Groente en vlees
Op deze pagina vind je verschillende combinatiemogelijkheden van vlees en groente. Uiteraard is de keuze van Versinspiratie geen verplichting. Smaken verschillen. Zeker wanneer je de combinaties bekijkt in het licht van de verschillende gewoonten en gebruiken in de buitenlandse keukens. Laat je daarom vooral leiden door de eigen smaak en experimenteer. Dat maakt kokkerellen en eten tot een feest.
De foto's op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door het Groente en Fruitbureau en door groente en fruit voor jou.
Aardappels
Alle vleessoorten.
Bak eens wat spek- , katenspek of hamblokjes mee. Poffen of roken op de barbecue.
Aardpeer
Geschikt om te wokken bij alle soorten vlees.
Meebraden met een runderstooflapje
Akkerpaddenstoel
Bij alle soorten vlees.
Heerlijk in een volle jus.
Alfalfa
Op een broodje bij alle gekookte en gebakken vleeswaren en bij een rundercarpaccio.
Amandelpaddenstoel
Uitstekend voor het verrijken van een soep.
Amsoi
Roerbakken met varkenspoulet, meebakken tijdens het rullen van rundergehakt.
Andijvie
Bij bak- en stoofvlees van alle soorten, gehaktsoorten, orgaanvlees en als groente component in een hartige quiche.
Gesneden bij shoarmavlees in een pitabroodje.
Artisjokken
Biefstuk, varkensfricandeau.
Vul eens een uitgeholde artisjok met ham- of vleessalade. Heerlijk op de barbecue.
Witte en groene asperges
Biefstuk, rosbief, gekookte ham, orgaanvlees, varkens- en kalfsvlees, ree.
Gekookte ham- of rosbiefrolletjes met aspergepuntvulling. Steek ze aan elkaar tot een matje en gril ze.
Aubergine
Goulash, gehaktsoorten, orgaanvlees, gevogelte.
Gestoofde kalfslappen, met gehakt gevulde aubergines. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril.
Augurk
Bij verschillende vleesschotels, zult, galantines.
Rol eens een stripje augurk in een plakje ham of boterhamworst. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril.
Avocado
Rund- en varkensvlees dat snel gaar is
Vullen met garnalen- of kipsalade.
Bataviasla
Heerlijk bij gebakken kip. Als fris broodbeleg bij vleeswaren.
Mooie garnering voor schotels vanwege de stevige krulrand.
Rode bieten
Runder braadvlees, -lappen, varkenslever, -karbonades, -lappen, gehakt, verse worst, saucijzen, slavinken, hachee, wild en gebakken spekjes.
Bietjessalade met kalfsnier. Bietjesstamppot met bakbloedworst. Heerlijk op de barbecue.
Bleekselderij
Bij alle bak- en stoofvleessoorten, ossentong, gesnipperde gekookte ham.
Lamscurry. Kleine stukjes omwikkeld met plakjes kaas en ham in de oven gratineren.
Bloemkool
Alle vleessoorten, bal gehakt, verse worst.
Bloemkoolroosjes bij kalfsniertjes.
Boerenkool
Overwegend varkensproducten als: varkensribbetjes, speklappen en spekjes.
Grove, of fijne rookworst.
Bosui
Alle soorten roerbakvlees.
bouillonfondue
Broccoli
Alle vleessoorten.
Bruine bonen
Overwegend varkensvleessoorten, als krabbetjes en speklappen, chili con carne. Engels ontbijt.
Heerlijk met krokant gebakken speklappen.
Cantharellen
Bij bak- en stoofgerechten van alle vleessoorten.
gourmet & steengrillen
Champignons
Alle vleessoorten, roerbakschotels, vlugklaarvlees als biefstuk, maar ook bij ragout en stoofpotten en varkenshaas.
Alle paddenstoelen kunnen aan spiesen geregen op de barbecue gegrild worden. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengril. bouillonfondue.
Chinese kool
Bij braad- en stoofproducten, kalfs- en varkenskarbonades, gehakt, saucijsjes en verse worst.
Kalfsbraadworst.bouillonfondue
Courgette
Entrecote, rosbief, lamsvlees, diverse gehaktvarianten.
