Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.
Verwarm de ovengrill voor. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit. Voeg de ui en rozemarijn toe en bak nog 2 min. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maal intussen het brood in de keukenmachine fijn. Meng het broodkruim met de knoflook, de citroenrasp, 1 el olijfolie en zout en peper naar smaak. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met het spek-uimengsel. Steek ze met een cocktailprikker dicht.
Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bak de inktvisjes 1-2 min. per kant. Leg ze in een lage ovenschaal of op een bakplaat. Druk ze iets plat en bestrooi ze met het citroenkruim.
Schuif de inktvisjes 10 cm onder de hete ovengrill. Gril het broodkruim in 2-3 min. goudbruin en krokant.Lekker met een gepofte aardappel en kruidenroom.
Meng 200 g verse naturel roomkaas met 2 el crème fraîche, 3 el fijngehakte kruiden (bijv. peterselie, dille en bieslook), 1 geperst teentje knoflook en zout en peper naar smaak.
Vul de inktvisjes ook eens met blokjes gebakken salami of chorizo, rode paprika, ui en tijm.