30-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Groente en vlees

Groente en vlees

Op deze pagina vind je verschillende combinatiemogelijkheden van vlees en groente. Uiteraard is de keuze van Versinspiratie geen verplichting. Smaken verschillen. Zeker wanneer je de combinaties bekijkt in het licht van de verschillende gewoonten en gebruiken in de buitenlandse keukens. Laat je daarom vooral leiden door de eigen smaak en experimenteer. Dat maakt kokkerellen en eten tot een feest. 

De foto's op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door het Groente en Fruitbureau en door groente en fruit voor jou

Aardappels

Alle vleessoorten.

Bak eens wat spek- , katenspek of hamblokjes mee. Poffen of roken op de barbecue.

Aardpeer

Geschikt om te wokken bij alle soorten vlees.

Meebraden met een runderstooflapje

Akkerpaddenstoel

Bij alle soorten vlees.

Heerlijk in een volle jus.

Alfalfa

Op een broodje bij alle gekookte en gebakken vleeswaren en bij een rundercarpaccio.

Amandelpaddenstoel

Uitstekend voor het verrijken van een soep.

Amsoi

Roerbakken met varkenspoulet, meebakken tijdens het rullen van rundergehakt.

Andijvie

Bij bak- en stoofvlees van alle soorten, gehaktsoorten, orgaanvlees en als groente component in een hartige quiche.

Gesneden bij shoarmavlees in een pitabroodje.

Artisjokken

Biefstuk, varkensfricandeau.

Vul eens een uitgeholde artisjok met ham- of vleessalade. Heerlijk op de barbecue.

Witte en groene asperges

Biefstuk, rosbief, gekookte ham, orgaanvlees, varkens- en kalfsvlees, ree.

Gekookte ham- of rosbiefrolletjes met aspergepuntvulling. Steek ze aan elkaar tot een matje en gril ze.

Aubergine

Goulash, gehaktsoorten, orgaanvlees, gevogelte.

Gestoofde kalfslappen, met gehakt gevulde aubergines. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril.

Augurk

Bij verschillende vleesschotels, zult, galantines.

Rol eens een stripje augurk in een plakje ham of boterhamworst. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril.

Avocado

Rund- en varkensvlees dat snel gaar is

Vullen met garnalen- of kipsalade.

Bataviasla

Heerlijk bij gebakken kip. Als fris broodbeleg bij vleeswaren.

Mooie garnering voor schotels vanwege de stevige krulrand.

Rode bieten

Runder braadvlees, -lappen, varkenslever, -karbonades, -lappen, gehakt, verse worst, saucijzen, slavinken, hachee, wild en gebakken spekjes.

Bietjessalade met kalfsnier. Bietjesstamppot met bakbloedworst. Heerlijk op de barbecue.

Bleekselderij

Bij alle bak- en stoofvleessoorten, ossentong, gesnipperde gekookte ham.

Lamscurry. Kleine stukjes omwikkeld met plakjes kaas en ham in de oven gratineren.

Bloemkool

Alle vleessoorten, bal gehakt, verse worst.

Bloemkoolroosjes bij kalfsniertjes.

Boerenkool

Overwegend varkensproducten als: varkensribbetjes, speklappen en spekjes.

Grove, of fijne rookworst.

Bosui

Alle soorten roerbakvlees.

bouillonfondue

Broccoli

Alle vleessoorten.


Bruine bonen

Overwegend varkensvleessoorten, als krabbetjes en speklappen, chili con carne. Engels ontbijt.

Heerlijk met krokant gebakken speklappen.

Cantharellen

Bij bak- en stoofgerechten van alle vleessoorten.

gourmet & steengrillen

Champignons

Alle vleessoorten, roerbakschotels, vlugklaarvlees als biefstuk, maar ook bij ragout en stoofpotten en varkenshaas.

Alle paddenstoelen kunnen aan spiesen geregen op de barbecue gegrild worden. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril. bouillonfondue.

Chinese kool

Bij braad- en stoofproducten, kalfs- en varkenskarbonades, gehakt, saucijsjes en verse worst.

Kalfsbraadworst.bouillonfondue

Courgette

Entrecote, rosbief, lamsvlees, diverse gehaktvarianten.

