09-april-2016 | Door: Gerhard Kwak
Oude slagerijen

Oude slagerijen

Op deze pagina biedt Versinspiratie je een nostalgisch kijkje in de geschiedenis van de slagerij. We kijken, bij de meeste foto's vanuit vroeger naar de huidige situatie. Je kunt dan mooi zien hoe de moderne slagerij er tegenwoordig uit ziet. Klik op de oude foto voor een recent plaatje of klik op de rode balk en stap vervolgens binnen in de huidige slagerij.

Oude foto's van slagerijen zijn welkom. Mail ze naar ons.

 

1939, Slagerij Kwak te Winterswijk

In 1939 begon Gerrit Kwak, de vader van de eigenaar van de site 'mijn slager', op 30 jarige leeftijd een dorpsslagerij op het Weurden in Winterswijk. Het was een klein winkeltje van zo ongeveer 25 m² groot. De zaak was grotendeels betegeld. De inrichting was sober. Er stond geen toonbank zoals dat nu heel gebruikelijk is, maar alleen houten hakblok waarop het vlees werd gesneden en een soort werktafel, vaak met een marmeren blad, van waaraf het vlees werd verkocht.

Foto: collectie Kwak

Rond 1900. Amsterdam

Rund-, kalfs- en varkensslachterij van Gerrit van den Brink die de slagerij annex
slachterij dreef van 1872-1956 op de Weteringstraat 48, hoek Lijnbaansgracht
in Amsterdam.

Bron foto: KNS

Ca. 1964, Olde Olthof Hengelo (O)

Een voor die tijd moderne slagerij aan de Wemenstraat in het centrum van Hengelo (O). De zaak werd gerund door Herman Olde Olthof en zijn vrouw Berdien. Ze stonden bekend om hun perfecte vlees en vleeswaren. De meeste vleeswaren werden vervaardig door de, van oorsprong Duitse,  worstmaker  Frans Fonfereck. Gerhard Kwak de initiatiefnemer van deze site volgde er in de jaren '60 zijn opleiding tot slager.

1960, slagerij Roetgerink te Hengelo (O)

Een foto van de feestelijke opening van slagerij Roetgerink op de hoek van de Koekoekweg / Lijsterweg in Hengelo (O). Dichtbij het centrum van de stad. Op de foto Frits Roetgerink met zijn echtgenote Betsie Roetgerink-Rikkerink.

Foto van Bernadette Alberink

1960, Slagerij Bakkertje te Volendam

Op deze foto wordt de prijswinnende paaskoe geshowd door een viertal slagers uit Volendam. Van links naar rechts: Henk Runderkamp (Bakkertje). Keessie van Rikus, zoon van Rikus en broer van Klaas. De oprichters van de afgebeelde slagerij en verder Kees en Nico Runderkamp. Let op de onderscheidingen (rozetten) aan kop en staart.

Foto: Nico Runderkamp

1972, Slagerij John de Roode te Heemskerk

In de Heemskerkse canon staat de eerste slager de Roode al vermeld in 1774. Momenteel staat John met zijn vrouw Sjaninka aan het roer. De 8e generatie. Bijgaande foto is vermoedelijk van rond 1972 toen de vader van John, Theo de Roode, de winkel samen met zijn vrouw Lida overnam van opa Jan en oma Dora de Roode.

1964, Slagerij Van de Velden te Kaatsheuvel

In de jaren 60 van de vorige eeuw was een gekoelde toonbank zeker nog geen vaste prik. Dat zie je hier ook op de foto van slagerij Van de Velden uit Kaatsheuvel. Gewoon een balie met een marmeren blad. Dat was voldoende om de klanten naar volle tevredenheid te helpen. Achter de toonbank: Mari en Mien van de Velden.

1915, Slagerij Gendering te Amsterdam

Op de foto van links naar rechts: Betje Gendering-Nias (overleden rond 1926), Fenny Gendering, Antje Blanes-Gendering, Jacob Gendering. In de etalage wordt reclame gemaakt voor kopvlees, rundertongen, gehakt en kalfsvlees en gemeld dat er alleen Hollands rundvlees verkocht wordt. Het kalfsvlees kosste toen 50 cent per pond.

