28-april-2017 | Door: Gerhard Kwak
Bakkerstaal - L

Bakkerstaal - L

Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Versinspiratie je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Lactitol

Lactitol is een polyol (of suiker-alcohol) die wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof. Lactitol heeft 0,9 keer de zoetkracht van suiker. Het komt niet in de natuur voor, maar wordt verkregen uit lactose (melksuiker). Het heeft een zoete smaak -zonder bijsmaak- en wordt gebruikt in een aantal voedingsmiddelen, waaronder in kauwgom.

Lactose

Ook wel melksuiker genoemd, is een suiker die voorkomt in de melk van alle zoogdieren, koemelk bevat 4 tot 5 procent lactose. De meeste zuivelproducten bevatten dus lactose. Sommige mensen zijn overgevoelig voor lactose, een aandoening die lactose-intolerantie wordt genoemd. Dit houdt in dat ze geen grote hoeveelheden lactose kunnen verteren. Als iemand met deze aandoening een glas melk drinkt, kan onder andere misselijkheid optreden.

Lamineren

Het op elkaar brengen van deeg-vet-deeg-lagen van gelijke dikte door middel van een zogenaamde laminator. Het meest bekende product dat op die manier wordt gemaakt is bladerdeeg.

Latente warmte

Warmte die door de vloeibare cacaoboter is opgenomen en vrijkomt zodra de cacaoboter stolt (uitkristalliseert).

Lecithine

Een uit soja bereide stof die de viscositeit (taaivloeibaarheid) van de chocoladecouverture laag houdt en zorgt voor een zo gelijkmatig mogelijke verdeling van de cacaoboter in de massa.

Foto: Ega-Nederland

Liaison

Mengsel van eidooier en (koffie)room dat de ragout zachter en romiger van smaak maakt.

Liëren

Afbinden van sauzen.

Lipiden

Lipiden of lipoïden zijn vetten en vetachtige stoffen. Over het algemeen zijn het vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water maar wel oplosbaar in alcohol.

Foto: Wikibooks

Lobbig

Dikkig, licht opgeslagen slagroom.

Lübecker methode

Methode om marsepein te bereiden waarbij de marsepein voor het draaien verhit wordt.

Foto: Nutri bullet

Lustrer

Het oppervlakte van gebak laten glanzen door middel van een laagje gelei.

Terug naar boven