04-februari-2017 | Door: Gerhard Kwak
Veelgestelde vragen over vis

Veelgestelde vragen over vis

Via deze pagina's laat Versinspiratie zien welke vragen er regelmatig gesteld worden over de producten die we in de winkel verkopen. Voor jou en je medewerkers zijn ze interessant omdat ze je kunnen helpen bij een snel antwoord wanneer een consument een vraag stelt. Ook kan de consument zelf via deze pagina's naar een antwoord zoeken. 

Kijk voor meer vragen op Visrecepten. & op de site van het Voedingscentrum

Bakken: Wanneer is vis goed gebakken?
Wanneer het eiwit stolt of wanneer het visvlees niet meer doorschijnend is dan is de vis goed. Zorg dat de vis niet te gaar wordt. Bak de vis op een niet al te hoog vuur en draai hem slechts één keer.

Bewaren: Hoe bewaar je verse vis het beste?
Vis kan alleen gekoeld goed bewaard worden. Bewaarde vis dus altijd in de koelkast bij maximaal 7 graden Celsius. Bewaar verse vis niet langer dan maximaal 2 dagen. Bij voorverpakte vis moet je de houdbaarheidsdatum niet overschrijden.

Bewaren: Hoe bewaar je schelp- en schaaldieren?
Bewaar de schelp- en schaaldieren zo koud mogelijk in de koelkast. Het liefst bij een temperatuur net boven het vriespunt.

Bereiding: Hoe bereid je vis?
Vis is heel gemakkelijk te bereiden en vergt niet al te veel inspanning. Zo als met alle te bereiden producten is de bereiding afhankelijk van de soort. Het Nederlandse Visbureau biedt volop eenvoudige recepten. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief en je ontvangt dan iedere week een lekker visrecept en leuke tips. Voor aanmelding klik hier.

Blik: Hoe gezond is vis in blik?
De voedingswaarde van vis in blik blijft door het inblikken nagenoeg ongewijzigd. Alleen bij tonijn in blik moet je even op de gebruikte olie letten. Kies voor plantaardige.

Citroen: Waarom gebruikt men vaak citroen bij het bakken?
Citroen neutraliseert een deel van het vet dat vooral bij gepaneerde vis wordt opgenomen. Verder geeft citroen een frisse smaak die uitstekend past bij de vis.

Diepvriesvis: Hoe lang kan vis in de vriezer?
Magere vis blijft ongeveer zes maanden houdbaar bij -18 graden celsius. Vette vis, bereide vis, kibbeling en gerookte paling blijven ongeveer 3 maanden goed.

Gezond: Is vis gezond?
Het eten van vis maakt volgens de experts de risico’s op problemen met de gezondheid een stuk kleiner. Zij zeggen dat één tot twee keer vis per week de kwaliteit van de voeding verbetert met als resultaat dat ook de gezondheid vooruit gaat. Wel geven ze aan dat minstens één keer vette vis op het menu moet staan. Vooral hart- en vaatziekten zijn daarbij in beeld. Verder is de aanwezigheid van visolie en enzymen belangrijk bij het terugdringen van kanker in de dikke darm omdat het aantal aanwezige kankerverwekkende stoffen wordt verlaagd.

Gezond: Is gerookte vis net zo gezond als verse vis?
Ja. Tijdens het roken gaan vrijwel geen voedingsstoffen verloren.

Graten: Hoe zit het met graten in vis?
Vis bevat graten en de aanwezige hoeveelheid wordt soms op de verpakking vermeld. 'Graatvrij' betekent dat er geen graten aanwezig zijn en 'graatarm' betekent dat er nog graten aanwezig kunnen zijn. 

Groente: Welke groente serveer je bij vis?
Vroeger werd vis meestal gegeten met doperwtjes en worteltjes, maar die zienswijze is intussen wel achterhaald. Vis kun je het beste serveren met groente die weinig nitraat bevat. Denk daarbij aan: asperges (zalm), aubergine, bloemkool (forel), broccoli (zalm), doperwten, komkommer, paprika (makreel), peultjes (zeewolf), prei, snijbonen, radijs (haring), sperziebonen, spruiten, tomaten (koolvis), tuinbonen, witlof of wortelen.

Kruiden: Welke kruiden zijn het beste?
Zout en peper zijn wel de standaard, maar er zijn ook voldoende andere lekkere kruiden. Volg hierbij het aangeboden recept. Ook zijn er speciale viskruiden verkrijgbaar. 