Foto: Collectie Joods Historisch Museum, fotonummer 00007711, circa 1915.

1930 - 1940, Slagerij J. Donker te Zaandam

Foto van slagerij J. Donker uit Zaandam. Vermoedelijk geschoten tussen 1930 - 1940. Helaas zijn de namen van de personen niet bekend. Opvallend is wel de stapels worsten en het schilderij in de etalage. Opvallend is ook de tafel met producten rechts in de winkel. Zouden ze toen ook al aan zelfbediening hebben gedaan?

Foto van Marnix Kneteman

1932, Slagerij Zijlstra te Wommels (FR)

Slagerij Zijlstra aan de Walperterwei 1 in Wommels (Friesland). Een aantal jaren later woonde en werkte hier slager Haitsma. Tegenwoordig is het een woonhuis. Interessant is wel dat het slachtvee voor de winkel is aangebonden. Kan iederen de kwaliteit bewonderen. Alleen de persoon rechts op de foto is bekend: de jonge slager Douwe Sijbren Veldhuis. Hij behaalde zijn vakdiploma in Utrecht en blonk vooral uit in het omgaan met de slagerijmachines. Hij haalde daarvoor maar liefst een 8,5. Wellicht is dat de reden dat hij later het vak uit stapte en een garagebedrijf begon.

1930, Model slagerij te Amsterdam

Op bijgaande foto zie je een feestelijk opgetuigd etalage. Vermoedelijk vanwege de verschillende oorkondes en bekers die de desbetreffende slager won tijdens vakwedstrijden in Amsterdam. Let vooral eens op de prachtige vers vleesschotels, de mooi bevleesde bouten en de bloemetjes versiering ter hoogte van het bloemstuk op de rechter voorbout. Een betere uiting van vakmanschap was er toen niet.

1920, Slagerij van Duijn te Rotterdam

Tijdens een etalagewedstrijd georganiseerd door de plaatselijk V.V.V. in Rotterdam pakte slagerij van Duijn fors uit. Hij organiseerde een wedstrijd door in de etalage een reuze kookworst te plaatsen waarvan de klanten en voorbijgangers het gewicht moesten raden. Boven de presentatie vol buiken mager rookspek zie je de prijzen die men winnen kon.

Foto: Peter Danielse

1947, Slagerij van der Zande te Apeldoorn

Deze foto dateert van omstreeks 1947 en is van Vleeshouwerij Van der Zande aan de 1e Wormseweg in Apeldoorn. Slager van der Zande staat geheel rechts op de foto.

1957, Slagerij Kwak te Winterswijk

Rond 1957 kocht slager Gerrit Kwak een statig herenhuis iets verder op het Weurden nr. 32. Het pand werd totaal verbouwd en beneden ontstond een moderne slagerij met de eerste kijk-wijs toonbank van Winterswijk. Een kijk-wijs is de voorloper van de huidige moderne toonbank, een verkoopmeubel waarin de stukken vlees gekoeld werden gepresenteerd. De klanten konden dus kijken en aanwijzen wat ze wilden kopen. Gerrit dreef de winkel tot 1962. Het jaar waarin hij helaas veel te jong overleed. De slagerij werd daarna verhuurd aan kiloslager Lunenburg. In die jaren een grootheid in de Achterhoek.

Foto: collectie Kwak

1921, Spoelder Laren

Op deze foto van Spoelder in Laren zie je een bekend fenomeen uit die tijd. De slagersjongen die op de fiets met mand de bestellingen ophaalden bij de klanten die de dag daarop werden bezorgd. Vrijwel iedere slager had zulke knullen in dienst. In de deuropening staan waarschijnlijk Ton Spoelder (rechts) en zijn vader. Ton Spoelder is de man die samen met slager Boerwinkel uit Amersfoort de slavink bedacht. Het allereerste vlugklaarartikel (VeKa) uit de geschiedenis van de slagerij. Lees meer over de slavink. Spoelder Laren sinds 1885

1955, Slagerij Hijink te Winterswijk

Slagerij Derk Hijink was gevestigd aan de Vredenseweg 12B in Winterswijk. In eerste instantie was de ondernemer kruidenier en had tevens een café. Hij vroeg aan een gelijknamige slager om hem te helpen, omdat zijn eigen zoon nog te jong was en zo ontstond uiteindelijk slagerij Hijink Op de foto Dicky (links) en Gerrit Hijink. Dicky nam de slagerij over met zijn vrouw Ina en ging later aan het werk als keurmeester. 

