersaspecten komen daarbij aan de orde. Slagers die aan de voorwaarden voor de certificering denken te voldoen kunnen die aanvragen bij de Koninklijke Nederlandse Slagersbond (KNS). Zij starten de toelatings-procedure op waarna de slagerij door een onafhankelijke instelling wordt gecontroleerd. Wanneer wordt voldaan aan de eisen ontvangt de slager een certificaat dat één jaar geldig is: het certificaat 'duurzame slager'. 
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In de huidige maatschappij is iedereen zich ervan bewust dat duurzaamheid op alle fronten belangrijk is voor de toekomst. Ook slagers zijn zich daarvan bewust. Zij willen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen onderstrepen en zijn, met de Koninklijke Nederlandse Slagersbond (KNS), van start gegaan met het project 'duurzame slager'. Samen willen ze zich inzetten voor een beter milieu in de hele vleesketen. Om dat te bereiken is er er in samenwerking met de Stichting Milieukeur (SMK) de 'barometer duurzame slager' ontwikkeld. Daarmee wordt gemeten hoe het met de verschillende bedrijfsonderdelen en werkzaamheden in samenhang met de duurzaamheid staat. Door deze barometer krijgt de slager inzicht en kan verbeteringen aanbrengen. 

Duurzame inkoop

Het succes van een slagerij staat of valt met de kwaliteit van de inkoop. Goede producten zijn momenteel echter niet meer voldoende. Er is namelijk een toenemende vraag naar eerlijke producten. Biologische-, dier- en milieuvriendelijke aspecten worden steeds belangrijker. Slagers zijn daarom hard op zoek naar producten die voldoen aan keurmerken als: EKO/Demeter, SMK, Beter leven kenmerken van de dierenbescherming of scharrelvleesproducten die vallen onder het PROduCERT label. Slagers kiezen ook steeds vaker voor partners die duurzaam ondernemen ook hoog in het vaandel hebben staan. 

Duurzame bedrijfsvoering

Met name in de bedrijfsvoering zijn er talrijke mogelijkheden om zaken te verbeteren. Dat is niet altijd even gemakkelijk omdat bepaalde werksystemen vallen onder het begrip: "we deden het altijd al zo." Het is dus een uitdaging om juist daar verbeteringen aan te brengen. Andere, snellere en minder energievretende productiemethoden zijn nu belangrijk. Andere manieren in de omgang met koelmotoren, diepvriezers en verkoopmeubelen. Alleen al het verbeteren van het onderhoud van koelmotoren en het afdekken van een toonbank buiten werktijd leveren prachtige besparingen op. Daarnaast zijn de sterk verbeterde scheiding van afval en de recycling daarvan extra aandachtspunten. Net als betere reinigingsmiddelen, betere en afbreekbare verpakkingen en een beter gebruik van de bedrijfswagen. 

Terug naar boven