Mager: Welke vis is mager?
De belangrijkste magere vissen zijn: zoetwatervis snoek en de zeevissen tong, schar, schol, rog, schelvis en tarbot. Deze vissen bevatten minder dan 2% vet. 

Magnetron: Kan vis in de magnetron?
Geen enkel probleem. Leg de vis in een magnetronschaal en kerf het vel van te voren even in met een scherp mes. Voeg een klein beetje citroensap, visbouillon of witte wijn toe. Dek de schaal af. De bereidingstijd is uiteraard afhankelijk van de dikte. Zorg er wel voor dat filet overal even dik is. Sla daartoe de dunne stukken over elkaar. De magnetron mag maximaal 400 watt afgeven. Reken per 100 gram vis op maximaal 2 minuten. Let op want de vis gaart na.

Mosselen: Kun je mosselen die open staan nog wel eten?
Mosselen die wijd open staan moet je even onder de koude kraan houden terwijl je tegelijkertijd even tegen de schelp tikt. Sluit de mossel dan kan hij gegeten worden. Blijft de mossel open staan dan moet je hem weggooien.

Ontdooien: Hoe ontdooi je vis uit de diepvries?
Ontdooi de vis, in de verpakking of afgedekt, altijd in de koelkast. Na het ontdooien kan de vis net zo bereid worden als verse vis.

Ontdooien: Moet je bevroren vis altijd ontdooien?
Als je de vis wilt bakken moet je hem eerst ontdooien. Bij bereiding in de magnetron of de oven is ontdooien niet nodig. De vis in dat geval wel meer bereidingstijd nodig.

Per persoon: Hoeveel vis heb ik per persoon nodig?
Reken per persoon 250 gram hele vis, 200 gram vismoten en 150 gram gefileerde vis. Bij mosselen reken je ongeveer 1 kilo per persoon.

Sauzen: Welke sauzen kun je gebruiken?
Neem altijd een saus die de smaak van de vis niet te niet doet. Bij gefrituurde vis geef je meestal een koude saus. Denk aan de kibbeling. Bij gebakken, gestoofde of gepocheerde vis geef je een warme saus. Klik hier voor sausrecepten.

Schadelijke stoffen: Komen er in vis schadelijke stoffen voor?
Ja. De schadelijke stoffen komen voor vanwege milieuverontreiniging. Het zijn vooral: dioxines, zware metalen, PCB’s of resten bestrijdingsmiddel. Schadelijke stoffen worden in het vet van de vis opgeslagen. Logisch dus dat vette vissoorten meer vervuild kunnen zijn. Ook de vissen bovenaan de voedselketen zoals de grotere roofvissen zijn meer vervuild. Plankton etende vissen zijn minder vervuild. Daarbij speelt het leefgebied een grote rol. Europese wateren zijn namelijk meer vervuild dan het water uit de Stille Oceaan. 

Verse vis: Hoe vers is vis?
Wanneer de vis aan wal wordt gebracht wordt deze gesorteerd, gefileerd en daarna vers verkocht of ingevroren.

Verse vis: Hoe herken ik verse vis?
Allereerst kijk je naar de uiterlijk kenmerken. De slijmlaag moet helder zijn met een glanzende huid. De kieuwen zijn mooi rood zonder slijm. De ogen zijn helder en bol. De staart is stevig en de vis moet niet doorbuigen wanneer je hem bij de kop oppakt. Verder is een frisse geur van groot belang. Verse vismoten en -filets zijn licht doorschijnend stevig, maar wel veerkrachtig.

Vet: Welke vis is vet?
Bekende vette vissen, meer dan 10% vet,  zijn: paling, zalm, tonijn en ansjovis. Er zijn ook wat minder vette soorten en dat zijn de haring, sardines, makreel en de forel. Die bevatten tussen de 2 - 10% vet. Een bekende niet zo vette zoetwatervis is de karper.

Vitamines: Welke vitamines zitten er in vis?
Vis zit boordevol vitamine A: belangrijk voor de ogen, een gezonde huid, de groei en de weerstand. Vitamine D: voor stevige botten en  een betere ontwikkeling van de hersenen en vitamine  B12: voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. De vitamines A (in vislever),  D  en B2 zitten vooral in vette vis. Ook komen in vis van nature veel eiwitten voor. 

Ziekteverwekkers: Zitten er ziekteverwekkers in vis?
Vissen kunnen door verschillende omstandigheden besmet raken met salmonella of listeria ziekteverwekkers. In rauwe kan tevens de haringworm aanwezig zijn. Door verhitting gaan de ziekteverwekkers dood. 
 

 

 

 

 

Terug naar boven