Mooie slagerij met die oude toonbank van cararamarmer en het rekje met worsten.

1922, Slagerij van Nuenen te Hengelo

In 1922 koopt slager Gerardus van Nuenen uit Brabant, winkel woonhuis en slachthuis van hotelhouder Wilhelmus Berflo in Hengelo (O) voor fl. 8200.00. Na enige jaren wordt zoon Jan de eigenaar. In de oorlog wordt het gezin geëvacueerd naar Buurse. Maar goed ook want het huis krijgt in 1943 een voltreffer en wordt volledig verwoest. Na terugkomst wordt de slagerij voortgezet in het pand van Koenders aan de Brinkstraat. Op de foto staan vlnr: op de voorgrond zonen Toon, Piet en Jan, op de achtergrond vader Gerrit van Nuenen en zijn dochters Jaantje en Ida.

Foto en bron: Karen Stegeman uit Oald Hengel februari 2002.

1925, Gelderse Vleeschhal te Winterswijk

Al sinds 1832 stond er een slagerij op de hoek van de Willinkstraat en de Wooldstraat. Midden in het dorp. Omstreeks 1888 was de uitbater Davis Gans. Die de naam 'De Gelderse Vleeschhal' bedacht. De Vleeschhal was een bloeiende zaak met ruim 60 man/vrouw personeel. De omzet kwam onder andere van de levering aan restaurants, het versturen van vleespakketten door het hele land en het inblikken van vlees. Het slagersbedrijf werd in de oorlog in beslag genomen en de toenmalige eigenaar Blom werd opgepakt en kwam uiteindelijk in Buchenwald om het leven. Opvolger slager Goossen was jarenlang een bekend slager in Winterswijk. Het originele pand werd uiteindelijk eind 19e eeuw afgebroken.

1911, Keurslagerij Gleis te Aalten

Het is lang geleden dat opa Martinus Gleis op de bakfiets naar het Duitse Bocholt toog om staven ijs voor de koelkasten te kopen. Er staat nu een moderne slagerij met twee gedreven ondernemers. Ze kopen zelf slachtdieren in en maken er de lekkerste worsten, streekproducten en vleeswaren van en koken dat het een lieve lust is. De rode draad is hun betrokkenheid met het welzijn van de klanten en de garantie voor een hoge, biologische, kwaliteit en dat alles in relatie tot maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

1960, Slagerij Van der Zande te Apeldoorn

Omstreeks 1960 was slagerij Van der Zande verhuist van de 1e Wormenseweg naar de Osseveldweg in Apeldoorn. De winkel was, gezien de foto, helemaal aangepast aan de tijd met de 2 stoeps 'kijkwijs-toonbank'. En er werd al volop aan reclame gedaan gezien de posters van de slagersbond. Op de foto staan slager van der Zande en zijn echtgenote.

1965, Keurslagerij Van der Meer te Roelofarendsveen

Medewerker Koos Schakenbos houdt vol trots de paaskoe vast. Deze moest, zoals toen gebruikelijk, aan de klanten gepresenteerd worden. Dan kon iedereen de aangeboden kwaliteit beoordelen. Achter de koe staan (vlnr) opa Piet van der Meer, zoon Cees en medewerker Piet Wesselman. Voor de koe staat Wil van der Meer. De winkel stond in Roelofarendsveen. Tegenwoordig is Van der Meer een gerenommeerde keurslagerij met 3 filialen, een afdeling catering en een eigen productiebedrijf. Eén ding is in al die jaren het zelfde gebleven. De superieure kwaliteit.

1974, Slagerij Huub Kwak te Winterswijk

Ruim 15 jaar na het overlijden van vader Gerrit Kwak nam één van de zoons het bedrijf, dat al die tijd was verhuurd, over. Hij startte na een stevige verbouwing een keurslagerij en specialiseerde zich naast het maken van worst vooral in het verzorgen van koude schotels en buffetten. Mede door een totaal gewijzigd verkeersplan waardoor het bedrijf voor passanten moeilijk bereikbaar werd is het bedrijf beëindigd.

