20-februari-2017 | Door: Kiki Stender
Pastinaak en mierikswortel

Pastinaak en mierikswortel

Buiten is het koud; tijd voor verwarmende winterkost. Knollen, wortelsoorten en kolen doen het uitstekend in een stamppot. Zoals de combi van de ‘vergeten groenten’ pastinaak met mierikswortel.   

Pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Tijdens de Renaissance was deze wortel in Europa bijna even populair als de aardappel nu. In de 17e eeuw waren pastinaken zelfs het hoofdingrediënt van hutspot! Het vruchtvlees van pastinaak lijkt op knolraap, de bladeren op selderij en de smaak doet denken aan hazelnoten.  Pastinaken worden zoeter als er vóór de oogst een nachtvorst overheen is gegaan. De kou zet het in de wortels aanwezige zetmeel namelijk om in suiker. Omdat deze wortelgroente veel koolhydraten bevat, is ze wat zoeter dan winterpeen. Verder zijn ze rijk aan kalium en foliumzuur en bevatten ze vitamine C, magnesium, panthotheenzuur, koper, fosfor en vitamine B6. 

Mierikswortel

De wortels van mierikswortel lijken op pastinaak. Ze worden in het tweede of derde jaar na het planten in het najaar geoogst. Mierikswortel is een tuinkruid dat een etherische olie bevat die op mosterdolie lijkt. De smaak kan je verzachten door kwark of aardappelpasta door de geraspte wortel te mengen. Een ‘kant-en-klaar variant’ verkrijg je door mierikswortelpoeder net als mosterdpoeder aan te maken met een beetje water. Deze pasta is wel heet, maar niet zo fris als versgeraspte. De hete prikkel verdwijnt snel als je de pasta verhit, zeker als het wordt meegekookt. Een beetje mierik door mayonaise of zure room mengen geeft een heerlijke saus. In sommige recepten kan mierikswortel mosterd vervangen. Dit tuinkruid smaakt goed bij gerookte vis, schaal- en schelpdieren, eieren, aardappels, wortelsalade, rode bieten, tonijn en peulvruchten. En bij pastinakenpuree: zo maak je hem lekker pittig. 
 

Pittige pastinakenpuree met mierikswortel

Ingrediënten

Pastinaak, boter, moesappels, kippen- of groentebouillon en mierikswortel

Terug naar boven