Als rijggroente bij vlees- en gehaktspiesjes. Geschikt om te vullen. Grillen met Griekse kruiden. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.

Doperwten

Alle soorten vlees, maar speciaal varkensfricandeau, runderrollade, kalfsvlees, eend en ossentong.

Eikenbladsla

Bij alle vleessoorten als salade of garnering.

Als rand bij opgemaakte huzarensalades.

Frisee

Bij alle vleessoorten als salade.

Haricots verts

Bij alle soorten vlees, maar speciaal bij biefstuk en ossentong met madeirasaus.

Omwikkel een bosje haricots verts eens met een plakje ontbijtspek en bak ze dan even snel.

IJsbergsla

Lamsvlees.

Gebakken spekblokjes als hartige garnering.

Kapucijners

Varkenskarbonades, spekjes, speklappen.

Grove, of fijne rookworst

Kidneybonen

Met varkensvlees.

Kikkererwten

Lamsvlees, couscous.

Knoflook

Als smaakmaker bij alle vleessoorten

Maak van uien en teentjes knoflook eens een mixed gril voor de barbecue. Vooral wel instrijken met olie. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.

Knolrapen

Magere speklappen, saucijsjes of verse worst en lamsvlees.

Voeg eens hamblokjes toe.

Knolselderij

Lamsvlees, maar speciaal bij nierragout.

Komkommer

Bij alle vleessoorten als salade of garnering.

Koolraap

Gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees en karbonade.

Koolrabi

Bij gebakken speklappen of mager gekookt spek.

Kousenband

Rund- en varkensvlees.

Lamsoor

Lamsvlees, kalfsvlees, eendenborst en -lever

Linzen

Met gebakken of gekookte varkenshamschijf, of varkensfilet.


Lollo bionda

Alle vleessoorten.

Veel gebruikte garnering op vleeswaren- en saladeschotels.

Lollo rossa

Alle vleessoorten.

Veel gebruikte garnering op vleeswaren- en saladeschotels.

Meloen

Rauwe en gekookte ham.

Heerlijk met rauwe Italiaanse Parmaham.

Mais

Varkensfricandeau.

Heerlijk op de barbecue

Mierikswortel

Als smaakmaker in sauzen en salades bij alle vleessoorten.

Oesterzwammen

Lam en wild.

Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.

Paksoi

Varkensvlees en gestoofde eendenborst.

bouillonfondue

Paprika

Runderrollade en lamsvlees. Vullen met gehakt en in blokjes in de goulash.

Als rijggroente bij shaslicks. In zijn geheel grillen. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.

Pastinaak

Bij klapstuk, doorregen runderlappen, rookworst

Pepers

Bij alle vleessoorten die een pittig accent (kunnen) gebruiken.

Heerlijk op de barbecue.

Peterselie

Als smaakmaker bij alle vleessoorten.

Als (mini)krulgarnering op bereid vlees en borrelhapjes

Peulen

Varkens- en kalfsvlees, tartaartjes, (Duitse) biefstukjes.

Heerlijk bij gevulde kalfsborst

Portabella

Alle vleessoorten, roerbakschotels, vlugklaarvlees als biefstuk, maar ook bij ragout, stoofpotten en varkenshaas. Ze kunnen uitstekend gevuld worden met gehakt.

Pompoenen

In de ossenstaartsoep.

Postelein

rookspek, varkensvlees, en gehaktvariaties.

Prei

Alle soorten vlees, maar speciaal bij nierragout.

Koude gekookte preireepjes in rolletjes ham, rookvlees of kalfstong.

Raapstelen

Bij al het vlees dat snel gaar is.

Radijs

Als garnering bij alle soorten vlees

Een klein radijsje op een puntje snij- of cervelaatworst.

Rammenas

Stooflapjes, in plakjes met ham en kaas op brood.

Met een vulling van gebraden varkensvlees.

Rettich

Mager spek, speklapjes , rauwe ham, kip, roerbakken met varkensfilet of -haas.

Met uitgebakken spekjes in de rauwe andijvie. Met een bolletje paté of smeerleverworst als borrelhapje.

Rode kool

Gehakt, saucijsjes, verse worst, hachee, wild, maar speciaal bij eend en wild zwijn.