1945, Keurslagerij Joosten te Barneveld

De slagerij werd kort na de tweede wereldoorlog in 1945 opgericht door Henk en Mien Joosten. Daarna werd de zaak overgedragen aan zoons Herman en Jan Joosten en schoonzoon Jan Stapelbroek. Momenteel staan Jan Joosten en Reinout Joosten (zoon van Herman Joosten) aan het roer van deze, in de hele omgeving, bekende kwaliteitsslagerij.

1894, Gildeslager Marlet te Driebergen

Gildeslager Marlet is al jarenlang een bekende slager in Driebergen en omstreken. De slagerij werd gestart in 1894 door George Marlet en Willie Marlet-de Bruijn. In 1930 verhuisden ze van de Rijkenvorselstraat naar de Traaij. Waar ze tot op heden zijn gevestigd. Het bedrijf staat voor topkwaliteit op alle fronten. Daarnaast maken ze wekelijks een hele serie ambachtelijkeworstsoorten in de eigen worstmakerij. Sinds 2017 verkopen ze hun specialiteiten ook via een slagerij op de Hoog Kanje in Zeist.

1900, Slagerij Both te Rotterdam

Slagerij Both ontvangt je graag in het centrum van Hillegersberg aan de Bergse Dorpsstraat. Hier staat het team dagelijks voor je klaar. Je kunt bij hen terecht voor heerlijke vleessoorten, ambachtelijk vervaardigde vleeswaren uit eigen worstmakerij, maaltijden, en nog veel meer. Slagerij Both streeft ernaar een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren.

1910, Slagerij Hetterschijt te Westervoort

Bij slagerij Hetterschijt maken ze nog veel worsten en snacks zelf, waarmee ze regelmatig bekroond worden. Ze hebben vrijwel dagelijks contact met de toeleveranciers die er voor zorgen dat alleen het allerbeste in de toonbank komt. Al het vlees komt van IKB* erkende bedrijven en de kip-, kalkoen- en wildproducten komen van een erkend poeliersbedrijf.

1912, Slagerij van Hunnik & Zn. te Zeist

Sinds 1912 wordt slagerij van Hunnik gerund door de vierde generatie Hunnik en partner. Al 100 jaar dragen zij kwaliteit hoog in het vaandel. Dat geldt voor hun vlees- en vleeswaren-soorten maar tegenwoordig ook voor hun assortiment kazen, de kant- en klare maaltijden uit eigen keuken, broodjes, de wijnen, luxe bijproducten als exclusieve pasta's en truffel-producten, tapas, salades en sauzen.

1898, Slagerij Gebroeders Hauber te Baarn

Nu Ambachtelijke scharrelslagerij Vonk

Op 24 februari 1921 opende Wilhelm Friedrich Hauber in Baarn zijn slagerij aan de Laanstraat nummer 73. Deze slagerij werd voordien gedreven door Gerrit Das (1846-1913). In de tussenliggende jaren was op het adres vleeschhouwer Gradus Jan de Jongh (1874-1929) te vinden. Begin jaren zestig heeft Hauber de zaak overgedaan aan W. van der Linde die een paar jaar later werd opgevolgd door Bonne de Vries. Toen Bonne de Vries in 1999 overleed vestigde scharrelslagerij Chris van Boeijen zich op dit adres. Momenteel is de slagerij in handen van ambachtelijke scharrelslagerij Vonk.

Nu: Ambachtelijke scharrelslagerij Vonk

Bron: Groenegraf.blogspot


1950, Slagerij Boerma te Musselkanaal

In het midden staat slager Freek Boerma, links staat buurvrouw de Wit en rechts staat leerling slager Jan ter Haar die in 1955 het bedrijf overnam en uitbreide met een worstenmakerij. Jan ter Haar slachtte zelf. De dieren werden bij boeren ingekocht of kwamen van de markt. Woning en slachterij werden in 1974 afgebroken om plaats te maken voor een nieuw pand met slachterij. In 1999 namen zoon Jan en diens vrouw Fokje ter Haar-Groenhof de zaak over. Zij bouwden het bedrijf uit tot een moderne worstmakerij.

