Tafelvlees toppers
Onderstaande artikelen behoren tot de meest gebruikte lekkernijen bij het feestelijk tafelen. Bedenk daarbij wel dat de producten om mee te fonduen uit blokjes, bolletjes of rolletjes bestaan en dat de producten voor het gourmetten en steengrillen plat en dun gesneden moeten worden.
Het vlees is altijd naturel verkrijgbaar, maar vaak ook in de meest verrassend gekruide, gemarineerde of bewerkte artikelen. Veel slagers verkopen ook zelf bedachte lekkernijen. Fonduen, gourmetten en steengrillen vindt vaak plaats op verjaardagen en rond de feestdagen, maar niets staat je in de weg om er ook op andere dagen van te genieten.
Varkens (kop)haas
De varkenskophaas is het meest geschikt voor de fondue. Het vlees is bijzonder zacht en laat zich gemakkelijk in blokjes of plakjes snijden. Bijkomend voordeel is dat de kophaasjes vaak wat voordeliger zijn dan de lange haasjes. In plaats van varkenshaas kun je ook zachte fricandeau gebruiken.
Mini-varkenssaté of andere spiesjes
Mini-spiesjes maak je zelf of zijn in verschillende varianten te koop. Dat kan voorafgaand aan de smikkelparty, maar ook aan tafel. Neem dan bij voorkeur varkenshaas, fricandeau of kipfilet. Dan heb je het zachtste vlees. Rijg de blokjes vlees om en om met verschillende groenten als ui en paprika of vruchten aan kleine cocktailprikkers. Kruid ze mild met wat peper of braad en grillkruiden.
Speklap
De speklap wordt gesneden van de buik van het varken. De hoeveelheid vlees die er aan zit is bepalend voor de kwaliteit. Door het aanwezige spek zijn ze voor het fonduen niet zo geschikt. Voor de gourmet en het steengrillen worden ze een stuk dunner en door de helft gesneden zodat een handzamer lapje ontstaat. Speklappen worden vaak gemarineerd. Een lekkere variant. Op deze manier zijn ze ook meteen op smaak .
Mini worstjes
Deze kleine worstjes worden gemaakt van varkensvlees. Op bovenstaande foto is het een mini-uitvoering van het bekende barbecueworstje. Door het gebruik van schapendarmen, net als bij de knakworst, zijn ze een stuk dunner en sneller gaar. Een voorgegaard worstje is ook heel geschikt om door kinderen gebakken te worden. Er zijn naast voorgegaarde worstjes ook rauwe varianten die uitstekend gebruikt kunnen worden. Ze zijn er met tuinkruiden, met kerrie, met pittige pepers enzovoort. Kortom variatie genoeg.
Mini slavinken
Heel apart zijn ook de mini-slavinkjes. Ze worden in principe net zo gemaakt als de grote broertjes. Doordat ze zo klein zijn worden ze veel sneller gaar. De kwaliteit wordt bepaald door de hoeveelheid vet in de gehaktvulling en in het omhullende lapje. Te vet betekent een knoeiboel op de plaat of in het pannetje. Dus mager is eerste vereiste. Er zijn verschillende varianten door andere soorten spek of ham te gebruiken. Een mooie en heel lekkere minivink is het slavinkje dat met katenspek is omwikkeld.
Kipfilet
Kippenvlees is relatief eenvoudig te bereiden. Ook in de fondue en op de verschillende bakplaten vormt de bereiding geen probleem. Toch is waarschuwing op z'n plaats. Kippenvlees mag nooit rauw gegeten worden. Het verstandigste is om de kip voor te garen. Dan kan het nauwelijks mis gaan. In de praktijk zal de slager de kip zelf al gescheiden op een fondue- of gourmetschotel verwerken. Bijvoorbeeld door de vleessoorten van elkaar te scheiden met een plastic velletje of ze apart in een bakje te presenteren.
Mini gehaktballetjes
In een verkleinde uitvoering zou onze Nederlandse gehaktbal zomaar in de fonduepan kunnen. Qua smaak is daar niets mis mee. Veel slager gebruiken dit recept dan ook. Daarnaast is de slager een ware meester in het bedenken van de lekkerste kruidencombinaties die samen met alle mogelijke gehaktvarianten verrassende fondueballetjes opleveren.
Kalfslapjes
Kalfsvlees is een geliefd artikel tijdens het feestelijke tafelen. Het is mooi zacht van smaak, mals en snel gaar. Het laat zich aan de ene kant lekker pittig kruiden, maar is ook heel lekker in combinatie met zoete vruchten. Het beste vlees komt van de fricandeau en uiteraard van de kalfshaas, maar dat is een stuk duurder. Maak het vlees niet door en door gaar dan wordt het al snel te droog.
Lamskotelet
Ook de lamskotelet is een delicatesse bij de gourmet en op de grilplaat. Laat ze door de slager heel dun afsnijden en koop ze niet te groot. In een paar minuutjes is het vlees klaar. Laat het vet er vooral opzitten. Wanneer je dat wegsnijdt dan ben je een belangrijk deel van de smaak en sappigheid kwijt. Wanneer je geen vet wilt eten haal het er dan pas na de bereiding af. Lamsvlees is heerlijk met pittige sauzen en mint.
Shoarmareepjes
Oorspronkelijk worden shoarmareepjes gesneden van lams- of schapenvlees. Omdat Nederlanders dat vlees niet zo op prijs stellen snijdt jouw slager ze meestal van varkensvlees. Wel worden de reepjes gekruid met de originele shoarmakruiden. Ook zijn er, door het gebruik van andere specerijen, verschillende varianten als bijvoorbeeld Griekse gyrosreepjes verkrijgbaar. Bak de reepjes heel kort. Ze zijn zo gaar en te gaar is taai en droog.
Hollandse biefstuk
De traditionele Hollandse of gewone biefstuk wordt gesneden van dikke biefstukdelen als bovenbil en spierstuk. Duurdere maar ook malsere varianten komen van de kogel en de ossenhaas. Alle biefstuk is vet loos, mals en sappig. Het vlees kan van binnen heel goed rauw blijven. Het kan bij alle varianten van feestelijk tafelen gebruikt worden. Voor de fondue in blokjes en voor de overige soorten in niet al te dunne plakjes.
Gourmetschijfjes & hamburger
De hamburger is gekruid en gezouten en wordt vervaardigd van mager rundvlees. Het is de voorloper van de moderne gourmetschijfjes, kleine mini-gehaktschijfjes die op de meest verrassende manieren zijn gekruid. De schijfjes worden door de slager gemaakt van alle mogelijke magere gehaktsoorten. Net als bij de fondueballetjes. In combinatie met de verschillende kruiden heb je daardoor steeds weer een andere smaaksensatie.