20-juni-2024 |
Veiling eerst vaatje haring levert € 81.000,- op

Veiling eerst vaatje haring levert € 81.000,- op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van 2024 is dinsdagmiddag 18 juni in Scheveningen geveild voor € 81.000. De hoogste bieder, Goos Horeca, bemachtigde het felbegeerde tonnetje nieuwe haring. De opbrengst gaat naar de Hersenbank van het Nederlands Herseninstituut, waarmee belangrijke hersenonderzoeken gefinancierd worden. Vanaf 19 juni is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Hersenbank-directeur Inge Huitinga toonde zich verheugd met de opbrengst. 'Dit helpt ons om onderzoeken naar hersenziekten voort te zetten,' zei ze. Met de opbrengst kunnen veranderingen in de hersenen beter worden begrepen, vooral waarom vrouwen tweemaal zo vaak de ziekte van Alzheimer krijgen. De bijdrage draagt bij aan het afremmen of stoppen van deze ziekten.

Keuringspanel prijst haringkwaliteit

Voorafgaand aan de veiling beoordeelde een deskundig panel de kwaliteit van de haring. Haringexpert Peter Koelewijn en sterrenchef Wilco Berends keurden de eerste nieuwe haring van 2024. Het panel was zeer positief over de kwaliteit. Bezoekers van de veiling kregen na afloop de gelegenheid om de eerste Hollandse Nieuwe te proeven. Sterrenchef Erik Tas presenteerde samen met leerlingen van het ROC Mondriaan haringamuses, geserveerd met Kesbeke tafelzuren, Bols Corenwyn en champagnebier van Vuurzee.

Start verkoop in Nederland, België en Duitsland

Vanaf woensdag 19 juni begint de verkoop van de Hollandse Nieuwe in Nederland, België en Duitsland. De startdatum wordt jaarlijks bepaald door haringgroothandelaren. Dankzij een vaste eerste verkoopdag heeft de Hollandse Nieuwe een 'Primeur'-status, vergelijkbaar met de Beaujolais primeur in Frankrijk.

Vakmanschap blijft essentieel voor de verwerking van haring tot maatjesharing. Het moet minimaal 16% vet zijn en traditioneel gekaakt en gepekeld worden. Jaarlijks wordt 25.000 ton haring verwerkt tot maatjes, waarvan een groot deel in Scandinavië wordt gevangen en verwerkt. In Nederland worden jaarlijks 76 miljoen haringen gegeten, in België 14 miljoen en in Duitsland 90 miljoen. De Hollandse Nieuwe draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’, wat de unieke status van dit product benadrukt.

Nederlandsvisbureau.nl

Beeld: ©Goffe Struiksma

Terug naar boven