Bron: Jacco Pranger

1923, Keurslagerij Harmsen te Diepenveen

In 1923 begon Gerrit Jan Harmsen met zijn broer een markthandel in worst, spek en vleeswaren. Met paard en wagen werden de verschillende markten bezocht. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond vanuit deze markthandel de eerste slagerswinkel van Harmsen in het schuurtje naast het woonhuis. Tegenwoordig is dat kleine schuurtje door het niet aflatende enthousiasme en het vakmanschap van de slagers Harmsen uitgegroeid tot een moderne keurslagerij die behoort tot de top van Nederland. Slagerij van het Jaar in 2006 en bekroond met 2 sterren in 2013.

Foto: Familie Harmsen

1908, Keurslagerij Burggraaf te Culemborg

Ruim een eeuw na de oprichting van slagerij Burggraaf is het bedrijf nog steeds een begrip in deze stad. Debet daaraan zijn de talloze nationale en internationale onderscheidingen die de familie van puur sang slagers en worstmakers binnenhaalde. Het vakmanschap van de familie verloochent zich niet. Het beste bewijs daarvoor is het feit dat de beide zonen Burggraaf tijdens de grootste nationale vakwedstrijd voor Gelderse rookworst 'Arnhem rookworststad' in 2009 bij de top zeven eindigden.

1931, Beijerlandsche Volkslagerij, Toon van 't Hoff te Rotterdam

De foto is genomen bij de opening van de 3e slagerij van slager Anthonij van ‘t Hoff. Op het winkelraam staat de slagzin: "Leve de vrijhandel." De Rotterdamse slager-ondernemer heeft hem waarschijnlijk, uit protest, laten plaatsen als gevolg van de crisis op de Amerikaanse effectenbeurzen in 1929 waardoor wereldwijd protectionistische maatregelen genomen werden om de eigen markten te beschermen. Nederland had daarvan veel te lijden. De productie daalde en de werkloosheid steeg. Crisis alom. Een uitstekende reden om te protesteren tegen de wereldwijde beperkingen in de vrije handel.

Foto: Toon Gooslo

1930, Slager Van der Plaat te Vlaardingen

Op het raam boven de winkeldeur staat 'spekslager'. Een in die tijd algemeen geldende omschrijving van een slager die zich vrijwel uitsluitend met de verkoop van varkensvlees bezig hield. Opvallend is wel dat een half varken en verschillende stukken varkensvlees buiten voor het raam van de winkel/werkplaats hangen. Een verkoopsituatie die je niet vaak tegen komt.

Foto: Collectie/Historische Vereniging Vlaardingen (HVV)

1929, Slagerij Knijf te Hekelingen (ZH)

Tegen de buitenmuur hangt de evenaar. Dit is een weegschaal waar vroeger de dieren op werden gewogen. De naam is afkomstig van het metalen tongetje dat aangeeft of de beide kanten van de weegschaal in evenwicht zijn. Interessant is ook de aanwezigheid van verschillende slachtdieren. Het rund mager omdat dat dier vaak pas werd geslacht als de melkgift minder werd en de 2 moddervette varkens die werden geslacht als de speklaag minstens 8 - 10 centimeter dik was. Door het zware dagelijkse werk van een boer en zijn knechten was vet vlees namelijk onontbeerlijk om dat vol te houden.

Foto: transportfiets.net

1927, Gildeslager De Waard te Yerseke

Grootvader Bram De Waard (links) en knecht Freek Milhaus showen de paasos, Opa heeft zoon Rinus aan de hand, Nu staat de zoon van Rinus, weer een Bram, aan het hoofd van deze slagerij . Veel is er veranderd, maar wat gebleven is, is het traditionele slachten. Bram slacht nog elke week een rund en enkele varkens. Zo weet hij zeker dat hij het juiste vlees in huis heeft. Bram is een gedreven vakman met hart voor zijn ambacht,. Dat is onder andere te zien aan de huisgemaakte droge worsten die nog op geheel traditionele manier bereid worden.

bron: KYK Yerseke & slager de Waard

1935, Slagerij Cohen te Hengelo (OV)

Op deze foto zijn 2 zaken heel opvallend. Allereerst het grote brede pand. Voor de Tweede Wereldoorlog niet echt gebruikelijk. Zo groot had je de winkel niet nodig. Toonbanken en koelkasten waren er nog niet en het vlees ging meestal direct van het hakblok naar de klant. De 2° reden is dat er een stuk of vijf varkens en een heel rund voor de ramen hangen. Gezien de houdbaarheid van dit vlees moet de omzet behoorlijk zijn geweest om alles goed en vers te kunnen verkopen.

