24-augustus-2020 |
Henry Schilder: ‘We geven er altijd een eigen twist aan’

Henry Schilder: ‘We geven er altijd een eigen twist aan’

Werken met verse producten, steeds anders door de wisseling van de seizoenen; Henry Schilder van de Volendammer Visspecialist in Amstelveen houdt van verandering en nieuwe dingen uitproberen. Daar ligt het fundament van zijn passie voor het vak. 

Henry begon al als 15-jarige bij zijn ouders in de viswinkel. Sinds zijn 20e  is hij zelfstandig ondernemer. Het ambitieniveau van de geboren en getogen Volendammer ligt hoog. Hij werd meerdere malen ‘visspecialist van het jaar’ en uitgeroepen tot Beste Zelfstandige Winkelier. “Het leukste van meedoen aan vakwedstrijden is om samen met je mensen ergens de schouders onder te zetten. Iedere wedstrijd wakkert bij het hele team weer de drive aan om het beste uit onszelf te halen.” 

Verser dan vers

“Mijn dag begint met het uitzoeken van het mooiste van het mooiste bij de diverse visgroothandels in Volendam”, vervolgt Henry. Daarmee rijdt hij naar de winkel in Amstelveen. “Een deel van de inkoop verwerken we, natuurlijk in onze éigen keuken. We maken onder andere tapas, allerlei verse kant-en-klaarmaaltijden, soepen en salades. Ook hebben we ook een eigen rookkast. Daarvoor fileren we de vissen eerst heel zorgvuldig, waarna we ze pekelen en een nacht lang laten drogen. De volgende ochtend is de vis klaar om te roken; warm en langzaam, op speciaal beukenhout. 

Mooie volle smaken

Iedereen werkt in een roulatiesysteem mee in de keuken. “Zo krijgt elke medewerker binding met de producten die hij of zij verkoopt”, legt Henry uit. “Het is sowieso handig om allrounders in dienst te hebben; dat maakt je als bedrijf niet afhankelijk van enkele personen.” Inspiratie voor wat er in de keuken wordt bereid, haalt hij onder meer uit vakbladen, door mee te doen aan workshops en door informatie in te winnen bij leveranciers en groothandels. “Zij kunnen goed helpen, ik krijg vrijwel altijd feedback.”  Voor de kruiden, specerijen, marinades en sauzen werkt hij al zeker een jaar of 10 met de producten van EPOS. “Waarom? Omdat ze goed zijn, en mooie volle smaken hebben. Ik krijg een goede ondersteuning van de vertegenwoordigers en de lijnen zijn kort. Dat vind ik prettig. Het maakt het makkelijk om snel bij te bestellen en antwoord te krijgen als ik vragen heb.” 

Inspiratiereis

Voor een extra portie nieuwe ideeën, maakte de ondernemer afgelopen najaar een inspiratiereis door België, georganiseerd door groothandel Deelen. “Belgen zijn veel bourgondischer dan wij Nederlanders”, lacht hij. “We gingen langs diverse viswinkels, slagerijen en er waren proeverijen. Ik heb er prachtige presentaties gezien. De etalages en toonbanken zien er in België vaak heel gelikt uit. Jebo dat nu net als Epos onder Bieze Food Group valt, presenteerde zich bij het avonddiner. De salades die ze maken, zijn ambachtelijk bereid, goedgevuld en rijk van smaak. Jebo maakt zowel basis- als seizoensproducten. Zo was er eind vorig jaar, speciaal voor de feestmaand, een coquille-truffelsalade: die heeft het heel goed gedaan in onze winkel. De salades bieden een mooie basis om op voort te borduren. We kunnen nu eenmaal niet álles zelf maken; dan zouden we zóveel ingrediënten in de zaak moeten halen.” Toch is er niet één product dat hij klakkeloos gebruikt: “We geven er altijd een eigen twist aan”. De meerwaarde is voor hem duidelijk: “Het levert tijdwinst op, terwijl we ons er nog steeds mee onderscheiden van de supermarkt en we kunnen er een mooie marge op pakken.” 

Klantgericht

Duurzaamheid is voor de ondernemer erg belangrijk. Daarom verandert zijn assortiment met de seizoenen. “Vroeger vonden klanten het moeilijk om te begrijpen dat je een vis niet vers in de toonbank hebt liggen omdat die niet in het seizoen is”. Dat is de laatste jaren veranderd. De consument is zich bewuster van deze dynamiek. “Als je ze het verhaal erachter uitlegt, snappen ze het. En als we ze gelijk een alternatief aanbieden, staan ze er juist voor open eens wat anders te proberen. Het vormt ook een goede reden om de week erna weer een praatje aan te knopen, dan vragen we hoe het alternatief ze is bevallen. Vaak zijn ze vol lof en de klant voelt zich gezien. Dat is heel belangrijk, en geef ik mijn personeel ook mee. Zelf wil je toch ook graag op die manier geholpen worden? 

www.volendammer-visspecialist.nl

Op de foto: Tamara en Henry
© Cor Salverius Fotografie

Stoere Scampi Curry Salade

Ingrediënten

Scampi's, Scampi Curry Salade (700185), perzik, toast en peterselie

King Krab Salade met een twist

Ingrediënten

Krab, King Krab Salade (700159), toast en peterselie

De ondernemer en EPOS: een idee van twee

Menig collega ging u voor in de EPOS-rubriek ‘een idee van twee’. Versspecialisten delen op deze pagina’s met de lezers van Vers-inspiratie hun favoriete recepten, vertellen over hun bedrijf, waar ze trots op zijn en waar ze hun inspiratie vandaan halen. Heeft u ook een leuk recept met Epos-producten en krijgt u daar enthousiaste reacties op van uw klanten? Meld u dan aan: misschien wordt ook u gekozen voor één van de uitgaves.

www.epos-specerijen.nl 

Terug naar boven