Met rozijntjes bij varkensrollade. Uit grootmoeders keuken: gestoofde rode kool met appeltjes en uierboord.

Rode sla / radeccio

Spekjes, lamsmedaillons, kip.

In dikke repen snijden, vaststeken met saté-prikkers, bestrijken met olie en grillen op de barbecue

Romanesco

Kalfsvlees en kip.

Een delicatesse met kalfszwezerik.

Rucola

In combinatie met diverse pasta's waaraan ook vlees is toegevoegd. Parmaham, Eendenborst en gerookte kipfilet.

Op een tosti met ham en kaas. Op een minitoastje met serranoham en een half kwarteleitje.

Savooie- of groenekool

Gehakt, saucijsjes, verse worst en fazant.

Serveer eens bij gestoofde riblappen. De groene kool uithollen, vullen met bacon, ui en barbecuesaus en dan circa 1 uur grillen. barbec Heerlijk op de barbecue.

Schorseneren

Gekookte ham, duif, haas en hertenvlees.

Salade van koude gekookte schorseneren, ham en snijworstblokjes.

Shiitake

Bij alle vleesgerechten, wild stoofgerechten.

gourmet & steengrillen,

Sjalotten

In salades en meebakken bij alle soorten vlees.

Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.

Sla

Alle vleessoorten. Speciaal bij ossentong

Gemengde salades met carpaccio van rundvlees.

Sla-, princesse- of sperziebonen

Bij gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees, -fricandeau, -rollade, kalfsvlees en kalkoen.

Maak eens een combinatie met peren, princesseboontjes en speklappen..

Snijbonen

Bij gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees en varkenslever.

Spinazie

Lekker bij gehakt, saucijsjes, verse worst en kalfstong.

Spitskool

Gehakt, saucijsjes, verse worst, en kalfsvlees

Spruiten

Bij sappige gehaktballen, saucijsjes, verse worst en wild

Sugarsnaps

Kalfsrollades, kip, eendenbout of-poot, diverse curries en gehakt.

Roerbak ossenhaas eens met sugarsnaps.

Taugé

In de oosterse keuken bij alle soorten vlees.

In een gekookte hamsalade.

Tomaten

Lamsvlees, kalfstong, vullen met gehakt en in plakken op de hamburger.

Kerstomaatjes als: garnering of als rijggroente aan spiesjes. Hele tomaten grillen. barbecue, gourmet & steengrillen

Tuinbonen

Varkensvlees, speklappen en bij gekookt vlees als klapstuk.

Gesnipperde ham of bacon toevoegen als smaakmaker.

Tuinkers

Als garnering bij alle vleessoorten.

Vaak als garnering op een broodje samen met vleeswaren.

Uien

Alle vleessoorten, hachee, wild jachtschotels. Uien vullen met gehakt. Heerlijk in een soep.

Varkenslever, gebakken uienringen, bacon en appel. Maak van uien en teentjes knoflook eens een mixed-gril voor de barbecue. Vooral instrijken met olie. barbecue, gourmet & steengrillen

Venkel

Rundersaucijzen, -gehakt en cordon bleu.

Marokkaans rundvlees in de tajine

Winterwortelen

Varkensvlees, hachee, runder stooflappen, gekookt runderklapstuk en wild. Heerlijk in een soep.

Gekookt klapstuk in stamppot worstelen.

Witlof

Schouderkarbonade, kalfsvlees, gehakt, rookspek en eend.

Gekookte witlof met hamblokjes of roerbakken met parmahambarbecue

Witte bonen

Lamsvlees, hachee, speklapjes, kalfslever en gebakken hamlappen.

Grove, of fijne rookworst.

Witte kool

Verse worst, saucijzen, gehaktballen.

Als coleslaw bij de barbecue.


Worteltjes

Lamsvlees, kalfsvlees, ossentong, biefstuk en gehaktbrood.

Zeekraal of zouterik

Bij kalfssucade, Texelse lamskoteletjes. in roerbakgerechten.


Zuurkool

Varkensvlees, hamschijf, fazant, wild, gekookte casselerrib en rookworst

Heerlijk met runderstooflappen.

Terug naar boven