Bekleed 4 koffiekopjes of timbaaltjes met vershoudfolie. Laat de folie over de rand hangen. Bekleed de kopjes met de zalm.
Meng de mayonaise met de crème fraîche, het citroensap, de helft van de sjalot, de peterselie, de bieslook, de augurk en de kappertjes. Breng de tartaarsaus op smaak met zout en peper. Schep in elk kopje een lepeltje tartaarsaus.
Hak de kruiden grof. Meng de kruiden met de rest van de sjalot, de olijfolie en zout en peper naar smaak. Houd een beetje salade apart voor de garnering. Verdeel de rest van de kruidensalade over de kopjes, druk licht aan en vouw de overhangende zalm erover.
'Stort' de zalmbonbon op 4 borden en garneer met de apart gehouden salade. Serveer de rest van de tartaarsaus erbij.
Lekker met ciabatta.
Meng ook wat snippers gerookte zalmfilet of Hollandse garnalen door de salade.
Het fijne van een Pinot Blanc d'Alsace is zijn frisfruitige smaak en z'n ronde, zachte structuur. Daardoor past hij goed bij deze zilte, romige zalm met tartaarsaus.