21-september-2021 |
Zwoerdrol

Zwoerdrol

Een ouderwets artikel dat zijn oorsprong vindt in de verwerking van de restproducten tijdens de huisslachting. Zwoerdrolletjes zijn met name in het oosten van ons land nog regelmatig te koop. De buik van het varken wordt grotendeels ontdaan van het magere vlees. Daarbij blijft een dun laagje spek en vlees op het zwoerd zitten. De plaat zwoerd wordt gezouten waarbij, afhankelijk van het plaatselijke gebruik, eventueel wat kruiden worden toegevoegd. Het zwoerd wordt in de lengte opgerold en tot een dunne rollade opgeknoopt. Daarna wordt de rol gegaard in water of bouillon. Soms wordt er aan de bouillon nog azijn toegevoegd. Na afkoeling word de lange rol in kleine stukken gesneden.

• Meekoken op de stamppot of gekookt en gesneden op roggebrood met een lik mosterd.
 

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Nederland, Achterhoek
Producent Vlogman, Vorden
Terug naar boven