Foto: zielvanhengelo.nl

1938, Vleeswarenhandel Quiros te Amsterdam

Aäron Lopes Quiros had samen met zijn twee broers een slagerij. Aäron is behalve slager ook lid van de E.H.B.O. Hij was een telg uit een bekende Amsterdams Portugees-Israëlitische familie. Er doet een verhaal de ronde dat zijn vader wel drie keer getrouwd zou zijn waaruit 27 kinderen zijn voortgekomen. Zoon Aäron begon, samen met zijn broers Mozes, en David, een koshere slagerij op de Jodenbree-straat, schuin tegenover de achterkant van de kerk. Mozes was behalve slager ook een begenadigd zanger, hij was een voortreffelijk ‘baäl tokea’ (=sjofarblazer) en zong in het joods mannenkwartet. David heeft de oorlog overleefd en de zaak voortgezet.

Foto: buurtwinkels.amsterdammuseum

1950, Paardenslagerij Stolk te Winterswijk

Deze bekende slager was gevestigd aan de Stationsstraat en stond bekend om de verkoop van paardenvlees. De beide broers waren altijd onberispelijk gekleed en showden maar wat graag hun paarden die geslacht moesten worden. Vroeger gebeurde dat bij voorkeur voor de winkel zodat de toevallige voorbijganger mee kon genieten en het vlees op waarde kon schatten. Jan (links) en Piet waren echte handelslui en verkochten vrijwel alles waar ze maar geld in zagen. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat ze uiteindelijk paardenslager werden. Die was er toentertijd niet in Winterswijk. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd de slagerij afgebroken.

Foto: collectie Kwak

1935, Slager Jan Huizing te Emmen

Omstreeks 1898 begon Klaas Huizing zijn slagerij aan de Wilheminastraat in Emmen. Omdat Klaas in dienst moest nam Jan Huizing (1901-1961) de slagerij over. Na jaren gewinkeld te hebben nam zoon Free de slagerij over die hij in 1958 grondig verbouwde. Free vertrok in 1975 naar Canada en de zaak werd overgenomen door keurslager Leo Janssen

Op de foto: Jan Huzing.

1940, Paardenslager Snijders te Hengelo

Deze bekende Hengelose paardenslager was gevestigd aan de Burgemeester Jansstraat sinds 1940. Omstreeks 1968 moest de omgeving wijken voor het nieuwe gemeentehuis van Hengelo en verhuisde Snijders naar het schouwburgplein. Het bedrijf is opgeheven.

1930, Scharrelslagerij De Ridder te Zaandam

Vleeschhouwerij en spekslagerij is opgericht door de familie De Ridder in Zaandam omstreeks 1916. Vader De Ridder (links) en zoon Hans (rechts) werkten samen, waarna de zoon van Hans, ook een Hans, het stokje overnam. Hij is de derde generatie van familie de Ridder die het bedrijf heeft gerund. Sinds 2004 is het stokje overgedragen aan Wim Stuifbergen.

1925, Spekslager J.M. te Roller te Winterswijk

Het pand van slager J.M. te Roller aan de Misterstraat 8, in Winterswijk. De vrouw in het midden is Mevr. Chr. te Roller-Wellink. De overige personen zijn niet bij naam bekend. Het pand was nieuw gebouwd door de architecten Gantvoort en Streek. Het pand had een fraaie gevel en ook de zaak zelf zag er mooi uit. Achter de winkel werd een vleeswarenfabriek gebouwd met de modernste machines. De zaak groeide als kool en op het hoogtepunt verkochten ze er tot wel 30 varkens per week. Op 1 januari 1975 werd de slagerij gesloten en het pand verkocht.

