Zo maak je een fruitschaal
Een fruitschaal is een wat al te eng begrip voor een geschenk dat is opgebouwd uit de lekkernijen van een groente-speciaalzaak. Het zijn geschenken die in talloze vormen op de markt komen. Met als basis een schaal, rieten mand, houten kistje en geschenkdozen om maar eens een paar voorbeelden te noemen. In al deze verschijningsvormen is op de eerste plaats de klant het uitgangspunt. Die bepaalt het bedrag dat uitgegeven wordt en wat de inhoud van het geschenk mag zijn. Je kunt namelijk alleen inlands fruit willen of ook een toevoeging van exoten, sappen, noten en andere producten uit de groentespeciaalzaak. Bij exoten moet wel een kanttekening worden geplaatst. Deze kunnen een negatieve uitstraling aan een geschenk geven, omdat niet iedereen weet hoe er mee om te gaan. Verder is de prijs van belang. Seizoengevoelige producten kunnen een stempel op de prijs drukken evenals de samenstelling van het geschenk. Menig groentespecialist weegt alle producten afzonderlijk om tot een prijs te komen. Er zijn echter ook groentemannen die een gemiddelde prijs per vrucht rekenen om zo tot de juiste verkoopprijs te komen.
Van groot belang is ook de afwerking. Een goede verpakking is noodzakelijk en menig groentespecialist biedt de koper de mogelijkheid om een handgeschreven wenskaart toe te voegen. Dat maakt het geschenk alleen maar mooier. Bedenk echter ten allen tijde dat jouw creatie een visitekaartje moet zijn voor je bedrijf. De ontvangers van een fruitmand komen niet zelden terug wanneer ze juist van jouw schaal hebben genoten van producten die bij het grootwinkelbedrijf niet verkrijgbaar zijn. Op deze pagina geeft Versinspiratie een paar tips voor het maken van een fruitschaal.
Met dank aan: Groentespecialist Bas Jansen in Brummen
In dit voorbeeld is uitgegaan van een eenvoudige en rijkelijk gevulde fruitschaal. De basis is een kartonnen en goudkleurige schaal met een vulling van witte papierwol. Een goedkope basis die er toch goed uitziet.
Kies voor de vulling alleen het allerbeste fruit. Zonder verkleuringen en beschadigingen.
Allereerst wordt in de schaal een fles vruchtensap geplaatst met daarnaast een paar rechtopstaande bananen. Zij geven de schaal een extra verhoogde en stevige achtergrond waar de overige vruchten tegenaan gestapeld kunnen worden.
Beleg nu de voorste rand met vruchten. Die vormen tijdens het opbouwen van de schaal een tegengewicht zodat deze niet omvalt door de zware fles en de bananen op de achtergrond.
Stapel nu verder langs de voorste rand en werk langzaam omhoog. Bedenk daarbij wel dat alleen stevig fruit op de bodem mag liggen. Zacht fruit wordt namelijk, door het gewicht van de bovenliggende vruchten, als snel in elkaar gedrukt en dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit.
Zoals je ziet is de schaal lekker volgepakt met bovenop twee soorten druiven. Een rijkelijke hoeveelheid fruit die goed oogt. Kies dus altijd voor een ruime variatie van fruit. Dat benadrukt jouw specialisme.
De schaal ziet er nu wel goed uit, maar dat is geen garantie dat deze ook onbeschadigd bij de ontvanger aankomt. Niet zelden wordt de schaal op de achter zitting van de auto geplaatst of zelfs meegenomen in de fietstas. Belangrijk is dus de goede verpakking. Die overigens wel afhangt van het eindproduct. Een kistje of een doos is nu eenmaal gemakkelijker te vervoeren. Deze fruitschaal is ingepakt is speciaal verpakkingsfolie die rondom goed vastgeplakt wordt.