Als rijggroente bij vlees- en gehaktspiesjes. Geschikt om te vullen. Grillen met Griekse kruiden. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.
Doperwten
Alle soorten vlees, maar speciaal varkensfricandeau, runderrollade, kalfsvlees, eend en ossentong.
Eikenbladsla
Bij alle vleessoorten als salade of garnering.
Als rand bij opgemaakte huzarensalades.
Frisee
Bij alle vleessoorten als salade.
Haricots verts
Bij alle soorten vlees, maar speciaal bij biefstuk en ossentong met madeirasaus.
Omwikkel een bosje haricots verts eens met een plakje ontbijtspek en bak ze dan even snel.
IJsbergsla
Lamsvlees.
Gebakken spekblokjes als hartige garnering.
Kapucijners
Varkenskarbonades, spekjes, speklappen.
Grove, of fijne rookworst
Kidneybonen
Met varkensvlees.
Kikkererwten
Lamsvlees, couscous.
Knoflook
Als smaakmaker bij alle vleessoorten
Maak van uien en teentjes knoflook eens een mixed gril voor de barbecue. Vooral wel instrijken met olie. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.
Knolrapen
Magere speklappen, saucijsjes of verse worst en lamsvlees.
Voeg eens hamblokjes toe.
Knolselderij
Lamsvlees, maar speciaal bij nierragout.
Komkommer
Bij alle vleessoorten als salade of garnering.
Koolraap
Gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees en karbonade.
Koolrabi
Bij gebakken speklappen of mager gekookt spek.
Kousenband
Rund- en varkensvlees.
Lamsoor
Lamsvlees, kalfsvlees, eendenborst en -lever
Linzen
Met gebakken of gekookte varkenshamschijf, of varkensfilet.
Lollo bionda
Alle vleessoorten.
Veel gebruikte garnering op vleeswaren- en saladeschotels.
Lollo rossa
Alle vleessoorten.
Veel gebruikte garnering op vleeswaren- en saladeschotels.
Meloen
Rauwe en gekookte ham.
Heerlijk met rauwe Italiaanse Parmaham.
Mais
Varkensfricandeau.
Heerlijk op de barbecue
Mierikswortel
Als smaakmaker in sauzen en salades bij alle vleessoorten.
Oesterzwammen
Lam en wild.
Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.
Paksoi
Varkensvlees en gestoofde eendenborst.
bouillonfondue
Paprika
Runderrollade en lamsvlees. Vullen met gehakt en in blokjes in de goulash.
Als rijggroente bij shaslicks. In zijn geheel grillen. Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.
Pastinaak
Bij klapstuk, doorregen runderlappen, rookworst
Pepers
Bij alle vleessoorten die een pittig accent (kunnen) gebruiken.
Heerlijk op de barbecue.
Peterselie
Als smaakmaker bij alle vleessoorten.
Als (mini)krulgarnering op bereid vlees en borrelhapjes
Peulen
Varkens- en kalfsvlees, tartaartjes, (Duitse) biefstukjes.
Heerlijk bij gevulde kalfsborst
Portabella
Alle vleessoorten, roerbakschotels, vlugklaarvlees als biefstuk, maar ook bij ragout, stoofpotten en varkenshaas. Ze kunnen uitstekend gevuld worden met gehakt.
Pompoenen
In de ossenstaartsoep.
Postelein
rookspek, varkensvlees, en gehaktvariaties.
Prei
Alle soorten vlees, maar speciaal bij nierragout.
Koude gekookte preireepjes in rolletjes ham, rookvlees of kalfstong.
Raapstelen
Bij al het vlees dat snel gaar is.
Radijs
Als garnering bij alle soorten vlees
Een klein radijsje op een puntje snij- of cervelaatworst.
Rammenas
Stooflapjes, in plakjes met ham en kaas op brood.
Met een vulling van gebraden varkensvlees.
Rettich
Mager spek, speklapjes , rauwe ham, kip, roerbakken met varkensfilet of -haas.
Met uitgebakken spekjes in de rauwe andijvie. Met een bolletje paté of smeerleverworst als borrelhapje.
Rode kool
Gehakt, saucijsjes, verse worst, hachee, wild, maar speciaal bij eend en wild zwijn.