1900, Keurslagerij Brolsma te Stiens

Op deze foto uit circa 1900 staat, middenvoor, overgrootvader Jan Brolsma. De overige personen zijn niet bij naam bekend. De slagerij bestaat al sinds 1898 in het Friese Stiens net boven Leeuwarden. Het gerenommeerde bedrijf werd in 1955 keurslager en is sinds 2000 hofleverancier. Momenteel staan Piet en Tineke Brolsma aan het roer.


1960, Slagerij Keller te Dordrecht

Anno 2020 is de zaak overgedragen aan Slagerij Gelderblom

Rond 1922 begon Adriaan Keller, een boerenzoon uit Willemsdorp, zijn slagerij aan de Krispijnseweg 45 in Dordrecht. In 1940 trad zoon Jan aan in het bedrijf. In 1945 zoon Ad. In de jaren daarna werd Keller de grootste ambachtelijke slagerij van de stad.

1929, Slagerij Pasman te Steenwijk

Etalage met een tweetal runder achterbouten en enkele halve varkens erin hangend van de slagerij van Hendrik Pasman in Steenwijk. In de etalage enkele stukken spek en brokken rundvlees. De zaak werd op 13 april 1929 geopende door Wicher Pasman.

Rond 1930 Slagerij Paijmans Oisterwijk

Overgrootopa Paijmans en oma en hun drie zonen. Vader Fons, ome Jan, ome Sjef
Alle drie mannen hebben een slagerij gehad in Oisterwijk. Het varken is ook in
Oisterwijk geslacht in de Joh. Lenartsstraat.

Foto van Fons Paijmans uit Oisterwijk

1930, Schaafsma in West-Terschelling

Slagerij Schaafsma is gevestigd aan Torenstraat 53 en is al meer dan 100 jaar een
begrip op Terschelling. Na verschillende voorgangers namen, in 1991, Anne en
Christa Schaafsma de slagerij over.
Op de foto van circa 1930 zie je 3 slagers getooid met witte pet. De enig bekende
naam is die van de slager aan de snijmachine. De heer Van de Wal. De voorganger
van de Schaafsma's.

Foto: Frank Schaafsma

Ca. 1946, Westerhof Emmeloord

In het nieuwe land werd, in Emmeloord, eind jaren 40 jaren de slagerij van Gerrit
Westerhof opgericht. Westerhof was na de 2e Wereld Oorlog één van de
initiatiefnemers en mede-oprichter van VSR de Keurslager.

Ca. 1910, Slagerij van Linschoten Rotterdam

Slagerij van Linschoten aan de Lusthofstraat in Rotterdam. De zaak werd opgericht
in 1908 door Opa HP van Linschoten (man met de snor links). De foto dateert van
1910. Toen kreeg opa een koe cadeau van zijn broer Piet. Voor een betere foto werd
de tweede koe geleend. In eerste instantie bevond de slagerij zich aan de overkant
van de straat. Maar deze zijde was door de zon veel te warm en daarom moesten
teveel ijsstaven gebruikt worden om het vlees gekoeld te houden. Daarom werd er
in 1914 verhuisd.

Foto: Keurslagerij Van Linschoten

Ca. 1984, Hendriks in Sambeek

Op de foto Gerrit en Koos Hendriks tijdens de opening van hun slagerij in 1984.
Ze hadden de zaak overgenomen van Chris Zeegers, die naast de slagerij werkzaam
was als vakleraar in Venlo. Op de foto achtergrond nog een oude schouw vol spek
en rauwe hammen. Opvallend zijn ook de grote hoeveelheid vak-certificaten en
oude slagersgereedschappen. De kijkwijstoonbank was goed gevuld met bovenop
een keur aan zelfgemaakte worsten. Hendriks stopte met zijn bedrijf in 2002
vanwege een lichamelijke handicap.

Foto: Dirk Hendriks

1956. Terpstra in Franeker

Piet Terpstra en zijn zoon Johannes met zijn kleinkinderen Piet en Carla, als echte
slagers in vol tenue. Let vooral eens op de gigantische hoeveelheid vet die in de
geslachte koe aanwezig is. Typerend voor de toenmalige tijd. Prachtig.

