21-juli-2016 | Door: Gerhard Kwak
Zo maak je een borrelhapjesschotel

Zo maak je een borrelhapjesschotel

Schotels met borrelhapjes zijn er in legio verschillende maten en uitvoeringen. Van heel eenvoudig door plakjes lekkere worst netjes op een schotel te leggen tot de meest luxe varianten die soms tot kleine culinaire wondertjes gerekend mogen worden. Voor alle schotels geldt echter: werk strak en uiterst hygiënisch en zorg ervoor dat smaken die elkaar kunnen verstoren duidelijk gescheiden blijven. 'Vers-inspiratie' geeft op deze pagina slechts een eenvoudig voorbeeld. 

Met dank aan slagerij Ter Weele in Oene

Zoek een passende schotel

Alles begint met het gebruik van een passende schotel. Van metaal of van kunststof. Dat maakt in principe niet uit. Bij een borrelhapjes schotel zie je vaak een papieren kleedje onder op de schotel. Dat ziet er leuk uit omdat een schotel met borrelhapjes niet in een keer leeg gegeten wordt. Bedek het kleedje wel met een velletje plastic zodat het niet vuil wordt.

Papieren bakjes

Veel slagers gebruiken, net als slager Ter Weele, die meewerkte aan deze fotoserie, kleine papieren bakjes om de verschillende hapjes in te leggen. Dat heeft als groot voordeel dat je de hapjes gemakkelijk van de schotel kunt nemen en dat er geen vermenging van smaken ontstaat door verschillende hapjes naast elkaar te leggen.

Begin

Begin altijd met het centrum van de schotel te bepalen wanneer je verschillende soorten hapjes hebt. Natuurlijk kun je eenvoudige rijtjes maken, maar het is natuurlijk veel spannender om er een speelse draai aan te geven. Voor de randgarnering kun je prima een stevige krulsla gebruiken.

Werk vanuit de middellijn

Begin nu met het verder beleggen van de schotel. Werk over en weer van de middellijn en werk tegengesteld met de kleuren zodat je niet aan een kant allemaal runder rolletjes met de zelfde kleur hebt liggen. Door over en weer te werken wordt het speelse effect alleen maar verhoogd.

Kies zelf de soorten

Wat je op een schotel legt is uiteraard helemaal voorbehouden aan de maker. De komende twee foto's laten enkele verschillen zien. Op de foto links is bijvoorbeeld gewerkt met stukjes droge worst en twee soorten grillworst in tegenstelling tot de volgende foto waar alleen maar is gewerkt met rolletjes vleeswaar, wraps en stukjes Franse kaas. Gezegd moet worden dat de onderste schotel dan ook wat duurder uitpakt. Let er bij droge worst altijd goed op dat deze niet in contact komt met fijne vleeswaren. Droge worst heeft namelijk een indringende smaak en kan dus andere lekkernijen beïnvloeden.

Afwerking

Na het volledig beleggen van de schotel kan met de afwerking begonnen worden. Prikkertjes plaatsen, plukjes groen, besjes, toefjes crème, schijfjes augurk en nootjes maken deze schotel tot een feestelijke serie hapjes. Gevulde eitjes, diverse gevulde rolletjes rund en varkensvlees, mini wraps, Franse kaas en partjes meloen.

Partybox

Bij de slager wordt de schotel meestal in een partybox geplaatst of gesloten met een speciale transparante deksel zoals hier. Dat voorkomt uitdroging en maakt het meenemen wat gemakkelijker. Wanneer je de schotel zelf maakt is het zinvol deze af te dekken met plastic of aluminiumfolie en meteen in de koeling te plaatsen. Dan blijven de hapjes langer vers.

Terug naar boven