23-oktober-2020 |
Even stilstaan bij… Ambachtcentrum Driekant

Even stilstaan bij… Ambachtcentrum Driekant

Ambachtscentrum Driekant is de beste bio-bakker van Nederland geworden. Driekant won op versheid, gastvrijheid, inclusiviteit van werken en leren, en op het brede assortiment. “Onze passie voel je zodra je hier binnenkomt”, zegt mede-eigenaar Marijn Smit.

De wereld is een dansfeest (en wie niet danst is een domoor). Het is de titel van een roman van Arthur van Schendel (1874-1946). In 19 hoofdstukken vertellen 19 personages elk vanuit hun eigen perspectief een deel van het verhaal over het leven en de liefde van twee dansers. Net zo’n boek zou je kunnen schrijven over de biologische bakkerij en ambachtscentrum Driekant in Zutphen. Het is een kleine winkel met een lunchcafé ernaast. Achter de balie daarvan begint de bakkerij, die bijna letterlijk uit z’n voegen groeit. Elke hoek wordt benut en ja, je ziet de vele mensen zonder enige stress om elkaar heen ‘dansen’. 

“Bij Driekant geloven we in ‘zoveel mogelijk handen aan het brood’”, vertelt Marijn Smit. “We zijn een ambachtsbedrijf met een sociaal hart, en de weg naar het hart loopt bij ons via de handen. We helpen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Hier doen ze werkervaring op en leren ze om beter sturing aan hun leven te geven. Uiteindelijk leren we allemaal van elkaar.” Geen 19 personages dus, maar veel meer medewerkers; “We werken met nachtelijke broodbakkers, mensen die overdag koekjes, crackers en nog veel meer producten maken, inpakkers, banketbakkers, bediening....Elk met een eigen bijdrage aan het Driekant verhaal.” 

Commercieel

De manier van werken kun je niet vergelijken met die van een sociale werkplaats, benadrukt Marijn. “Zorg behelst hier zo’n 10 procent van de inkomsten, wij moeten bestaan van onze producten. In die zin denken we commercieel. Elk product moet honderd procent goed zijn. Hier werken is geen bezigheidstherapie. We vragen van ieder een volwaardige inzet. Dat maakt dat we blijven groeien als bedrijf, sociaal en lokaal. In totaal werken er zo’n negentig mensen, waarvan de helft in arbeidstraining. We investeren ook veel in de webshop en bezorgen dezelfde dag met een fietskoerier. Mijn broer Piet, die bakker is, draagt zorg voor alle productie: hier in de binnenstad en in de vestiging ‘het broodcafé’ achter het station waar een deel van de productie plaatsvindt. Daarnaast hebben we flink wat klanten in heel Nederland.” 

Leerwerktraject

Marijns’ vader, bakker Henk Smit, miste de menselijke maat in de steeds grotere industriële bakkerijen. Hij wil een samenleving waar iedereen naar eigen vermogen kan deelnemen aan het economische proces. Henk richtte de Driekant op, waar nu de twee zoons Pieter en Marijn zich met hart en ziel voor inzetten. De Driekant slaat een brug tussen zorg-  en hulpverlening en het bedrijfsleven, vertelt Marijn. “Mijn vader ontwikkelde er een leerwerktraject bij - bestaande uit drie bouwstenen. Eén daarvan is kunst. Kunst is zingeving, zorgt voor inspiratie en is een voedingsbodem voor nieuwe ideeën en enthousiasme. Dan volgt vorming – om ideeën vorm te geven moet je ze kunnen belichamen en daarbij helpen sport, spel en yoga. Bouwsteen drie is productie – hoe bouw je een economisch bestaansrecht op? Want een volwaardige arbeidsplek geeft je vertrouwen en energie.”   

Korte lijnen

Biologisch als ‘norm’ is belangrijk, maar onvoldoende zonder visie op sociaal en lokaal beleid, vindt Driekant. Het bedrijf is dan ook heel gelukkig met de biologische tarwe, afkomstig van Landgoed Velhorst in Lochem. “We maken een Velhorst-brood van honderd procent lokale tarwe. Dit is niet alleen  ‘marketingbrood’, het vertelt dat we inmiddels de helft van àl onze tarwe bij hen kopen, lokaal! De kwaliteit is super. Veel van de granen die we gebruiken worden gemalen bij de Gunnewick molen in Vragender. Zo houden we de lijnen kort.” 

Een rondje door de bakkerij maakt de interne korte lijnen zichtbaar. Vanuit het lunchcafé aan de straatkant heb je direct zicht op de winkel en de inpaklijn. Het is leuk om van achter je koffie de bedrijvigheid te zien. Verder naar achteren wisselen activiteiten elkaar af. Nu spuiten mensen beslag voor kokosmakronen op bakplaten. Naast hen staan twee grote rijsmachines aan, iets naar achteren staan platen met koekjes in de roterende oven. De plaatovens zijn uit - die zijn vooral ’s nachts in bedrijf. Zelfs hier vandaan kun je de klanten in de winkel bijna zien watertanden. Wat meer naar links zie je mensen genieten van koffie met koek of gebak. Marijn: “Iedereen heeft gelijk eer van z’n werk als je al die blije gezichten ziet. De beleving komt van alle kanten en deze waardering over en weer geeft iedereen voldoening.” Een welverdiende Bio-Award.

www.driekant.nl

Terug naar boven