Ca. 1945, Putten

Op de foto staat Maria Margrieta Simon. Ze is, voor zover bekend, werkzaam in
de zaak van slager Simon, haar vader en zijn broer, aan de Kelnarijstraat in
Putten. Beide slagers zijn tijdens de razzia in oktober 1944 weggevoerd en
omgekomen in de kampen. Dochter Maria Margrieta (23 jr) hield toen de
slagerij draaiende met behulp van anderen omdat nog niet bekend was of de
beide slagers terug zouden komen. De bijgaande foto, waar ze hakkend op
vereeuwigd is, stamt waarschijnlijk uit die tijd. Mooi die houten werkbank met
daarop een handgehaktmolen. Rechts staat nog een oude Berkel weegschaal.

Foto: Nationaal archief. Collectie Anefo: Theo van Haren Noman

1953 Rosendahl, Gendringen

Slager Willem Rosendahl met zijn paasbeest en zijn paasetalage. Gemaakt door hem en zijn echtgenote Tonia Cornelissen. De slagerij was gevestigd aan de Grotestraat 67 in Gendringen. Leuk in de etalage is het gebruik van de verschillende bekende vleesspreuken. Ook zie je rechts nog een ouderwets sierstuk. Vroeger waren de telefoonnummers ook nog goed te onthouden. Rozendahl bereikte je toen via telefoonnummer 354.

Foto: Fred Rosendahl, Zelhem.

Ca 1946 Van Dijk, Utrecht

Deze keer een zaak die buiten het rijtje slagerijen valt. Een automatiek. De foto is geplaatst omdat de naam Van Dijk in Utrecht voor en na de Tweede Wereldoorlog opduikt als een slager met meerdere vestigingen. Slagerijen en automatieken. Graag willen we meer weten over deze ondernemer. Wie gegevens heeft s.v.p. mailen naar g.kwak @kpnmail.nl

1952 Van Leeuwen, Rotterdam-zuid

Slagerij Joop van Leeuwen uit Rotterdam-zuid. De slagerij had anno 1952 nog geen koelkast, maar een ijskast met staven ijs van de ijscentrale. De etalage ligt helemaal volgepakt met maar liefst een compleet half rund, een varken en verschillende soorten klein vlees en worsten. De winkel zelf hangt vol met vlees, spek en hammen. Er moet knap wat omzet in gezeten hebben om alles vers te kunnen verkopen. Geweldig.

1926 - 1927 Rosendahl Achterhoek

Op de foto, tweede van rechts, staat Willem Rosendahl. Telg uit een echte slagersfamilie in de Achterhoek en de voorvader van een tweetal Keurslagers. Jan uit Gendringen en Fred uit Doetinchem. Willem, vanaf het begin ook Keurslager,  staat op de foto met de paaskoe van de slager in Boxmeer waar hij begin 1900 het vak leerde. 

Foto: Fred Rosendahl, Zelhem

1950 - 2000 Van Veen Harmelen

Jacobus van Veen  en zijn vrouw Maartje (Maap) kochten de zaak in Harmelen in 1950 van slager Willem van Vliet.  De zaak werd gerund met verschillende personeelsleden. In de jaren 60 werd Jacobus ziek  en kreeg zoon Floor vrijstelling van militaire dienst om thuis te helpen. Gelukkig knapte Pa op en draaide de zaak mooi door  met toen veel uitbreng  van De Meern tot Haarzuilens . De bijgaande foto is genomen tijdens de heropening na een verbouwing waar de eerste gekoelde toonbank van Harmelen werd geplaatst. In 1980 nam Floor, samen met echtgenote Jannie van Ekeren, de zaak over. Uiteindelijk werden ze Keurslager en draaiden door tot 2000. De zaak stopte toen wegens een gebrek aan opvolgers.

Foto: Floor van Veen, Harmelen 

Ca 1948

Gerard en Marrigje Brouwer in hun slagerij in Utrecht-Oost. Mooi de verschillende potten van Zwanenberg en pakjes soep van Knorr op de betaalplaat.
Nu anno 2023 bestaat de slagerij, in handen van de derde generatie, 75 jaar.

Foto: Niels Brouwer, Utrecht

Terug naar boven