Met rozijntjes bij varkensrollade. Uit grootmoeders keuken: gestoofde rode kool met appeltjes en uierboord.
Rode sla / radeccio
Spekjes, lamsmedaillons, kip.
In dikke repen snijden, vaststeken met saté-prikkers, bestrijken met olie en grillen op de barbecue
Romanesco
Kalfsvlees en kip.
Een delicatesse met kalfszwezerik.
Rucola
In combinatie met diverse pasta's waaraan ook vlees is toegevoegd. Parmaham, Eendenborst en gerookte kipfilet.
Op een tosti met ham en kaas. Op een minitoastje met serranoham en een half kwarteleitje.
Savooie- of groenekool
Gehakt, saucijsjes, verse worst en fazant.
Serveer eens bij gestoofde riblappen. De groene kool uithollen, vullen met bacon, ui en barbecuesaus en dan circa 1 uur grillen. barbec Heerlijk op de barbecue.
Schorseneren
Gekookte ham, duif, haas en hertenvlees.
Salade van koude gekookte schorseneren, ham en snijworstblokjes.
Shiitake
Bij alle vleesgerechten, wild stoofgerechten.
gourmet & steengrillen,
Sjalotten
In salades en meebakken bij alle soorten vlees.
Heerlijk op barbecue, gourmet & steengrill.
Sla
Alle vleessoorten. Speciaal bij ossentong
Gemengde salades met carpaccio van rundvlees.
Sla-, princesse- of sperziebonen
Bij gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees, -fricandeau, -rollade, kalfsvlees en kalkoen.
Maak eens een combinatie met peren, princesseboontjes en speklappen..
Snijbonen
Bij gehakt, saucijsjes, verse worst, varkensvlees en varkenslever.
Spinazie
Lekker bij gehakt, saucijsjes, verse worst en kalfstong.
Spitskool
Gehakt, saucijsjes, verse worst, en kalfsvlees
Spruiten
Bij sappige gehaktballen, saucijsjes, verse worst en wild
Sugarsnaps
Kalfsrollades, kip, eendenbout of-poot, diverse curries en gehakt.
Roerbak ossenhaas eens met sugarsnaps.
Taugé
In de oosterse keuken bij alle soorten vlees.
In een gekookte hamsalade.
Tomaten
Lamsvlees, kalfstong, vullen met gehakt en in plakken op de hamburger.
Kerstomaatjes als: garnering of als rijggroente aan spiesjes. Hele tomaten grillen. barbecue, gourmet & steengrillen
Tuinbonen
Varkensvlees, speklappen en bij gekookt vlees als klapstuk.
Gesnipperde ham of bacon toevoegen als smaakmaker.
Tuinkers
Als garnering bij alle vleessoorten.
Vaak als garnering op een broodje samen met vleeswaren.
Uien
Alle vleessoorten, hachee, wild jachtschotels. Uien vullen met gehakt. Heerlijk in een soep.
Varkenslever, gebakken uienringen, bacon en appel. Maak van uien en teentjes knoflook eens een mixed-gril voor de barbecue. Vooral instrijken met olie. barbecue, gourmet & steengrillen
Venkel
Rundersaucijzen, -gehakt en cordon bleu.
Marokkaans rundvlees in de tajine
Winterwortelen
Varkensvlees, hachee, runder stooflappen, gekookt runderklapstuk en wild. Heerlijk in een soep.
Gekookt klapstuk in stamppot worstelen.
Witlof
Schouderkarbonade, kalfsvlees, gehakt, rookspek en eend.
Gekookte witlof met hamblokjes of roerbakken met parmahambarbecue
Witte bonen
Lamsvlees, hachee, speklapjes, kalfslever en gebakken hamlappen.
Grove, of fijne rookworst.
Witte kool
Verse worst, saucijzen, gehaktballen.
Als coleslaw bij de barbecue.
Worteltjes
Lamsvlees, kalfsvlees, ossentong, biefstuk en gehaktbrood.
Zeekraal of zouterik
Bij kalfssucade, Texelse lamskoteletjes. in roerbakgerechten.
Zuurkool
Varkensvlees, hamschijf, fazant, wild, gekookte casselerrib en rookworst
Heerlijk met runderstooflappen.